Verzorging

 

Verzorging bij diabetes: je lichaam heeft aandacht, tijd en liefde nodig. Dan voel je je prettiger en schoner. Daarnaast helpt het je om jouw diabetes beter onder controle te houden en complicaties te voorkomen of vertragen.

Door dagelijks aandacht te besteden aan je lichaam, blijf je gezond en vitaal. Denk aan je gebit: een goed en gezond gebit staat niet alleen mooi, het heeft ook een positieve invloed op je diabetes. Dat geldt ook voor bijvoorbeeld je voeten. Die hebben vaak te lijden onder een aandoening als diabetes. Goede verzorging helpt je voeten gezond en mooi te houden.

Zo zijn er tal van extra aandachtspunten voor verzorging bij diabetes.

We geven je graag een aantal praktische tips om van het goed verzorgen van de verschillende delen van je lijf een gewoonte te maken.

Meer over dit onderwerp

Diabetes tips

Onderschat je verkoudheid niet

Als je diabetes hebt, moet je een schijnbaar simpele verkoudheid niet onderschatten. Want elke infectie betekent stress voor het lichaam. En door deze stress als gevolg van een verkoudheid kunnen de bloedglucosewaarden stijgen. De Amerikaanse Diabetes Vereniging adviseert daarom om ook bij een onschuldige verkoudheid vaker de bloedsuikerwaarden te meten en om in twijfelgevallen altijd een arts te raadplegen.

Eeltplekken?

Gemakkelijk eeltplekken verwijderen? Gebruik een puimsteen of vijl na een warm voetenbad (max. 35C).

Voetgymnastiek

Regelmatige voetgymnastiek is goed voor de beweeglijkheid van de voetspieren. Probeer bijvoorbeeld eens een sok of krant met de tenen op te pakken.

Maak je voeten blij

Maak je voeten blij met een dagelijkse massage met een speciale voetcrème! Het zorgt voor een soepele huid en een betere doorbloeding.

Lekker naar de sauna!

Overwin temperatuurschommelingen in het koude jaargetijde eenvoudiger door regelmatig naar de sauna te gaan! Daarnaast ben je minder vatbaar voor luchtweginfecties. Doe dit wel altijd in overleg met je zorgverlener!