Behandeling

 

Je hebt de diagnose diabetes gekregen. Vervelend nieuws, en je hebt waarschijnlijk even nodig om dit te verwerken. Echter is het zaak helaas om zo snel mogelijk de volgende stap te nemen. In overleg met je specialist of behandelaar moet namelijk een behandelplan worden opgesteld. Dit plan zal zeer persoonlijk zijn: diabetes is een complexe aandoening, ieder persoon zal er anders op reageren. Eén perfecte behandeling van diabetes bestaat helaas niet. Toch zijn er wel een aantal overeenkomsten in behandelingen of geneesmethoden die veelvuldig worden ingezet om de ongemakken van diabetes te bestrijden.

Medicatie vs. verandering van levensstijl

Wanneer je te horen hebt gekregen dat je diabetes hebt, dan is het belangrijk om je te beseffen dat je er met een pilletje alleen niet bent. Een goede (of de best mogelijke) omgang met diabetes vraagt om een verandering van levensstijl. Voor de rest van je leven. De belangrijkste onderdelen van een effectieve behandeling bestaan uit gezond eten, niet roken, genoeg bewegen – en daarnaast eventuele medicijnen en insuline. Het maakt daarbij ook verschil of je te maken hebt met diabetes type 1 of diabetes type 2. Daarom eerst de belangrijkste verschillen in behandeling op een rijtje.

Behandeling van diabetes bij type 1

Bij diabetes type 1 kan je lichaam zelf geen insuline aanmaken. Daardoor kan er geen glucose uit het eten worden omgezet in brandstof voor de cellen. Het lichaam heeft daar hulp bij nodig. Iedere dag weer, jaar in, jaar uit. Heb je diabetes type 1, dan moet je jouw hele leven insuline spuiten. Eventueel kun je kiezen voor een pomp die constant via de buik een beetje insuline afgeeft. De behandeling van diabetes type 1 is ingrijpend, omdat je elke dag je bloedsuiker moet meten en altijd moet opletten met eten en de hoeveelheid insuline die je nodig hebt om de suiker uit het eten te verwerken. Dat is belangrijk, ook om een eventuele hypo of hyper te voorkomen.

Qua behandeling kun je te maken krijgen met verschillende soorten insuline: snel werkend of langzaam werkend. Snel werkend spuit je in voor een maaltijd, zodat de piek die na de maaltijd volgt kan worden opgevangen. Langzaam werkende insuline dient een of twee keer per dag gebruik te worden zodat het bloedsuiker gespreid over de dag door het lichaam kan worden opgenomen.

Heb je diabetes type 1? Je zorgverlener kan met jou de verschillende behandelmethoden overwegen en een persoonlijk plan samenstellen.

Behandeling van diabetes bij type 2

Heb je te maken met diabetes type 2? Dan betekent dat dat jouw lichaam niet meer goed reageert op insuline. De insuline kan het werk niet goed meer uitvoeren, waardoor er te veel suiker in het bloed blijft zitten. Vanzelfsprekend kan een te hoog bloedsuikergehalte op termijn leiden tot vervelend en zelfs zeer ernstige problemen. Het lichaam dient dus een handje geholpen te worden. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van pillen, die het lichaam weer gevoeliger maakt voor insuline. Andere tabletten zorgen er weer voor dat het lichaam zelf meer insuline aanmaakt. Werkt dat allemaal niet meer, dan kan het zo zijn dat u ook aangewezen bent op het spuiten van insuline.

Bij diabetes type 2 is het tevens van zeer groot belang dat je jouw levensstijl gaat aanpakken: een essentieel onderdeel van de behandeling.

Gezond eten

Een gezond dieet is uiterst belangrijk voor mensen met diabetes. Mensen met diabetes type 1 moeten de hoeveelheid koolhydraten tellen die zij eten. Uiteraard moet suiker met mate gegeten worden, maar het is ook van belang dat mensen met diabetes door gezond te eten op gewicht blijven. Bij overgewicht reageert het lichaam namelijk nog slechter op insuline waardoor te veel suikers in het bloed blijven zitten. Het is daarom belangrijk om goed inzicht te hebben in diabetes en voeding.

Voldoende bewegen

Dagelijkse lichaamsbeweging verkleint de kans op lichamelijke gevolgen. Door te bewegen wordt glucose namelijk makkelijker uit het bloed gefilterd, waardoor de bloedsuikerspiegel dus daalt. Daarnaast verbrand je vet en blijf je door bewegen en sporten beter op gewicht. Mensen met diabetes hebben vaak last van een hoge bloeddruk en problemen met hart- en bloedvaten. Door voldoende te bewegen (iedere dag een half uur) kun je dit voorkomen. Houd je niet van sporten? Neem dan voortaan de trap in plaats van de lift, en ga eens fietsend of lopend de boodschappen doen. Je zult zien: zo komt je al een heel eind.

Stop met roken

Roken is voor niemand gezond, maar al helemaal niet voor mensen met diabetes. Diabetes op zichzelf is al een flinke aanslag op de gezondheid en roken zal de effecten alleen maar versterken. Niet alleen zorgt roken er nog eens extra voor dat je bloedsuikerspiegel stijgt en nog slechter reageert op insuline, maar het zal ook zorgen voor meer nierproblemen, een nog grotere kans op hart- en vaatziektes, slecht genezende wondjes en zelfs zenuwschade. Kies dus voor je gezondheid en vraag je huisarts om hulp bij het stoppen met roken.

En dan nog dit

Het is algemeen bekend dat mensen met diabetes last hebben van een verslechterde doorbloeding. Gevoel in voeten kan daardoor minder worden, waardoor je wondjes niet meer opmerkt. Besteed daarom extra aandacht aan de verzorging van voeten en nagels en controleer deze regelmatig.

Diabetesbehandeling: je arts kan helpen

We kunnen het niet genoeg benadrukken: je specialist en/of behandelaar kan je helpen met het maken van een plan op maat. Een plan dat niet alleen effectief is, maar ook aansluit op jou. Een verandering in levensstijl is helaas onontkoombaar. Het is belangrijk dat jij je hier op voorbereidt. Eventueel kan ook de hulp van een diëtist worden ingeschakeld. Dit kan het makkelijker voor je maken om je eetpatroon aan te passen. Tot slot: realiseer je dat je nooit zelf je behandeling stop mag zetten of aan mag passen. Overleg met je behandelaar is absoluut noodzakelijk om complicaties en vervelende problemen te voorkomen.