print-image

Iris de Mooy moest soms wel 10 keer per dag insuline spuiten, maar dat is sinds ze de insulinepomp gebruikt gelukkig verleden tijd.

erv-iris-de-mooy-1

Het was een hele schok toen vorig jaar werd ontdekt dat Iris diabetes had. Moeder Claudia: “Ik dacht aan iets onschuldigs. Diabetes was voor ons erg schrikken.” Na enkele maanden ‘gedoe’ met verschillende insulines en soms wel 10 keer per dag moeten spuiten is Iris een insulinepomp gaan gebruiken. De keuze viel op de Accu-Chek Combo, vanwege de afstandsbediening. Claudia: “Wij zagen het niet zitten dat Iris overdag op school iedere keer de pomp tevoorschijn moest halen om te bolussen. Ze doet vanaf het begin alles met de afstandsbediening en dat gaat fantastisch.” De dag dat Iris de pomp kreeg, 3 oktober 2011, blijft voor haar een mooie dag. Iris: “Zeker dat dat een mooie dag was. Geen gedoe meer met die spuiten maar met de pomp lekker weer alles kunnen doen.”


erv-iris-de-mooy-2Lekker dansen op donderdag.

Iris houdt van actief bezig zijn met hockey of dansen. Een keer per week op donderdagmiddag staat Iris in de dansschool. Gelukkig kan dat, al moet ze er wel wat voor doen. Iris: “Ik moet van te voren prikken en kijken of ik hoog of laag zit. Als ik dan een uur ga dansen dan moet ik na een half uur weer prikken of ik dan niet te laag ga zitten.” De pomp koppelt ze tijdens het dansen af en sluit deze la de les in een handomdraai weer aan.

Nooit meer terug naar de pen.
Als het aan Iris ligt dan is een pen om insuline te spuiten voor altijd verleden tijd. Iris: “De pomp is veel fijner en je hoeft maar één keer in de twee of drie dagen een prikje in je buik te doen.” Moeder Claudia is blij dat Iris het allemaal zo goed en zelfstandig oppakt. “Wij kijken over haar schouder mee, maar we hoeven er nauwelijks iets aan te doen. In het begin was er in ons denken geen ruimte voor iets anders dan diabetes. Nu het met de insulinepomp en de afstandsbediening zo goed gaat, is er rust bij Iris en rust bij ons.”

Een reactie

 • Dick Visser schreef:

  Ik herken dit verhaal!
  bij mij zit het ietsje anders, ik heb nl. type 2, overgewicht/ziekt / ouderdom.
  Ben nu 67 sinds een jaar of 15 diabetes. steeds minder gevoelig worden voor insuline en ook , tot voor 2008, 9 of meer keer moeten spuiten!
  liep de hele dag met die insulinepen in de rondte! een soort junk leek ik wel! En dan ook nog van die groet hoeveelheden moeten spuiten dat je soms twee keer de pen moest instellen! om gek van te worden. Uiteindelijk doorgestuurd naar het ziekenhuis, diabetescarrousel!
  Daar was het eerste voorstel: pomptherapie!
  Fantastisch gewoonweg! vanaf 2008 dus pompgebruiker, ook de combi vanaf 2012! Maar, door overgewicht pakt de insuline niet, een paar maanden geleden gebruikte ik alle dagen een ampul, zo rond de 280 EH per dag!!!!!!!
  Er moest iets gebeuren en heb een drastisch besluit genomen!
  Ben het voortraject voor een Gastric Bypass ingerommeld.
  Dit is vorige week maandag uitgevoerd, nog maar een week geleden dus! in het voortraject moet je ook al afvallen, dit lukte me goed en viel ongeveer 16.5 kg af! Momenteel, na de ingreep is mijn insulinegebruik gereduceerd tot om en nabij de 20 EH per dag!
  ‘Het kan verkeren’ zei Bredero al!
  Voel me top, ingreep was in feite een fluitje van een cent (mazzel hoor, het kan ook anders) en heb een stille hoop helemaal van de insuline af te raken!
  Misschien is dit relaas een duwtje in de rug voor mede diabetici die er nog wat aan kunnen doen! En: leeftijd hoeft dus geen belemmering te zijn!

Reageer