print-image

Devlin diagnoseIn 2006 werd ik gediagnosticeerd met diabetes type 1. Ik was toen negen jaar. Ik was vaak moe, viel af en wilde alleen maar drinken. Voordat ik de diagnose kreeg, had mijn moeder al door dat er iets niet goed was en wilde zij een afspraak inplannen bij de huisarts. Maar al voordat de afspraak plaatsvond, veranderde mijn leven voorgoed.

Kenmerken diabetes: veel dorst en droge mond

Het was op een zondag, ergens in september. Mijn tante was die dag jarig en, net als elk jaar, gingen wij met het hele gezin op verjaardagsbezoek. Mijn nicht had ook altijd wat andere kinderen op bezoek en elk jaar speelden mijn zusje en ik gezellig mee. Dit jaar was het anders. Het enige waar ik aan kon denken, was drinken, drinken en nog eens drinken. Na een aantal glazen fris moest ik van mijn moeder over op water. Ook dit dronk ik aan een stuk door. Mijn moeder uitte haar zorgen. Op dat moment vertelde een vriendin van mijn tante dat zij diabetes had en mijn bloedsuiker wel even wilde controleren, want het leek toch wel erg op diabetes. Ze prikte in mijn vinger en schrok van het resultaat. Mijn bloedsuiker was HI (high).

Lees ook: Heb jij deze boeken over diabetes al gelezen?

Naar het ziekenhuis

Mijn moeder belde een vriendin die destijds verpleegkundige was in het ziekenhuis. Ze vertelde ons dat we nog een keer moesten prikken. Gaf het apparaatje nog steeds HI aan, moesten we meteen naar het ziekenhuis komen. Je raadt het al: het apparaatje gaf opnieuw HI aan. We verlieten de verjaardag en reden naar het ziekenhuis.

De diagnose diabetes type 1

Devlin diagnoseEenmaal in het ziekenhuis aangekomen, werd mijn bloedsuiker opnieuw geprikt. Mijn bloedglucosewaarde bleek op dat moment 42 te zijn. De arts vertelde mijn ouders dat ik diabetes type 1 had. Ik moest die nacht in het ziekenhuis blijven en mijn ouders zouden alle informatie krijgen die ze nodig hadden. Ik was zelf nog te jong om precies te begrijpen wat er allemaal gebeurde. Ik weet nog dat er een infuus werd aangebracht en dat ik een cadeautje uit mocht zoeken. Ik koos een stickervel met visjes. De arts stelde mij allerlei vragen en legde voorzichtig uit wat er aan de hand was. Aan mijn ouders werd uitgelegd hoe ze moesten prikken, spuiten en waar ze rekening mee moesten houden. Ik kan me nog herinneren dat mijn moeder op zichzelf oefende met een spuit.

Daling bloedsuikerspiegel

Devlin diagnoseDie nacht daalde mijn waarde van 42 naar 7. Supergoed natuurlijk, maar omdat het zo snel daalde, werd ik enorm ziek. Ik hield niks binnen en was alleen maar aan het spugen. Toch mocht ik naar huis. Ik kan me nog herinneren dat ik hier niks van begreep, want ik was voor mijn gevoel zieker dan toen ik het ziekenhuis in kwam. Eenmaal thuis werd ik overladen met lieve berichtjes, bezoek en cadeautjes. Als kind zijnde vond ik dit natuurlijk stiekem best wel leuk. Ik besefte op dat moment niet dat mijn leven voorgoed was veranderd met de diagnose diabetes type 1. Dat besef kwam later pas.

Lees ook: Leven met diabetes: diabetes feels good?!

Weet jij nog op welk moment je de diagnose diabetes kreeg en hoe je erachter kwam? Ik ben benieuwd!

Devlin profielfoto

Meer lezen?

Devlin Klaauwer is 22 jaar jong en kreeg ruim 13 jaar geleden de diagnose diabetes type 1. Haar leven stond op dat moment op zijn kop. Nu 13 jaar later heeft ze leren leven met diabetes en haalt ze alles uit het leven wat erin zit! Ze blogt en vlogt over haar leven met diabetes en deelt elke dag wat op haar Instagram @thelifeofadiabetic.

 

 

Reageer