print-image

Lief pubermeisje, vijftien jaar en al zo’n zes jaar diabetes type 1. Het is niet makkelijk, ik weet het. Sowieso is diabetes al een rot ziekte, maar het maakt je ook nog eens ‘’anders’’ dan de rest. En vooral dat is lastig op jouw leeftijd.

Experimenteren als pubermeisje

brief aan mijn puberende zelfUitgaan, alcohol drinken en eten op vaste tijden. Je ziet het iedereen in je vriendenkring doen. Natuurlijk wil je mee doen! Je wilt erbij horen en alles ontdekken, net als andere pubermeisjes. Helaas zit die rot diabetes je flink in de weg. Alcohol? Hoe gebruik je dat eigenlijk veilig met diabetes? Hoe ver kan je gaan?

Lees ook: Diabetes en alcohol: 5 dingen die je moet weten

Straf

De dagen na het weekend voelt het alsof je gestraft wordt voor de dingen die je in het weekend gedaan hebt. Je vrienden hebben nergens last van, hooguit van een kater. Helaas heb jij wel meer dan die kater. Je diabetes is helemaal ontregeld en op maandag lukt het je niet om naar school te gaan.

Oneerlijk

Het is oneerlijk, vind je. Waarom kan jij niet doen wat je vrienden doen zonder daarvoor gestraft te worden? En waarom kan jij niet drinken zonder bang te hoeven zijn voor een hypo? Waarom kan jij niet gewoon normaal je bed uitkomen na een weekend met een ander ritme?

Lees ook: Tiener en diabetes: spannende tijden!

Het komt goed

Lieve 15-jarige Devlin, je hebt gelijk. Het is ook oneerlijk. Het is oneerlijk dat jij als pubermeisje niet precies zo kan doen als je vrienden, maar echt, het komt goed. Je gaat je weg uiteindelijk vinden. Je komt erachter hoe je om moet gaan met alcohol, feestjes en een ander ritme. Natuurlijk ben je anders dan anderen, maar niemand is hetzelfde. En dat is maar goed ook, want wat zou de wereld dan saai zijn! Natuurlijk is het rot en zal je nog vaak vallen, maar je zal altijd weer opstaan en bent dan sterker dan ooit. Jij kan dit!

Had jij ook al diabetes tijdens je pubertijd? Laat het weten in de reacties hoe jij hiermee om bent gegaan.

Meer lezen?

Devlin Klaauwer is 22 jaar jong en kreeg ruim 13 jaar geleden de diagnose diabetes type 1. Haar leven stond op dat moment op zijn kop. Nu 13 jaar later heeft ze leren leven met diabetes en haalt ze alles uit het leven wat erin zit! Ze blogt en vlogt over haar leven met diabetes en deelt elke dag wat op haar Instagram @thelifeofadiabetic.

Reageer