print-image

Wanneer je na een langdurige blessure eindelijk je conditie weer kunt opbouwen, lijkt het allemaal weer snel als vanouds. Toch liggen in deze periode nog veel valkuilen op de loer. Ook met je diabetesmanagement moet je erg opletten. In deze blog vertel ik je uit eigen ervaring hoe je zo goed mogelijk terugkomt na een blessure. Zo kun je op een gezonde en veilige manier sporten met diabetes.

Mijn hardloopblessure

Zoals jullie in mijn vorige blog konden lezen, ben ik een lange tijd geteisterd door een vervelende blessure. Gelukkig slaat het behandelplan van de fysiotherapeut goed aan en kan ik voorzichtig mijn, inmiddels vaste, looprondjes door het park uitbreiden en doorlopen naar de polder. De polder is dé plek waar ik het liefste mijn trainingen afwerk; lange rechte wegen, weinig verkeer en eindeloze uitzichten. Hier kom ik lekker in mijn ritme en heb ik weinig tempowisselingen, door bijvoorbeeld verkeer, stoplichten of bochten.

Lees ook: Sporten met diabetes: omgaan met blessures

Langzaam opbouwen

Olaf opbouwen blessureTijdens de training moet ik wel heel erg opletten dat ik niet weer te snel in mijn oude ritme loop. Dit tempo ligt voor nu nog wat te hoog. Vergeet ik toch om met de rem erop te lopen? Dan voel ik eenmaal thuis toch weer die vervelende hamstringblessure opkomen. Stom van mijzelf. Maar ja, het liep tijdens de training alweer zo lekker makkelijk. In dat geval spreek ik met mijzelf af dat het tempo de volgende trainingen gewoon weer omlaaggaat tot een langzaam hersteltempo of een licht duurlooptempo. Ik moet geduldig blijven. 

Op verantwoordelijke wijze probeer ik de kilometers op te bouwen. Ik loop drie tot vier korte rondjes per week en doe twee keer aan krachttraining ter ondersteuning voor het hardlopen. Het rustig opbouwen van de loopbelasting heeft ook invloed op mijn suikerwaarden. Deze periode heb ik namelijk erg veel hypo’s. Door mijn trainingsinspanningen heb ik lage bloedsuikerwaarden. Voor mij is er ook een bijkomend probleem. Ik voel de hypo’s namelijk bijna niet aankomen. Tijdens het trainen vind ik het al helemaal lastig om een hypo tijdig aan te voelen. Hierdoor kom ik soms met erg lage bloedsuikerwaarden thuis na een training.

Een lage bloedsuiker tijdens het sporten

Heb ik een lage bloedsuiker, dan voel ik mij slap, moe, ga ik trillen en kom ik niet goed uit mijn woorden. Ben ik niet aan het trainen, dan ervaar ik deze symptomen en kan ik maatregelen nemen door wat snelle koolhydraten tot mij te nemen. Maar tijdens het trainen zijn de symptomen veel lastiger te beoordelen. Ik kan tijdens het lopen, en met name richting het einde van de training, mijn gevoel lastig beoordelen. Ik kan immers natuurlijk ook gewoon moe en slap zijn door de training. En praten doe ik niet in mijn eentje tijdens het lopen, dus die test is ook niet mogelijk. Doordat ik tijdens deze trainingen best ver weg kan zakken met mijn bloedsuikerwaarde, verleg ik de grens van de hypo’s een beetje. Hierdoor voel ik, buiten de trainingen om, de hypo’s later aankomen. Geen fijn idee.

Lage bloedsuikerspiegel voorkomen

Olaf opbouwen blessureSporten met diabetes: wat doe ik eraan om de lage bloedsuikerwaarden te voorkomen? Ik zie het allemaal als leermomentjes. Ik meet continu mijn waarden en probeer er de volgende keer op in te spelen. Dit doe ik door Dextro Energy tabletten mee te nemen tijdens het trainen. Ook controleer ik mijn waarden voor en na het trainen om het effect van de training te registreren. Daarbij moet ik weer erg opletten wat en wanneer ik eet. Heb ik voldoende koolhydraten tot mij genomen en vooral de juiste? Een goede mix van gecompliceerde en snelwerkende koolhydraten werkt erg goed voor mij. Een gebalanceerd dieet begint steeds belangrijker te worden voor het goed doorkomen van de trainingen en het herstel hiervan. Ook helpt het mij in de strijd tegen de hypo’s.

Lees ook: Kom met het hele gezin in beweging

Sporten met diabetes

Lage bloedsuikers zijn best een beetje eng en kunnen ook erg gevaarlijk zijn. Toch weerhoudt mij dit er niet van om mijn sport weer op te pakken. Ik probeer positief te blijven en vol te houden en er vooral van te leren. Goed voorbereid op pad gaan is het halve werk! En neem altijd Dextro Energy tabletten mee tijdens het lopen! Elke diabeet krijgt te maken met hypo’s, maar ik ben van mening dat dit je er niet van moet weerhouden om lekker te gaan sporten. Heb je ook nog goede tips of wil je juist wat tips ontvangen met betrekking tot sporten met diabetes? Stuur een bericht of laat een reactie achter onder deze blog!

Meer lezen?

Omgaan met blessuresIk ben Olaf Kerkhof (4-9-87). Ik woon samen met mijn vrouw Renate en onze kinderen Abel en Sep in Amersfoort. Ik werk op een kinderdagverblijf en in mijn vrije tijd sport ik graag. Hardlopen is mijn passie, waarbij ik mij nu focus op de marathon. Sinds 2001 heb ik diabetes type 1. Ik probeer mijn diabetes zo goed mogelijk te reguleren, maar zorg er wel voor dat ik mijn leven kan leiden zoals ik dat wil. Ik probeer mijn leven niet te laten leiden door mijn diabetes. Op Instagram ben ik vindbaar via @olaf.kerkhof.

 

Reageer