print-image

Diabetes en Alcohol Myrthe HeidaDiabetes en alcohol. Het blijft lastig. Voor mij in ieder geval wel. Gelukkig zijn er ook genoeg mensen met diabetes die zorgeloos een drankje kunnen drinken. Als je diabetes hebt, kan het drinken van alcohol namelijk voor gevaarlijke situaties zorgen. Maar dat geldt natuurlijk ook voor mensen zonder een chronische ziekte. Alcohol drinken met diabetes kan, maar het is verstandig om voorbereid te zijn en de juiste tips en tricks te weten. Ik deel ze met je in deze blog!

Lees ook: Glucosesensor vergoeding: hoe zit dat?

Mijn ervaringen

Achttien jaar geleden kreeg ik de diagnose. Tijdens mijn pubertijd begon ik met het drinken van alcoholische drankjes. Niet een droge witte wijn, maar mixdrankjes met enorm veel suiker. Voor mij werkte dat niet. Mixdrankjes met suiker zijn voor mij té ingewikkeld om voor te bolussen. Ik besloot er dan ook mee te stoppen. Nu drink ik af een toe een droge witte wijn. Maar genoeg over mij. Belangrijk is dat jij weet wat voor jou werkt! Wat is handig om te weten voordat je een lekker drankje opdrinkt?

1. Bespreek het met je behandelteam

Het klinkt misschien saai, maar bespreek het drinken van alcohol met je behandelteam. Je behandelaar kan jou alle informatie geven over de invloed van alcohol op je bloedsuiker. Daarnaast kan je jouw specifieke situatie bespreken. De werking van alcohol en koolhydraten is per persoon namelijk verschillend.

Diabetes en alcohol twee alcoholische drankjes2. Alcohol beïnvloedt je bloedglucose

Naast de koolhydraten in alcoholische drankjes, beïnvloedt alcohol ook je bloedglucose. Alcohol zorgt er namelijk voor dat je bloedsuiker zakt. Drink je ’s avonds alcohol? Houd er dan rekening mee dat je bloedsuiker tijdens je slaap hard kan zakken. Ik eet nu langwerkende koolhydraten voor het slapen gaan om hypo’s te voorkomen. Maar nogmaals: bespreek met je behandelteam wat voor jou werkt! Meer weten? Diabetes Vereniging Nederland schreef een artikel over diabetes en alcohol.

3. Alcohol brengt je in een diepere slaap 

Wist je dat je door alcohol in een diepere slaap terechtkomt? Hierdoor word je misschien minder goed wakker van een hypo. In dat geval is een sensor met alarm erg fijn. Heb je een sensor zonder alarm of prik je meerdere malen per dag je bloedsuiker? Dan zou je voor je eigen geruststelling een wekker kunnen zetten halverwege de nacht. Diabeter schreef een artikel met nog meer tips en tricks over de combinatie diabetes en alcohol.

4. Lees jezelf in over het effect van alcohol op je diagnose 

Zelf kun je natuurlijk ook zoeken naar artikelen over alcohol en diabetes, zoals je nu deze blog aan het lezen bent. De schrijvers van Levenmetdiabetes.nl schreven al eerder een gedetailleerd artikel over het effect van alcohol op je diabetes.

Lees ook: De insulinepomp: mijn ervaringen met de overstap

5. Last but not least: geniet van je drankje! 

Vergeet niet plezier te maken en te genieten van je drankje! Ook al heb je diabetes en moet je bij alles iets meer nadenken, dat mag de pret niet bederven. Een feestje vieren met een drankje erbij of lekker een biertje op de bank opdrinken moet natuurlijk wel leuk en gezellig blijven!

Leven met diabetes - alcohol drinkenWant dat is natuurlijk het allerbelangrijkste: het moet wel leuk blijven. Ik zou zeggen, proost! Op goede bloedsuikers, lekkere drankjes en een fijne tijd! En tot slot, voor een fijne tijd heb je natuurlijk geen alcohol nodig. Een avondje stappen zonder alcohol gaat mij inmiddels ook prima af! Het is maar net waar jij je goed bij voelt.

Cheers!
Myrthe

Meer lezen?

Profielfoto Myrthe BarcelonaMyrthe Heida (1996), kreeg op haar vijfde de diagnose diabetes type 1. Ze schrijft over haar leven met diabetes type 1 op www.girl0ninsulin.com en deelt haar leven met diabetes op Instagram en YouTube als @girl0ninsulin.

Reageer