print-image

Diabetes en slaap gaan inderdaad lang niet altijd goed samen. Dit heb ik een paar nachten geleden helaas nog ondervonden. In deze blog neem ik je mee in één van de nachten waarin mijn diagnose mijn nachtrust verstoorde. Lees snel verder!

Bedtijd 

Het was tien uur in de avond wanneer ik besloot om lekker mijn bed in te duiken. Het was een drukke dag en ook de volgende dag stond er veel op de planning. Ik zette de tv uit, ging naar boven en maakte mezelf klaar om naar bed te gaan. Ik pakte mijn scanner om ook nog even mijn bloedsuiker te meten. Dit doe ik altijd voor ik de nacht in ga.

Ik scande mijn bloedsuiker en schrok van de waarde op het schermpje. 22.1 gaf mijn scanner aan. Ik baalde enorm, want ik kon wel een goede nachtrust gebruiken en ik wist dat dit nu niet zou lukken. Ik gaf via mijn pomp extra insuline en zette mijn wekker op 0:00 uur. Het is namelijk altijd belangrijk om na twee uur te controleren of de extra insuline genoeg is en of de bloedsuikerwaarde gezakt is.

Lees ook: Leven met diabetes: een diabetes offday

Nieuwe infuusset 

Tuuttuuut… Met een slaperig hoofd drukte ik mijn wekker uit. Ik zocht het lichtknopje en scande mijn bloedsuiker. 25.8 gaf mijn scanner aan. “Nee hè”, dacht ik bij mijzelf. Ik besloot om mijn waarde ook nog een keer te prikken, aangezien de sensor niet altijd even accuraat is bij een hele hoge of lage waarde. En ja hoor, mijn metertje gaf aan dat ik een bloedsuiker van 29.8 had. Ik besloot op dat moment om mijn infuussetje te vervangen, want het zou best eens kunnen dat daar iets mis mee was. Ik pakte de spullen, verving mijn infuusset, zette opnieuw een wekker en probeerde weer te gaan slapen.

Eindelijk gezakt 

Na twee uur ging de wekker weer. Tussendoor heb ik nog even geslapen, maar niet heel vast. Met een slaperig hoofd pakte ik mijn scanner weer en keek ik opgelucht naar het scherm. 12.1 gaf het apparaatje aan. Dat gaat de goede kant op! Ik besloot nog één keer een wekker te zetten. Na ongeveer drie uur zakte mijn waarde eindelijk naar rond de 8. Ik kon weer met een gerust hart slapen.

Brakke ochtend 

Tuuttuut… Om zeven uur ging mijn wekker wéér. De dag was weer begonnen. Het was tijd om op te staan en om naar mijn werk te gaan. Mijn waarde was nog steeds goed, maar ‘goed’ voelde ik me absoluut niet. Met een enorme diabetes-kater stapte ik uit bed en maakte ik me klaar voor een lange dag, hopend dat de volgende nacht een betere nacht wordt.

Lees ook: Diabetes en alcohol: 5 dingen die je moet weten

Diabetes en slaap: wat zijn jouw ervaringen?

Heb jij ook weleens last van een slechte nachtrust door je diabetes? Laat in de reacties weten hoe jij hiermee omgaat!

Meer lezen?

Devlin Klaauwer is 22 jaar jong en kreeg ruim 13 jaar geleden de diagnose diabetes type 1. Haar leven stond op dat moment op zijn kop. Nu 13 jaar later heeft ze leren leven met diabetes en haalt ze alles uit het leven wat erin zit! Ze blogt en vlogt over haar leven met diabetes en deelt elke dag wat op haar Instagram @thelifeofadiabetic.

Reageer