print-image

Fanatiek hardlopen, gezond leven en ervoor zorgen dat mijn bloedsuikerwaarden onder controle zijn. Dat lijkt al een opgave op zich. Is er nog wel ruimte om even flink los te gaan? En hoe combineer je alcohol en diabetes? Tijdens het carnaval ondervind ik dit elk jaar weer. In deze blog neem ik jullie mee tijdens mijn carnaval 2020.

Lees ook: Koolhydraatarme recepten voor mensen met diabetes

Diabetesmanagement tijdens carnaval 

Alcohol en diabetes Olaf tijdens carnavalCarnaval is bij uitstek HET feest om te ervaren hoe mijn diabetesmanagement bestand is tegen meerdere dagen ongezond leven. Opgegroeid in Achterveld ontkom je niet aan het carnaval, want ook boven de rivieren wordt er flink gefeest in sommige katholieke dorpen. Bijna een week lang wordt het dorp omgetoverd tot een feestplek waar de lokale kroegen hun deuren elke dag vroeg openen voor de carnavalsvierders. In deze periode is een snelle en ongezonde hap een makkelijke en vaak gekozen maaltijd. Ook staan de taps wijd open en wordt het bier rijkelijk geschonken.

Dit is voor mij een gezelligheidsfeest waarbij de kans groot is dat ik even vergeet dat ik ook nog diabeet ben. Hier ligt dan ook het gevaar denk ik. Gelukkig kan ik gebruikmaken van de Eversense XL: een continue glucosesensor waarmee ik mijn waarden simpel in de gaten kan houden op mijn horloge. Wanneer ik mijn pols draai, kan ik mijn glucosewaarden zien.

Alcohol en diabetes 

Ik weet inmiddels dat mijn waarden wat stijgen wanneer ik alcohol drink op feesten. Dit komt met name door de koolhydraatrijke dranken die ik nuttig. Toch stijgt mijn glucosewaarde er niet door. Het hossen, dansen en de polonaises die ik tijdens de avond loop, zorgen voor voldoende lichaamsbeweging, waardoor mijn bloedsuiker daalt.

Alcohol en diabetes Olaf carnaval
Lees ook: Mijn eerste ervaringen met de continue glucosesensor Eversense XL

Tijdens het feesten, dien ik ook geen insuline toe voor de koolhydraten die de drank bevatten. Wanneer het feest is afgelopen, zakt mijn bloedsuiker toch weer terug naar mijn doelwaarde. Wanneer ik ook nog wat insuline zou toedienen tijdens het feest, kom ik in een hypo terecht. Elke nacht had ik dezelfde trend in mijn suikerwaarden. Zo wist ik dus dat, wanneer ik de volgende dag ongeveer hetzelfde zou laten verlopen, het wel goed zou komen.

Mijn bloedsuiker tijdens carnaval 

In deze grafiek zie je hoe mijn bloedsuiker was op maandag 24 februari. Rond 04:00 uur was ik thuis aangekomen na het feesten. Daarvoor zie je dat mijn bloedsuiker wat hoger is, maar niet veel hoger dan 12mmol. Wanneer ik slaap, zie je de bloedsuiker in het groen weer tussen de 9 mmol en de 5 mmol. En dat terwijl ik dus geen extra insuline heb bijgespoten. Dit is voor mij zeker acceptabel qua suikerwaarden. Ik geef toe, deze waarden moet je natuurlijk niet elke nacht hebben. Maar een paar keer per jaar moet dit best kunnen vind ik. De gezelligheid met vrienden, de samenhorigheid en het plezier dat ik elke keer weer beleef met carnaval is het zeker waard. En daarom zeg ik dat je ook met je diabetes prima carnaval kunt vieren!

Heb jij carnaval gevierd? En zo ja, hoe ging jij die dag(en) met je diabetesmanagement om? Laat het mij weten in de reacties!

Over mij

Profielfoto-Olaf-300x300Ik ben Olaf Kerkhof (04-09-1987). Samen met mijn vrouw Renate en onze kinderen Abel en Sep woon ik in Amersfoort. Ik werk op een kinderdagverblijf en in mijn vrije tijd sport ik graag. Hardlopen is mijn passie en de focus ligt op de marathon. Sinds 2001 heb ik diabetes type 1. Ik probeer mijn diabetes zo goed mogelijk te reguleren, maar zorg er wel voor dat ik mijn leven kan leiden zoals ik dat wil. Ik probeer mijn leven niet te laten leiden door mijn diabetes. Op Instagram kun je me vinden via @olaf.kerkhof.

Reageer