Behandeling van Diabetes

 

Voor de behandeling van diabetes maakt het uit welke soort diabetes je hebt. Daarnaast reageert iedereen anders op een behandeling. Dus een behandeling verschilt ook per persoon.

Behandeling van diabetes type 1

Bij diabetes type 1 moet je over het algemeen meerdere keren per dag insuline spuiten. Ook moet je een aantal keer per dag de bloedsuiker meten, om te weten hoeveel insuline je op dat moment nodig hebt.

Insuline spuiten
Insuline spuiten doe je met een insulinepen. Met een insulinepen kun je zelf in het vet onder de huid insuline injecteren. Op de insulinepen zit een knopje waarmee je de dosis insuline kunt instellen. Er zijn insulinepennen die al voorgevuld zijn en er zijn ook navulbare insulinepennen waar je een soort vulling met insuline in kunt doen.

Insulinepomp
Je kunt ook kiezen voor een insulinepomp, die via een naaldje in je buik constant een beetje insuline afgeeft. Rond een maaltijd kun je dan extra doseringen geven. De insulinepomp is een klein apparaatje dat in je zak past, vaak met een mini-afstandsbediening waarmee je je insulinepomp volledig kunt bedienen zonder dat je je pomp tevoorschijn hoeft te halen.

Diabetes type 2

Heb je diabetes type 2, dan krijg je meestal naast medicijnen ook voedings- en bewegingsadviezen. Want met een pilletje ben je er nog niet. Gezond eten en bewegen is vaak belangrijker. Door lichaamsbeweging reageert je lichaam beter op het hormoon insuline. Ook stoppen met roken is belangrijk. Ook gezond eten heeft veel invloed, zowel op de bloedsuikerspiegel als op bijvoorbeeld cholesterol in het bloed. Gelukkig kan gezond eten heel lekker zijn.

Behandeling met medicijnen
Voor de behandeling van diabetes zijn er verschillende medicijnen die de bloedsuiker verlagen. Verder schrijft de arts vaak ook medicijnen voor om cholesterol en bloeddruk te verlagen. Deze behandeling verkleint de kans op hart- en vaatziekten enorm.

Behandeling met insuline
Als je je diabetes met tabletten niet voldoende meer onder controle kunt houden, moet je ook insuline spuiten. Je voelt je dan vaak weer een stuk beter als je bloedsuiker weer lager is.

Om je behandeling goed af te kunnen stemmen op jouw persoonlijke situatie, wordt je HbA1c gecontroleerd. Wat is dat eigenlijk?

Diabetes tips

bloedsuiker meten bloedsuikerwaarden

Bloed afnemen

Druk bij het afnemen van bloed niet op de vinger als er niet meteen bloed tevoorschijn komt. Dat kan de meting beïnvloeden door weefselvocht. Het is beter om vanaf de handpalm zachtjes richting vingertop te masseren. Als dat niet helpt, kun je de prikdiepte van de prikpen veranderen.

leven met diabetes man kind tattoo

Optimale temperatuur bloedglucose meten

Meet je bloedglucose bij voorkeur bij een temperatuur tussen 15 ◦C en 35 ◦C. Ben je op een warme of vochtige locatie/bestemming? Zorg er dan voor dat je de verpakking van de teststrips zo kort mogelijk open houdt en sluit deze direct weer af om de invloed van vocht te beperken.