print-image

Lang zat het al in mijn hoofd: ik wil voor mijzelf beginnen als personal hardlooptrainer. Ideeën had ik genoeg, maar de stap om dat allemaal te verwezenlijken was wat moest volgen.  Als ik iets doe dan doe ik het graag goed. Dit was de reden dat ik tijdens het proces om te starten als zelfstandig ondernemer alles veel te veel wilde uitdenken en invullen. Dat zorgde voor redelijk wat stress. Ook in de 2e fase van het opstarten van mijn bedrijf liep ik tegen iets aan wat ik toch wel als vervelend ervaarde. In deze blog zal ik jullie vertellen hoe ik begon als zelfstandig ondernemer en mijn bedrijf startte. Waar liep ik tegenaan en wat voor rol speelde mijn diabetes hierin?

Het begint met een idee

Zoals elke onderneming begon ook mijn bedrijf met een idee. Al ruim een jaar geleden was ik met een goede vriend aan het brainstormen over de hardloop crew. Samen met mijn tweelingbroer Niels (die overigens ook diabeet is) heb ik deze in 2017 opgericht. Onder de naam 033 Running Crew willen wij heel hardlopend Amersfoort met elkaar verbinden. Wij hebben groepstrainingen en wij bieden adviezen in de vorm van schema’s en andere hardloop-gerelateerde tips.

Lees ook: Podcast time

Tijdens de brainstormsessie gaf ik aan dat ik graag de Crew en de hardloopbegeleiding wat professioneler wilde aanpakken. Op dat moment kwam mijn vriend Pim met het idee om voor mijzelf te gaan starten als personal hardlooptrainer. Ik kon dan werkzaam zijn als ZZP’er vanuit zijn Base2 PT studio.  Door mezelf fulltime in te zetten zou dit de begeleiding zeker professionaliseren.

Keuze om te starten als zelfstandig ondernemer

De basis voor het idee was gelegd. Het duurde een hele tijd voordat ik definitief de beslissing zou nemen om voor mijzelf te gaan starten. Corona gaf het zetje om alles definitief door te zetten. Ik koos ervoor om niet meer werkzaam te zijn op de groep binnen de kinderopvang. Ik kreeg gelukkig nog wel een tijdelijke baan aangeboden op het hoofdkantoor, maar dat werk gaf mij niet genoeg voldoening. Daarom dacht ik, het is nu of nooit! Ik word zelfstandig ondernemer en begin mijn eigen bedrijf.

Zelfstandige onderneming starten met diabetesStress door overdenken

Zelfstandige onderneming starten met diabetesMijn diabetes zorgt ervoor dat ik constant bezig ben in mijn hoofd. Dit kan je ook lezen in mijn vorige blog: Zelfmanagement. Het is misschien wel hierdoor dat ik bij elke andere beslissing ook de neiging heb om die beslissing eerst uitvoerig in mijn hoofd door te nemen. Ik ben inmiddels zo gewend om diabetes-gerelateerde beslissingen te nemen, dat ik dit moeiteloos doe. De beslissingen en de ideevorming rondom het starten van een eigen onderneming, is iets wat ik nog niet eerder heb meegemaakt. Dit zorgde ervoor dat ik zoveel ideeën had dat ik het originele plan niet meer zo duidelijk in kaart had. Ik was het letterlijk aan het overdenken. In mijn hoofd was ik al 3 tot 4 stappen verder terwijl ik stap 1 nog niet eens had gezet. Dit zorgde voor stress en dat had weer zijn gevolgen op mijn leven en mijn diabetes. Stress zorgt bij mij voor hogere bloedsuikerwaardes. En dat is natuurlijk niet fijn; je gaat je er in ieder geval niet beter door voelen. Door er meer over te praten en de ideeën uit te schrijven kreeg ik weer wat meer ruimte in mijn hoofd en verminderde de stress ook.

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) afsluiten

Als ZZP’er is het belangrijk om je te verzekeren, zowel voor aansprakelijkheid als arbeidsongeschiktheid. Het afsluiten van de aansprakelijkheidsverzekering was zo gepiept. Het afsluiten van de arbeidsongeschiktheidsverzekering, ook wel de AOV, is een heel ander verhaal. Jammer genoeg heeft dit met de diabetes te maken. Als diabeet loop je namelijk meer risico op om (deels) arbeidsongeschikt te raken. Tot mijn verbazing sluiten veel maatschappijen niet eens een AOV af voor mensen met diabetes. Ik ben uitgekomen bij de Amersfoortse. Zij willen mijn aanvraag wel in behandeling nemen, maar of ze voor mij een verzekering willen afsluiten, is nog maar de vraag. Eerst volgt een uitgebreide medische vragenronde voor zowel mij, maar ook bij mijn internist. Dit moet dan beoordeeld worden door de medisch specialist van de Amersfoortse. Wanneer hij besluit of mijn situatie goed genoeg is, kan ik mijzelf verzekeren voor arbeidsongeschiktheid.

Andere voorwaarden

Als je denkt dat het daarmee dan klaar is, dan heb je het mis. Want de AOV voor mensen met diabetes komt met veel randvoorwaarden. De premie ligt flink hoger, met een langer standaard eigen risico en de verzekering zal zeker niet lopen tot mijn 65e.

De voorwaarde die mij nog wel het meest stoorde is, dat je als diabeet maar verzekerd kan zijn tot 25 jaar na je diagnostisering. Dat betekent dus dat wanneer je diabetes krijgt op jongere leeftijd (ik kreeg diabetes op mijn 12e), zoals dat in de meeste gevallen gebeurt, je maar verzekerd kan zijn tot, in mijn geval, je 37e. Dat betekent voor mij dus nog maar 4 jaar! Ja sorry hoor, maar dat viel bij mij niet goed. Wat is het nut van verzekeren dan? Met de eeuwige discussie die wij als diabeten met de verzekeringmaatschappijen hebben over vergoedingen voor CGM’s in mijn achterhoofd, wist ik dat het niet zoveel zin had om mij hier op dit moment extra druk over te maken. Maar ik kan je wel zeggen dat dit een paar frustrerende telefoongesprekken heeft opgeleverd met de verzekeraar. Ik ben nog steeds in afwachting van het besluit van de medisch specialist. Hopelijk valt het allemaal mee en kan hij mij toch tegen redelijk gunstige voorwaarden verzekeren.

Ben je ZZP’er en heb je diabetes? Ik ben benieuwd hoe jij dit hebt ervaren en aangepakt. Laat het weten in de reacties. En heb je nog handige tips? Dan zijn ook deze welkom in de reacties.

 

Hoe ga jij om zelfmanagement van jouw diabetes? Laat het weten in de reacties.

Over mij

Profielfoto-Olaf-300x300Ik ben Olaf Kerkhof (04-09-1987). Samen met mijn vrouw Renate en onze kinderen Abel en Sep woon ik in Amersfoort. Ik werk op een kinderdagverblijf en in mijn vrije tijd sport ik graag. Hardlopen is mijn passie en de focus ligt op de marathon. Sinds 2001 heb ik diabetes type 1. Ik probeer mijn diabetes zo goed mogelijk te reguleren, maar zorg er wel voor dat ik mijn leven kan leiden zoals ik dat wil. Ik probeer mijn leven niet te laten leiden door mijn diabetes. Op Instagram kun je me vinden via @olaf.kerkhof.

2 Reacties

  • Annelies Brussee schreef:

    Wat een zware weg heb je dan af te leggen. Hoe is het afgelopen bij de Amersfoortse met de arbeidsongeschiktheidsverzekering? M.vr.gr.

  • Irene Tiggelaar schreef:

    Hi, ik loop tegen hetzelfde probleem aan. Ben in september gestart als zelfstandige en afgelopen januari is bij mij diabetes geconstateerd. Omdat ik in 2016 al een verhoogde glucose had maar nog binnen de norm heeft de huisarts hier al een diabetes label aan gehangen en Movir heeft nu bedacht dat ik maar tot mijn 50e verzekerd mag zijn en alles wat te herleiden is naar diabetes is niet gedekt. Uiteindelijk wijt men heel veel klachten aan diabetes, daarmee betaal ik dus verhoogde premie voor een heel klein deel van de risico’s. Ik ben heel benieuwd hoe de Amersfoortse dit uiteindelijk heeft beoordeeld, dan kan ik het wellicht daar nog even proberen.

Reageer