print-image

Elke dag hetzelfde eten? “Zou ze niet gewoon elke dag hetzelfde moeten eten?”, werd er laatst aan mijn man gevraagd. “Dan gaat het toch gewoon goed?”

Gelukkig heeft hij inmiddels genoeg ervaring met mij en mijn diabetes om dit niet als advies aan mij door te geven. Ik ben trots op zijn antwoord: “Nee. Nee. Voeding is één factor die invloed heeft op je bloedsuiker, maar er zijn er nog veel en veel meer: het weer, hormonen, beweging, hoeveel uur je geslapen hebt, stress en ga zo maar door. Elke dag hetzelfde eten geeft niet de garantie dat je bloedsuikers ook elke dag hetzelfde zijn.”

“Als je niet tegen pinda’s of gluten kan, weet je dat het goed gaat, zolang je die dingen vermijdt. Bij diabetes werkt dat niet zo. Al eet je elke dag hetzelfde, dan kan het alsnog fout gaan.”

Nog minder verklaarbaar dan het weer

En zo is het ook. Soms zijn mijn bloedsuikers geweldig na mijn standaard gezonde ontbijt. Soms dramatisch en onverklaarbaar. Soms zijn mijn bloedsuikers béter nadat ik iets onbekends eet: een pizza in een restaurant of taartje bij familie. Het kan allemaal. Diabetes is nog minder verklaarbaar dan het weer. Veel minder.

Diabetes: een mentale ziekte?

Elke dag hetzelfde eten? Daarnaast vraagt diabetes mentaal veel van je. Ik noem diabetes soms voor de grap ook weleens een mentale ziekte. Want voor het grootste gedeelte speelt het zich af in je hoofd. Mensen zien het spuiten en prikken en denken dat dat erg is. En natuurlijk, fijn is anders. Maar dat is niet het moeilijkste. Dat is het mentale stukje dat zich in je hoofd afspeelt. Het is niet die pomp op je lichaam, maar juist het onverwachte: niet weten of je deze nacht rustig slaapt of je eigen leven moet redden, niet weten welke kant je bloedsuiker op gaat, je uiterste best doen maar nog steeds te hoog zitten of juist goed zitten maar je niet goed voelen. Het moeten nadenken bij elke hap die je in je mond stopt, elk rondje dat je wil lopen.

Daarom: elke dag hetzelfde eten? Mij niet gezien. Diabetes vraagt mentaal al genoeg. Als ik mezelf beperk, maak ik het voor mezelf in mijn hoofd alleen maar moeilijker. Ik geniet van een koffie en taartje op zaterdagmiddag. Van een paar pepernoten met sinterklaas. Van af en toe ontbijten met havermout, soms met brood, soms met yoghurt. Een salade eten als lunch, maar ook wel eens een broodje of een smoothie bowl.

En dat vind ik fijn. We kunnen maar beter van het leven genieten, en op die manier beter met diabetes dealen. Maar wel blijven nadenken natuurlijk. 😉 Hoe denk jij hierover?

Meer lezen?

Profielfoto Talitha Talitha Paauwe (1997) is altijd al bezig met gezonde voeding en sporten. Maar die wortels en appels begonnen te vervelen. En de taartjes en chocolade werden steeds aantrekkelijker. Daarom begon ze met het maken en delen van gezonde recepten die aan de behoefte van een zoetekauw voldoen. Lekker én gezond. In 2015 kreeg ze er een uitdaging bij: diabetes type 1. Nu deelt ze haar ervaring met diabetes en gezond leven op instagram @stayhappy.nl en haar website stayhappy.nl.

Reageer