print-image

Het is één van de meest gehoorde voedingsadviezen aller tijden: eet voldoende groente en fruit. Maar voor veel mensen is het best lastig om elke dag de aanbevolen hoeveelheid groenten en fruit binnen te krijgen. Als je diabetes hebt, brengt fruit eten nog eens een extra uitdaging met zich mee: de meeste fruitsoorten zitten boordevol suikers die je bloedsuikerwaarde flink kunnen laten pieken.

Wil je meer weten over diabetes en fruit eten? In deze blog geef ik je een aantal tips waardoor fruit eten makkelijker wordt. Lees snel verder!

Je dagelijkse portie fruit 

Diabetes en fruit frambozenIk hou van fruit. Als klein meisje was ik al helemaal verzot op aardbeien. En nog steeds zijn aardbeien mijn favoriet. Ook frambozen en mango vind ik heerlijk. In het seizoen kun je mij niet blijer maken dan met een bakje verse, grote, knalroze, Hollandse frambozen.

En toch vind ik het lastig om voldoende fruit te eten. Met name in de herfst en de winter, waarin de lekkerste fruitsoorten (naar mijn mening) niet in het seizoen zijn. Ook vind ik insuline geven voor fruit vaak lastig. Door de hoeveelheid suikers in het fruit, piekt de bloedglucose snel en zakt deze ook snel weer, zodra de insuline begint te werken. Fruit eten resulteert dan ook regelmatig in een hypo of een hyper.

Hoe zit het nu met diabetes en fruit eten? Om jou te helpen om meer fruit te eten, zonder dat je bloedglucose alle kanten op stuitert, heb ik een aantal tips op een rijtje gezet.

Lees ook: Diabetes en ziek zijn

Diabetes en fruit1. Combineer fruit met eiwitten en vetten 

Wanneer je fruit combineert met eiwitten en/of vetten worden de snelle suikers uit het fruit minder snel opgenomen. Eet bijvoorbeeld eens mango met kwark, dip je appel in pindakaas, of combineer druiven met een handje noten of een stukje kaas.

2. Eet koolhydraatarm fruit 

Rood fruit (aardbeien, frambozen, bramen) en meloen, nectarine en perzik bevatten de minste koolhydraten per 100 gram (<9%). Banaan, mango, ananas, druiven en kersen bevatten relatief veel suikers (>12%).

3. Experimenteer met fruit op je brood 

Brood met aarbeienHou je van zoet broodbeleg? Vervang dan eens je hagelslag, chocopasta of jam door fruit, eventueel gecombineerd met hartig beleg. Denk aan verse aardbeien, plakjes banaan met pindakaas, plakjes appel met kaas of plakjes meloen met (rauwe) ham of kipfilet.

4. Varieer met fruitsoorten 

Variatie is belangrijk, omdat elke fruitsoort andere voedingsstoffen bevat. Een makkelijke en lekkere manier om te variëren met fruit, is het maken van een fruitsalade. Bewaar deze in een bak in de koelkast en schep er telkens een beetje uit om op te eten. Je zult merken dat je op deze manier vanzelf makkelijker fruit eet.

5. Let op met gedroogd fruit

In gedroogd fruit zit per 100 gram veel meer (fruit)suiker dan in de verse variant. Houd hier rekening mee bij het berekenen van de koolhydraten.

6. Zeg nee tegen sapjes 

Eet fruit in vaste vorm in plaats van uitgeperst (bijvoorbeeld liever een sinaasappel dan versgeperst sinaasappelsap). De vezels uit fruit zorgen ervoor dat de suikers minder snel worden opgenomen. Kies je voor (versgeperst) sap, dan zijn deze vezels grotendeels verloren gegaan en zal je bloedsuiker sneller stijgen dan van een stuk fruit. Bovendien mis je zo de vezels die je lichaam goed kan gebruiken.

7. Geloof de avocado-hype 

AvocadoAvocado. Hoewel het misschien meer voelt als groente (voor mij in ieder geval) wordt avocado officieel gerekend tot fruit. Van alle fruitsoorten bevatten avocado’s verreweg het laagste aantal koolhydraten (<2%) en veel gezonde vetten.

Lees ook: Moet je met diabetes niet gewoon elke dag hetzelfde eten?

Diabetes en fruit 

Zie of voel je een lage bloedsuiker aankomen? Op zo’n moment kan fruit je helpen om niet in een hypo te belanden. Een appel of een schaaltje druiven is een gezonde manier om je bloedsuiker weer omhoog te krijgen. Bij een hypo is het wel verstandig om Dextro Energy-tabletten te nemen, omdat dit nog net wat sneller werkt dan fruit.

Zoals je ziet, kun je dus prima fruit eten als je diabetes hebt. Hou jij van fruit en heb je wellicht nog iets toe te voegen aan het lijstje met tips? Laat het weten!

Meer lezen?

Leonneke van der Voort (1985), kreeg op haar twintigste de diagnose diabetes type 1. Ze deelt haar dagelijkse leven en passie voor eten op Instagram als @mysweetbalance en deelt gezonde recepten op haar eigen blog www.mysweetbalance.com.

Een reactie

Reageer