

Een goede basiskennis over jouw diabetes is de eerste stap op weg naar controle over je gezondheid. Zelfmanagement is hierbij erg belangrijk. Als je de symptomen van een hypo herkent, kunt je ze in de toekomst waarschijnlijk beter identificeren en voorkomen. Om risico’s tot een minimum te beperken is het belangrijk dat je jouw leefstijl aanpast, je diabetes regelmatig laat controleren door een specialist en zelf ook verantwoordelijkheid neemt en goed voorbereid bent.
Sommige voedingsmiddelen verhogen de bloedsuikerspiegel, andere zorgen juist voor lagere bloedsuikerwaarden. De resultaten van je bloedglucosemeting vertellen je welk effect voeding, lichaamsbeweging of andere factoren zoals stress op je bloedglucose hebben. Als je regelmatig meet, zal je patronen herkennen – pieken en dalen – en kun je je dagelijkse routine aanpassen zodat je gezondheid na verloop van tijd verbetert.
Nietsdoen is iets waar Nederlanders doorgaans niet zo goed in zijn. De Italianen hebben het verheven tot een levenskunst. Ze noemen het ‘Dolce far niente’. Wij hebben het gevoel dat we het moeten verdienen om te relaxen. Terwijl het heerlijk is om jezelf af en toe een momentje van nietsdoen te gunnen. Dan kun je daarna weer nuttig en efficiënt zijn.
Examentijd of wachten op de uitslagen? Dat kan soms voor een overdosis stress zorgen. Dit brengt je bloedglucose aan het schommelen.
1. Vermijd roken en koffie of alcohol drinken
2. Doe aan sport of beweeg regelmatig
3. Neem niet te veel hooi op je vork
4. Slaap genoeg, zodat je weer op krachten komt
5. Neem op tijd een ‘relaxmomentje’
Roken is voor niemand gezond en al helemaal niet voor mensen met diabetes. Diabetes op zichzelf is al een flinke aanslag op de gezondheid en roken zal de effecten alleen maar versterken. Niet alleen zorgt roken er nog eens extra voor dat je bloedsuikerspiegel stijgt en nog slechter reageert op insuline, maar het zal ook zorgen voor een grotere kans op complicaties. Kies dus voor je gezondheid en vraag je huisarts om hulp bij het stoppen met roken.