print-image

Iedereen heeft ze wel, goede en slechte periodes. Wat mijn diabetes betreft, ga ik op dit moment door een slechte periode en dat voelt best gek. Op persoonlijk vlak voel ik mezelf namelijk best goed en durf ik te zeggen dat ik op dit moment in een goede periode zit.

Hoog HBA1C 

Ongeveer een maand geleden werd mijn HBA1C gemeten. Mijn HBA1C was toen 9.3 (75 mmol/mol). Dat is echt veel te hoog, aangezien een normaal HBA1C tussen de 6 en 7 (48-53 mmol/mol) zit. Dit betekent dat mijn glucosewaarden over het algemeen veel te hoog zijn. En dat merk ik goed aan mijn lichaam.

Lees ook: #sTr1peD: zo vaak denk ik per dag aan diabetes

Lichamelijke klachten bij diabetes 

Bij zo’n hoog HBA1C komen wel wat klachten kijken. Zo ben ik extra snel moe en heb ik vaak hoofdpijn. Op de dagen dat ik erg hoog zit, heb ik veel dorst en voel ik me misselijk. Daarnaast is het natuurlijk ook niet goed voor je lichaam op lange termijn. Hoge glucosewaarden kunnen ervoor zorgen dat je complicaties ontwikkelt. Soms is dat best een beangstigend idee.

Slapende vrouw - diabetesEen moeilijke periode 

De afgelopen maand is het helemaal een drama. Mijn familie en ik hebben een hele moeilijke periode achter de rug. Op 2 december verloor ik mijn oma en een aantal dagen later, op 6 december, verloor ik ook mijn opa (beiden van een andere kant van de familie). Dit alles zorgt voor veel verdriet en stress en dat zijn weer factoren die invloed hebben op mijn diabetes.

HBA1C waarde te hoog? Maak een plan van aanpak 

Samen met mijn diabetesverpleegkundige heb ik afgesproken om deze maand niet te veel te veranderen en om eerst even goed bij te komen. In het nieuwe jaar maken we opnieuw een plan van aanpak en gaan we strijden voor een mooi HBA1C.

Lees ook: De dag waarop ik de diagnose diabetes kreeg

Blijf positief 

Ondanks alles probeer ik altijd positief te blijven. Ik kan wel terugkijken naar al die hoge waarden en dan bang worden voor complicaties, maar dat heeft geen nut. Ik probeer vooruit te kijken en de bloedglucosewaarden aan te pakken. Aan het verleden kan ik niks meer veranderen, maar ik kan wel mijn stinkende best doen om mijn bloedglucosewaarden in de toekomst te verbeteren.

Herken jij jezelf in mijn verhaal? Ga je ook door een moeilijke periode of ben je er juist net uit? Ik hoor het graag! Laat het weten in de reacties.

Meer lezen?

Devlin profielfotoDevlin Klaauwer is 22 jaar jong en kreeg ruim 13 jaar geleden de diagnose diabetes type 1. Haar leven stond op dat moment op zijn kop. Nu 13 jaar later heeft ze leren leven met diabetes en haalt ze alles uit het leven wat erin zit! Ze blogt en vlogt over haar leven met diabetes en deelt elke dag wat op haar Instagram @thelifeofadiabetic.

2 Reacties

  • Y.V.Aukes schreef:

    Goeiemorgen Devlin heel herkenbaar deze dingen ben zelf al bijna 44 jaar Diabetes type 1 &moeilijk instellbaar=Brittle diabetes.Ondanks meerdere soorten insuline etc.uitgeprobeerd te hebben&zelfs bijna 10 jaar de distronicpomp &weer overgegan op 4x pd spuiten.Blijf je met deze dingen bezig of je wil of niet.1 Ding wat ik persoonlijk een goeie ontwikkeling vind dat de jongeren die met Diabetes 1 te maken krijgen betere voorlichting7hulp krijgen dan toen ik pas Diabetes kreeg was toendertijd 18 jaar&nu 61.Leuk om over je persoonlijke ervaringen te lezen.

  • (helaas) zeer herkenbaar, een dergelijke periode komt vaker (te!) voor.
    Belangrijkste om her moeilijke te dragen is delen met mensen die of jou zeer na staan en/of vanuit de diabetes begrijpen wat er gaande is. Delen van de bijwerkingen van een moeilijke(re) periode is altijd fijn!
    En als je wilt, reageer gerust…

Reageer