Diabetes en Zwangerschap
Als vrouw beleef je gedurende je hele leven wisselende emoties: Gevoelens van sensibiliteit, van geluk, passie – maar ook onrust, prikkelbaar zijn, melancholie of zelfs depressie. De oorzaak hiervan zijn meestal je hormonen en hun cyclische veranderingen tijdens je pubertijd, menstruatiecyclus, zwangerschap en later in je overgangsjaren. Ook je regulatiesysteem voor de bloedsuikerspiegel is onderhevig aan hormonale invloeden. Dat kan vooral tijdens een zwangerschap duidelijk worden.
Een goede planning van de zwangerschap
Gelukkig heb je tegenwoordig met diabetes praktisch even grote kans om een gezond kind te krijgen als een vrouw zonder diabetes. Heb je diabetes en een kinderwens, dan heb je je aan bepaalde regels te houden. Hierbij hoort een zorgvuldige planning van de zwangerschap, zowel met de partner als ook in nauwe samenwerking met een ervaren diabetoloog of gynaecoloog.
Bescherming van het ongeboren kind
Omdat elke hyperglykemie tijdens je zwangerschap een verhoogd risico op complicaties betekent, is een optimale instelling van je bloedsuikerspiegelbelangrijk. De organen van het ongeboren kind worden namelijk al vanaf de eerste weken van de zwangerschap gevormd en een te hoge bloedsuikerspiegel van de moeder vormt de belangrijkste oorzaak voor afwijkingen bij het kind zoals hartafwijkingen, beschadigde nieren of vorming van kloven in de wervelkolom.
Heb je diabetes en een kinderwens? Houd er dan rekening mee dat ‘diabetes en zwangerschap’ vraagt om maatregelen. Een goede regeling van de bloedsuikerspiegel is heel belangrijk voor en tijdens de zwangerschap. Laat je goed begeleiden door je intenist, diabetesverpleegkundige en gyneacoloog.