Tiener en diabetes: spannende tijden!

 

Als tiener ga je het leven ontdekken. Je maakt de overstap naar de middelbare school, ontmoet andere jongeren en je wordt steeds zelfstandiger. Het is allemaal al spannend en uitdagend genoeg, maar als je diabetes hebt, komt daar nog een extra uitdaging bij. Voor tieners (en hun ouders) is het vaak best lastig om zo gewoon mogelijk te doen en te zijn en tegelijk de regie over je leven met diabetes te houden. Vertel je het in de klas of alleen aan vrienden, waar en wanneer prik je, kun je wel uitgaan, hoe gaat het als je een vriend of vriendin hebt?

Uit onderzoek blijkt dat een ruime meerderheid van de jongeren grote moeite heeft om tijdens de puberteit de diabetes onder controle te houden. Dat is best begrijpelijk, gezien alle ontwikkelingen om je heen en dan ook nog de puberteit die je leven geestelijk en lichamelijk enigszins op zijn kop zet. Toch is het belangrijk om, ook al ben je druk met andere zaken, goed voor jezelf te zorgen. Daardoor voel je je niet alleen nu lichamelijk en geestelijk beter, het verkleint ook de kans op complicaties later.

Grenzen verkennen

Hoe jij omgaat met je diabetes tijdens je puberteit, bepaal je natuurlijk zelf (en je ouders hebben er af en toe ook iets over te zeggen). Het is belangrijk dat je een goede balans vindt in het verkennen van je grenzen zonder onverantwoorde risico’s te nemen. Natuurlijk kun je uitgaan, maar zorg dat je jezelf niet kwijtraakt. En alcohol drinken kan – vanaf je 18e – maar let op wat je drinkt. Zoals de 19-jarige Mark Kersten zegt: “Ik zorg voor een goede bodem en let een beetje op wat ik drink. Ik word in ieder geval niet laveloos dronken.”

Voor ouders en verzorgers is het de uitdaging om hun kinderen en tieners te begeleiden maar ook op tijd los te laten. Hoe help je je kind naar zelfstandigheid maar blijf je wel beschikbaar als het even tegenzit? Het Kinderdiabetescentrum Nijmegen (KDCN) heeft een praktisch ‘Diabetes Groeimodel’ ontwikkeld om kinderen en jongeren met diabetes type 1 en hun ouders te ondersteunen.

Je staat er niet alleen voor

Voor tieners die zich ontwikkelen van kind naar volwassene is het vooral belangrijk om te weten dat ze er niet alleen voor staan. Als je ergens mee zit of als je iets niet weet, ga in gesprek met je ouders, verzorgers, vrienden, vriendinnen, diabetesverpleegkundige of andere vertrouwde personen. Denk niet dat niemand snapt hoe het voor jou is. En als je praat met iemand dan zijn je problemen en vragen vaak direct een stuk overzichtelijker.