Verzorging

 

Verzorging bij diabetes: je lichaam heeft aandacht, tijd en liefde nodig. Dan voel je je prettiger en schoner. Daarnaast helpt het je om jouw diabetes beter onder controle te houden en complicaties te voorkomen of vertragen.

Door dagelijks aandacht te besteden aan je lichaam, blijf je gezond en vitaal. Denk aan je gebit: een goed en gezond gebit staat niet alleen mooi, het heeft ook een positieve invloed op je diabetes. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld je voeten. Die hebben vaak te lijden onder een aandoening als diabetes. Goede verzorging helpt je voeten gezond en mooi te houden.

Zo zijn er tal van extra aandachtspunten voor verzorging bij diabetes.

We geven je graag een aantal praktische tips om van het goed verzorgen van de verschillende delen van je lijf een gewoonte te maken.

Meer over dit onderwerp

Diabetes tips

leven met diabetes ziek symptomen vrouw

Onderschat je verkoudheid niet

Als je diabetes hebt, moet je een schijnbaar simpele verkoudheid niet onderschatten. Want elke infectie betekent stress voor het lichaam. En door deze stress als gevolg van een verkoudheid kunnen de bloedglucosewaarden stijgen. De Amerikaanse Diabetes Vereniging adviseert daarom om ook bij een onschuldige verkoudheid vaker de bloedsuikerwaarden te meten en om in twijfelgevallen altijd een arts te raadplegen.

leven met diabetes voeten gezondheid

Eeltplekken?

Gemakkelijk eeltplekken verwijderen? Gebruik een puimsteen of vijl na een warm voetenbad (max. 35C).

Voetgymnastiek

Regelmatige voetgymnastiek is goed voor de beweeglijkheid van de voetspieren. Probeer bijvoorbeeld eens een sok of krant met de tenen op te pakken.

Maak je voeten blij

Maak je voeten blij met een dagelijkse massage met een speciale voetcrème! Het zorgt voor een soepele huid en een betere doorbloeding.

Lekker naar de sauna!

Overwin temperatuurschommelingen in het koude jaargetijde eenvoudiger door regelmatig naar de sauna te gaan! Daarnaast ben je minder vatbaar voor luchtweginfecties. Doe dit wel altijd in overleg met je zorgverlener!

Bekijk meer onderwerpen

Autorijden

Autorijden   Met diabetes kun je over het algemeen prima actief aan het verkeer deelnemen, maar je dient je wel...

Relatie

Relatie Diabetes heeft effect op je leven. En dus heeft diabetes ook een effect op je relatie. Wat dat effect...

Werk

Hoe ga je om met je diabetes tijdens het werk? Ben je verplicht om je (toekomstige) werkgever te vertellen dat...

Voeding

Gezond eten en drinken is belangrijk. De juiste voeding kan bijdragen aan het verkleinen van het risico om diabetes te...

Reizen

Sommige mensen denken bij vakantie aan lange wandeltochten in de bergen en anderen aan heerlijk liggen op het strand of...

Zelfmanagement

Een goede basiskennis over jouw diabetes is de eerste stap op weg naar controle over je gezondheid. Zelfmanagement is hierbij...

Tips

Tips   Handige tips voor het dagelijkse leven. Soms hoeft het maar een kleinigheidje te zijn om je goed op...