Iedere zwangere vrouw weet dat je tijdens de zwangerschap sommige voedingsmiddelen beter kunt laten staan. Ze zijn niet goed voor je kindje of er is een kans dat je er zelf flink ziek van wordt. Maar als je diabetes hebt, heeft voeding nog een veel grotere impact op je zwangerschap. In deze blog vertel ik een paar van mijn ervaringen.
Snel stijgende waarden van snelle suikers
In het eerste trimester ben ik behoorlijk misselijk. Mijn lichaam vraagt vooral om wat vetter eten en ik gruwel van fruit. Waar ik voor mijn zwangerschap zo’n 4 of 5 Dextro tabletjes nodig had om uit een hypo te komen, schiet ik in deze maanden ineens al omhoog na 2 Dextro. Mijn glucosewaarden zijn het hele eerste trimester behoorlijk grillig en dus helpt het enorm om snellere suikers te combineren met vetten en eiwitten, zodat de snelle suikers niet te snel worden opgenomen. Fruit krijg ik nauwelijks naar binnen, maar groenten verslind ik deze maanden. En ineens ben ik weer fan van de Hollandse pot: gekookte aardappelen met bloemkool, een gehaktbal en jus. Jum! En dan te bedenken dat ik dit in het hele jaar ervoor misschien twee keer gegeten heb. Zwanger zijn doet gekke dingen met je blijkbaar! Gelukkig reageren mijn glucosewaarden bijzonder goed op deze combinatie.
Vanaf het tweede trimester is mijn misselijkheid weg en kan ik eigenlijk alles weer eten. Ook merk ik dat mijn glucosewaarden minder extreem reageren op snelle suikers. Omdat ik nu ineens juist heel erg zin heb in fruit, eet ik dat deze maanden heel veel. Vooral verse ananas is niet aan te slepen. Ook de zoetigheid rondom Sinterklaas en Kerst is redelijk te doen: ik weeg mijn kruidnootjes netjes af en ik kan er zonder al te veel problemen van genieten. Een paar weken reageren mijn glucosewaarden op voeding zoals voor de zwangerschap. Heerlijk!
En ineens, tegen het einde van het tweede trimester, wordt het lastiger. Mijn insulinegevoeligheid neemt af, na de maaltijd blijf ik vaak op een hoge waarde hangen en het is lastig om dit te laten zakken. Waar vette(re) maaltijden in het eerste trimester juist hielpen, zijn ze nu alleen maar lastig.
Minder koolhydraten
Rond week 30 krijgen we te horen dat ons kindje een dik buikje heeft in verhouding tot de rest van het lichaam. Ik schrik ervan en besluit om minder koolhydraten te gaan eten om op die manier mijn waardes stabieler en lager te krijgen. Uiteraard heb ik wel koolhydraten nodig, maar ik beperk het tot de goede, vezelrijke koolhydraten uit volkorenproducten, groenten en fruit. Alle zoetigheid en koolhydraatrijke tussendoortjes laat ik staan. Ik ben heel streng en echt leuk is het niet, maar het werkt! Mijn waarden blijven makkelijker binnen de grenswaarden. Als tussendoortjes eet ik deze weken veel aardbeien, frambozen, walnoten, olijven en kaas. Bij een dalende waarde eet ik een rijstwafel met pindakaas.
Lees ook: Zwanger & diabetes: de mentale impact
Cravings
Om mij heen hoor ik verhalen over zwangerschapscravings, veel behoefte om (vet) te snacken en nachtelijke eetbuien. Nou heb ik ook écht weleens ontzettende zin gehad om een zak chips of drop leeg te eten. Of om een cake te bakken en die lekker in een paar dagen op te eten. Maar ik heb het niet gedaan. Ook niet bij een hypo. Een paar slokjes aanmaaklimonade of wat Dextro en afwachten. Natuurlijk ging dit weleens mis, bij een flink diepe hypo is het gewoon heel lastig om maat te houden, maar over het algemeen is het me goed gelukt.
Hoe aantrekkelijk lekkere dingen ook zijn, de nasleep qua diabetes is het me niet waard. Ik heb mijn handen al vol aan de nasleep van gewone maaltijden. Bijkomend voordeel is dat mijn gewichtstoename in mijn zwangerschap heel netjes is: ik heb een bolle buik, maar ben verder nauwelijks aangekomen. Ik denk dat ik eerder last ga krijgen van ‘na-de-zwangerschap-kilo’s’ als ik de gemiste taartjes, sushi en drop in ga halen!
Hebben jullie je voeding aangepast tijdens de zwangerschap?
Meer lezen?
Leonneke van der Voort (1985), kreeg op haar twintigste de diagnose diabetes type 1. Ze deelt haar dagelijkse leven en passie voor eten op Instagram als @mysweetbalance en deelt gezonde recepten op haar eigen blog www.mysweetbalance.com.