Werk

 

Hoe ga je om met je diabetes tijdens het werk? Ben je verplicht om je (toekomstige) werkgever te vertellen dat je het hebt? Kun je alle soorten werk doen? Is het handig om je collega’s te vertellen over je diabetes? Gelden er voor jou andere regels dan voor medewerkers die geen diabetes hebben?

Met diabetes heb je dezelfde rechten en plichten als ieder ander. Bij een sollicitatiegesprek hoef je in principe alleen de dingen te vertellen die van belang zijn voor de functie waarop je solliciteert. Dus als je diabetes geen invloed heeft op je functioneren in die baan, dan hoef je dat niet ter sprake te brengen. Omgekeerd geldt dat als je geregeld hypo’s hebt, je dat wel moet melden als je bijvoorbeeld machines of voertuigen bestuurt. Een hypo kan dan gevaarlijk zijn. Maar iemand die last heeft van flauwtes of hartritmestoornissen zou dat ook moeten melden.

Extra voorzieningen nodig?

Hoe je tijdens je werk omgaat met je diabetes, bepaal je grotendeels zelf. Het hangt ook af van de aard van je werk, wanneer en waar je meet, spuit of bolust en eet. Is daar op de werkplek zelf geen mogelijkheid voor, dan is het verstandig om hier in overleg met je werkgever gelegenheid voor te creëren. Soms heb je met diabetes extra voorzieningen nodig, bijvoorbeeld als je moet werken in extreme temperaturen. Of als je lichamelijk zwaar werk moet doen of wisselende diensten hebt. Overleg dat met je werkgever, dan komen jullie daar samen wel uit.

Maak het bespreekbaar

Misschien is het slim om je werktijden iets aan te passen. Of er zijn veranderingen in je werkomstandigheden nodig, doordat je bijvoorbeeld last krijgt van complicaties aan je ogen of voeten. Als je (meer) last krijgt van complicaties, dan is het verstandig om dit met je werkgever en bijvoorbeeld de bedrijfsarts of arbeidsdeskundige te bespreken. En soms is het ook prettig om wat minder ernstige kwesties met je collega’s te bespreken.

Heb je een kantoorbaan waarbij je veel zit, dan is het aan te raden om geregeld in beweging te komen. Sta af en toe op en loop een rondje en ga in de lunchpauze een stukje lopen. Let ook op je voeding tijdens je werkdag. Kies in de kantine of het bedrijfsrestaurant vaker voor de gezonde lunch of tussendoortjes. Maar dat geldt niet alleen voor jou, maar net zo goed voor jouw collega’s.

Diabetes tips

Licht je vrienden en collega's in

Vertel je vrienden & collega’s dat je diabetes hebt en wat ze moeten doen in een noodgeval. Het kan levensreddend zijn.

Bekijk meer onderwerpen

Autorijden

Autorijden   Met diabetes kun je over het algemeen prima actief aan het verkeer deelnemen, maar je dient je wel...

Relatie

Relatie Diabetes heeft effect op je leven. En dus heeft diabetes ook een effect op je relatie. Wat dat effect...

Werk

Hoe ga je om met je diabetes tijdens het werk? Ben je verplicht om je (toekomstige) werkgever te vertellen dat...

Voeding

Gezond eten en drinken is belangrijk. De juiste voeding kan bijdragen aan het verkleinen van het risico om diabetes te...

Reizen

Sommige mensen denken bij vakantie aan lange wandeltochten in de bergen en anderen aan heerlijk liggen op het strand of...

Zelfmanagement

Een goede basiskennis over jouw diabetes is de eerste stap op weg naar controle over je gezondheid. Zelfmanagement is hierbij...

Tips

Tips   Handige tips voor het dagelijkse leven. Soms hoeft het maar een kleinigheidje te zijn om je goed op...