print-image

Jean Lenoire stapte bijna met tegenzin over op insulinepomptherapie. Hij had niet kunnen vermoeden dat hij er zo blij mee zou zijn.

erv-jean-lenoire

Jean was tien toen hij diabetes kreeg. Hij is begonnen met een insulinepen. Dat beviel hem goed want hij had de pennen altijd bij zich en kon ze ook – letterlijk – naast zich neerleggen. Voor zijn gevoel werd hij daardoor niet constant aan zijn diabetes herinnerd. Doordat zijn HbA1c in die tijd nooit perfect was raadde zijn diabetesverpleegkundige hem aan om over te stappen op een insulinepomp. Maar dat zag Jean niet zitten.

“Het leek me niets om dat apparaat vierentwintig uur per dag aan mijn lijf te hebben hangen. Pas op mijn negentiende ben ik het serieus gaan overwegen. Ik was in opleiding tot anesthesiemedewerker en stelde mij voor hoe fijn het zou zijn om snel te kunnen inspelen op veranderende omstandigheden in mijn werk. Ik besloot het te proberen en koos voor een insulinepomp die ik met de bloedglucosemeter volledig op afstand kon bedienen.”

Kickboksen
“Met behulp van mijn diabetesverpleegkundige heb ik drie profielen ingesteld op mijn insulinepomp: één voor mijn werkdag, één voor een rustige vrije dag en één voor een actieve vrije dag. Al snel na de overstap op de insulinepomp wist ik dat het de juiste keuze was. Mijn HbA1c zakte gestaag, naar 58 mmol/mol (voorheen 7,5%). Ik doe aan kickboksen en ook daarbij heb ik ondervonden dat mijn pomp handig is. Een uur van tevoren zet ik hem op 0 %, zodat ik geen insuline binnenkrijg. Tijdens het kickboksen koppel ik hem af, zodat ik er geen klappen op krijg. Ik kan nu veel beter anticiperen op mijn sporturen. Voorheen zat ik soms nog met eerder gespoten insuline in mijn bloed met als gevolg: hypo’s. Daar heb ik nu nauwelijks meer last van. Ook mijn bloedsuikers blijven de dag erna nog mooi laag.
De pomp is zo flexibel dat mochten er problemen ontstaan, ik snel kan inspelen op de veranderende situatie. Ik heb nu al een aantal jaar een pomp en ik kan me een leven zonder eigenlijk niet meer voorstellen. Mijn hypo’s en vooral mijn hypers zijn afgenomen en mijn suikers zijn gelijkmatiger. Ik voel me ook fitter dan vroeger. Ik ben achteraf gezien alleen maar blij dat mijn diabetesverpleegkundige er op is blijven hameren dat overgaan op een insulinepomp voor mij de oplossing zou kunnen zijn.”

Bron: Mediq Diactueel nr1 2011

Foto: MCM Productions

Reageer