Overige soorten diabetes

 

Naast type 1 en type 2 diabetes zijn er ook nog andere soorten diabetes:

Zwangerschapsdiabetes

Dit is een tijdelijke vorm van diabetes die sommige vrouwen ontwikkelen tijdens de zwangerschap. Als je zwanger bent, maakt je lichaam andere hormonen aan. Die hormonen zorgen ervoor dat het lichaam tijdelijk minder goed reageert op insuline, het hormoon dat de bloedsuiker regelt. Tijdens een normale zwangerschap maakt het lichaam extra insuline aan om de bloedsuiker goed te houden. Maar bij zwangerschapsdiabetes gebeurt dat niet (genoeg). Daardoor blijft er te veel suiker in het bloed zitten. Vrouwen kunnen het krijgen vanaf de 24e week van de zwangerschap. Het medische woord voor deze vorm van diabetes is diabetes gravidarum.

MODY – (Maturity Onset Diabetes of the Young)

Dit is een vorm van type 1 diabetes die vaak eerst aangezien wordt voor diabetes type 1, maar de behandeling is anders. MODY is een vorm van diabetes die meestal begint tussen de leeftijd van 10 en 25 jaar. Soms wordt MODY op latere leeftijd ontdekt. MODY kan lijken op diabetes type 1, maar soms ook op diabetes type 2. De oorzaak van MODY is een afwijking in het DNA.

LADA (Latent Autoimmune Diabetes in Adults)

LADA is een vorm van diabetes type 1 die eerst lijkt op diabetes type 2, doordat hij heel geleidelijk begint. Mensen met LADA krijgen in de praktijk meestal de diagnose diabetes type 2, omdat ze vaak nog een tijd zonder insuline spuiten kunnen. Maar eigenlijk hebben ze een langzame vorm van diabetes type 1.