print-image

Ik hoor jullie denken bij het lezen van deze titel: een hyper is toch een hyper? Deze vraag is helemaal terecht. Want een hyper, oftewel hyperglycemie, is een te hoge bloedsuiker.  Wanneer je als diabeet te veel suikers hebt binnengekregen of te weinig insuline hebt toegediend, heb je een grote kans om een hyper te krijgen.

Hier wil ik het verder niet met jullie over hebben, want de meeste diabeten, of mensen die iemand kennen met diabetes, zijn wel bekend met dit effect.

Ik wil in deze blog wel ingaan op de beleving van de hyperglycemie. Hier merk ik persoonlijk veel verschil in. Ontdek mijn ervaringen en laat onderaan de blog weten of jij jezelf hierin herkent!

Lees ook: Een slechte periode in mijn diabetes

Symptomen hyperglycemie 

Hyperkaart Olaf hyperglycemieDit is de hyperkaart die ik kreeg toen ik net gediagnosticeerd was met diabetes type 1. Ik zal deze kaart nooit meer vergeten. In de beginfase nam ik deze kaart mee naar school om uit te leggen wat suikerziekte is en hoe je bij mij een hyper of hypo kon herkennen. Voor mij voelt deze kaart een beetje als nostalgie.

Toch is de kaart nog steeds even relevant. Het zijn voor mij de standaard verschijnselen die ik krijg bij een bloedsuiker vanaf ongeveer 12 mmol. Deze verschijnselen zijn vervelender voor mijzelf dan voor de mensen om mij heen, zoals collegas, vrienden of mijn familie.

Er missen op deze kaart voor mij nog een paar kenmerken van een hyperglycemie. Dat zijn:

  • Plotselinge humeurigheid, snel boos worden;
  • Alles voelt vervelend;
  • Last van externe prikkels.

Juist deze kenmerken van een hoge bloedsuiker zijn niet alleen vervelend voor mij, maar ook voor de mensen om mij heen. Deze kenmerken ervaar ik de ene keer heftiger dan de andere keer. Dit heeft te maken met de plek waar ik de hyper heb. En dit doelt dan weer op de titel van deze blog, namelijk: op het werk of thuis.

Een hyper op mijn werk 

Wanneer ik op mijn werk een hyper heb, voel ik mij vervelend en totaal niet fit. Maar iets in mij weet dat gevoel te onderdrukken. Ik kan mijn humeurigheid wat onderdrukken en ook heb ik minder last van externe prikkels. Externe prikkels zijn in mijn geval mijn collega’s of de kinderen en babys die ik opvang. Ondanks dat ik mij naar voel, wil ik mijn suikerziekte niet de overhand geven op mijn werk en probeer ik zo professioneel mogelijk over te komen. Ondertussen handel ik direct om zo de bloedsuiker weer onder controle te krijgen. Meestal volgt nog wel een nasleep van het vervelende gevoel wat bij een hyper hoort, maar dat trekt vaak snel weg.

Een hyper thuis 

Wanneer ik thuis een hoge bloedsuiker heb, is het gevoel van de hyper veel heftiger. Zo lijkt het tenminste. Waar ik de gevoelens op het werk nog aardig goed kan onderdrukken, is dat thuis een heel ander verhaal. Ik heb geen controle over het gevoel en mijn humeur en de prikkels komen extra hard binnen. Ook ga ik hier totaal niet goed mee om op dat moment. Hier is mijn gezin dan de dupe van.

Gelukkig weten mijn vrouw en inmiddels ook mijn kinderen van 7 en 5 jaar dat ze papa maar beter even met rust kunnen laten, totdat zijn bloedsuiker weer normaal is. Mijn vrouw geeft mij de ruimte om even in mijn eigen bubbel te zitten, zoals op deze foto.

Olaf op de bank hyperglycemieNa de hyper volgt er vaak wel een excuus vanaf mijn kant. Dat verdienen ze. Want ook al hoort dit gedrag bij een hyper, het is het niet eerlijk dat ik tegen hen tekeer ga. Gelukkig tonen ze dan ook begrip en krijg ik een dikke knuffel van ze.

Zoals jullie kunnen lezen, zit er dus wel degelijk een groot verschil in mijn hyperbeleving en ik vraag mij af of jullie dit ook zo ervaren. Hoe gaan jullie hiermee om? Reageer onder mijn blog.

Lees ook: glucosesensor vergoeding voor iedereen

Over mij

Ik ben Olaf Kerkhof (04-09-1987). Samen met mijn vrouw Renate en onze kinderen Abel en Sep woon ik in Amersfoort. Ik werk op een kinderdagverblijf en in mijn vrije tijd sport ik graag. Hardlopen is mijn passie en de focus ligt op de marathon. Sinds 2001 heb ik diabetes type 1. Ik probeer mijn diabetes zo goed mogelijk te reguleren, maar zorg er wel voor dat ik mijn leven kan leiden zoals ik dat wil. Ik probeer mijn leven niet te laten leiden door mijn diabetes. Op Instagram kun je me vinden via @olaf.kerkhof.

4 Reacties

  • Manon Hiskemuller schreef:

    Ik heb ‘gelukkig’ niet zoveel last van een te hoge bloedsuiker. Moet vaak meten om te merken dat ik veel te hoog zit. Ik zet gelukkig tussen aanhalingstekens omdat ik weet dat dit echt slecht is voor je lichaam. Het heeft wel een tijd geduurd voordat mijn man doorhad dat ik bij een hypo NU iets moest Hebben een niet over vijf minuten. Mijn dochter had wel al heel snel door dat mama limonade moest hebben een dat ze me dan even met rust moest laten……. Het is gewoon niet uit te leggen, blijft lastig.

  • Martine schreef:

    Olaf, je hebt helemaal gelijk en hyper thuis is anders als op het werk, thuis laat je je veel sneller gaan maar dit is bij ook zo als ik een hypo heb

  • Rene Vd Broek schreef:

    Bekend verhaal,wordt snel vergeten dat je diabetes hebt, door mensen om je heen. Sterkte

  • Marloes schreef:

    Ik krijg gelukkig alleen maar een droge tong en DORST en dan maakt het niet echt uit waar ik ben. Maar ik snap wel dat je het buitenshuis beter weet te onderdrukken, toch een vorm van sociale rem.

Reageer