print-image

Ik gebruik inmiddels al ruim twee jaar een CGM (Continue Glucose Monitoring). Op deze manier kan ik mijn diabetes goed onder controle houden. Maar af en toe word ik wel helemaal gek van de alarmen. In deze blog vertel ik je hoe ik daar mee om ga en heb ik een paar tips voor je.

Handige alarmen

Ruim twee jaar geleden mocht ik van mijn behandelteam in het ziekenhuis beginnen met het gebruik van een CGM-systeem, ook wel een sensor met alarmen genoemd. Inmiddels zou ik niet meer zonder willen, want door de CGM kan ik mijn diabetes goed onder controle houden. Het geeft me veel inzicht in hoe mijn glucosewaarden reageren op verschillende typen eten, beweging en schommelingen in hormonen. De alarmen helpen mij om op tijd in te grijpen. Ze waarschuwen mij al voordat ik aan mijn lichaam voel dat er iets aan de hand is en voordat het te laat is.

Maar die handige alarmen maken me soms ook helemaal gek! Alarmen op een super onhandig moment, te vroeg, te laat, te vaak achter elkaar of midden in de nacht. Soms zou ik mijn sensor (of mijn telefoon die ik als ontvanger gebruik) met alle liefde uit het raam gooien. Gelukkig heb ik door een aantal aanpassingen in mijn sensorinstellingen nu een goede manier gevonden om ermee om te gaan. Wellicht kan dit jou ook helpen!

Lees ook: mijn eerste ervaringen met de continue glucosesensor Eversense XL

Leonneke, CGM, alarmen, grenzen 1. De grenzen van de alarmen

Ik zet mijn alarmen op waarden waarop ik echt actie wil ondernemen. Ik heb voor mezelf bepaald bij welke waarden ik ga corrigeren (bij welke lage waarde ik ga eten en bij welke hoge waarde ik extra insuline toedien). Dat zijn ook de grenzen van mijn alarmen. Anders kan het gebeuren dat ik meerdere keren een ‘hoog’ alarm krijg voordat ik ga corrigeren: om gek van te worden!

2. De herhaaltijd van de alarmen

Ik heb de herhaaltijd van mijn alarmen aangepast. Bij mijn alarm voor ‘laag’ is dat 30 minuten. Als ik een hypo heb behandeld en ik zit na 30 minuten nog steeds onder mijn ondergrens, dan weet ik dat ik nog iets extra’s moet eten. Het alarm voor ‘hoog’ wordt pas na 1,5 uur herhaald. Als ik een hoge waarde heb gecorrigeerd met insuline dan weet ik dat dat ongeveer 1,5 uur nodig heeft, totdat het effect laat zien. Het heeft dan geen zin om elke 30 minuten een alarm te krijgen, daar word ik alleen maar chagrijnig van.

Leonneke, alarmen, dag en nacht 3. Verschillende alarmen voor overdag en ’s nachts

Bij mijn CGM (Dexcom G6) is het mogelijk om verschillende alarmen te zetten voor bepaalde tijdsblokken. Zo heb ik mijn alarmen ’s nachts anders ingesteld dan overdag. Ik word ’s nachts niet graag gestoord en accepteer dan een wat hogere waarde dan overdag. Mijn hoog alarm voor ‘s nachts staat daarom iets hoger dan overdag. Zo word ik wel gewaarschuwd bij een erg hoge waarde, maar lijdt mijn nachtrust er niet onder als ik een licht verhoogde waarde heb. (Verstoorde nachten kunnen je bloedsuikers namelijk ook behoorlijk ontregelen)

Leonneke, alarmen, smartwatch 4. Andere alarmen op mijn smartwatch

Ik kan de waarden van mijn sensor op mijn smartwatch zien en krijg daar ook alarmen: het horloge gaat dan trillen. Ik heb de alarmen op mijn smartwatch iets strakker ingesteld dan op mijn telefoon. Zo zie ik op mijn horloge al eerder dat ik te hoog of te laag ga uitkomen en kan ik eventueel al ingrijpen voordat iedereen het sensoralarm van mijn telefoon hoort. Vooral op het werk vind ik dit fijn.

Lees ook: een onverwachte hypo: 1-0 voor diabetes

 

Heb jij ook een CGM-systeem? Hoe ga jij dan om met de alarmen? Laat het weten in de reacties!

Meer lezen?

Leonneke van der Voort (1985), kreeg op haar twintigste de diagnose diabetes type 1. Ze deelt haar dagelijkse leven en passie voor eten op Instagram als @mysweetbalance en deelt gezonde recepten op haar eigen blog www.mysweetbalance.com.

2 Reacties

Reageer