Veel paren koesteren een babywens. Een eigen gezin stichten is spannend en leuk. Ook voor vrouwen met diabetes hoeft dit geen problemen te geven. Helemaal niet als je je zwangerschap al in een vroeg stadium met je arts bespreekt. Een goede stofwisseling is een voorwaarde voor een zwangerschap. Een te hoge bloedglucosewaarde kan tot gevolg hebben dat er niet genoeg geslachtshormonen vrijkomen. Hierdoor blijft de eisprong mogelijk uit.
Babywens en zwangerschap
Goede bloedglucosewaarden zijn absoluut noodzakelijk voor het leven in wording. Vooral in de eerste maanden van de zwangerschap. In deze tijd ontwikkelen de organen van je kind zich en daarvoor zijn ze aangewezen op een goede stofwisseling van de moeder. Tijdens de zwangerschap kan de insulinebehoefte van je lichaam sterk schommelen. Tot ongeveer de 20e week van de zwangerschap daalt deze behoefte. Er kunnen dan vaak te lage bloedglucosewaarden optreden. Vanaf de derde maand van de zwangerschap neemt de insulinebehoefte dan weer toe. Deze blijft hoog tot vlak voor de geboorte. Onder andere door de invloed van de hormonen oestrogeen en progesteron. Deze werken als tegenstander van insuline en remmen het bloedglucoseverlagende effect. Kort voordat de weeën beginnen, neemt de behoefte aan insuline weer sterk af.
Schommelingen door hormonen
Vanwege al deze schommelingen is het voor vrouwen met diabetes erg belangrijk om al in een vroeg stadium van de zwangerschap een arts te raadplegen. De gebruikelijke preventieve onderzoeken worden uitgevoerd door de gynaecoloog. Bij de diabetoloog worden regelmatig – bij voorkeur om de twee weken – de aanpassingen aan de stofwisseling besproken. Verder is het vanwege hormonale schommelingen noodzakelijk om je bloedglucosewaarden vaker dan normaal te meten. Om de stofwisseling zo goed mogelijk te houden is ongeveer zes tot zeven keer per dag meten noodzakelijk. De optimale waarden zijn:
- nuchter: 3,3 tot 5,0 mmol/l
- een uur na het eten: 7,8 mmol/l
- twee uur na het eten: onder de 6,7 mmol/l.
Met een intensieve insulinetherapie kunnen deze streefwaarden prima worden bereikt. Die therapie bestaat normaal gesproken uit vier of vijf injecties per dag. Met langwerkende insuline als basis en normale insuline als bolus voor maaltijden. Die insulinegegevens worden aangepast aan de individuele behoefte. Om te zorgen dat moeder en kind tijdens en na de bevalling optimaal worden begeleid, kun je het beste kiezen voor een gespecialiseerde kliniek. Met een ervaren verloskundige, een diabetesverpleegkundige of internist en een kinderarts die de baby direct na de geboorte grondig onderzoekt. Met zo’n goede voorbereiding en verzorging kun je je als aanstaande ouders onbezorgd verheugen op je nakomeling(en) en genieten van de heerlijke tijd van de zwangerschap.