print-image

Omgaan met blessures Dat sporten belangrijk voor ons is, hoef ik denk ik weinig van jullie uit te leggen. Het zorgt voor een goede conditie, sterke spieren en kan je een enorme mentale kracht geven. Maar het heeft ook een ander groot voordeel. Sporten helpt de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Ideaal dus! Jammer genoeg brengt sporten ook nadelige effecten met zich mee: blessures. Dat is mij ook overkomen. Lees verder en ontdek hoe ik omga met sporten met diabetes en hoe ik mijn blessure te boven ben gekomen.

Sporten met diabetes type 1

Ik ben altijd een fanatiek sporter geweest, ook nadat ik in 2001 de diagnose diabetes type 1 kreeg. Eerst voetbalde ik in de jeugd en later deed ik aan wielrennen. De laatste jaren ben ik overgestapt naar hardlopen. De trainingen zijn relatief kort in vergelijking met mijn wielertrainingen, waardoor ik het hardlopen goed kan combineren met mijn werk. Ook mijn duurconditie, die ik in mijn wielercarrière heb opgebouwd, komt bij het lopen goed van pas. Ook qua ‘diabetesmanagement’ hoefde ik weinig aanpassingen te maken. Competitief als ik ben, ga ik er vol in en vraag ik veel van mijn lichaam.

Het is voorjaar 2018. Ik zit lekker in mijn trainingsschema en ik voel mij steeds fitter worden. Mijn dieet is helemaal afgesteld op mijn levensstijl. Ook merk ik dat ik steeds minder insuline kan gebruiken. De basaalstand van mijn insulinepomp kan ik stap voor stap verlagen. Mijn bloedsuikerwaarde is stabiel en mijn HBA1C is in range. Ik zit in de goede flow!

Lees ook: Met diabetes type 1 door de douane: mijn ervaring

Het keerpunt in mijn sportcarrière

Maar dan, na een periode van een aantal goede wedstrijden en een heel mooi persoonlijk record in de marathon van Berlijn van vorig jaar, gooit een blessure roet in het eten. Ik had mijn trainingen te snel en te intensief weer opgepakt na de marathon. Mijn voeten deden zeer, mijn kuiten voelden niet goed, en ook mijn hamstring voelde stijf en vervelend aan. Er zit nog maar één ding op: rust nemen.

Ik voel mij niet lekker. Mijn lichaam werkt niet mee en mijn suikerwaardes zijn ontregeld.  Ik ben extreem vermoeid en dat heeft ook weer invloed op mijn werk. Ik zit in een negatieve spiraal, waar ik nog geen uitweg uit weet te vinden. Gelukkig vind ik de steun in mijn familie en gezin. Zij helpen mij de rust en het overzicht te bewaren en al gauw komt er een herstelplan.

Mijn herstel

De eerste periode van de blessure is het moeilijkst. Doordat je niet sport, moet je je levensstijl veranderen. Waar ik mijn basaalstand nog stap voor stap kon verlagen toen ik in de flow zat, lijk ik mijn insulinedoseringen nu weer compleet te moeten aanpassen. Mijn bloedsuikerwaardes vliegen alle kanten op en mijn HBA1C is verhoogd.

Ik bereik de volgende fase van de blessure. De fysiotherapeut lijkt de oorzaken gevonden te hebben en heeft een behandelplan opgesteld. Mijn suikerziekte lijkt ook weer wat meer onder controle te zijn. Ik ben inmiddels gewend aan het ontbreken van sport in mijn dagelijks leven en heb mijn insuline afgifte daarop aangepast. Nu het herstel goede vormen aanneemt, ga ik ook weer heel voorzichtig aan een opbouw denken.

De voordelen van sporten voor diabetespatiënten

Sporten is heerlijk en geeft veel voordelen. En voor ons diabeten geeft het sporten dus nog meer voordelen. Deze worden maar al te duidelijk tijdens een blessure. Dan ervaar ik pas de lasten van mijn diabetes. Ik verlang ernaar om weer fit te zijn, zodat ik weer in de flow raak en mij in de eerste plaats weer sporter voel en pas een paar plaatsen lager diabetespatiënt.

Lees ook: Kom met het hele gezin in beweging

Sporten met diabetes: hoe pakken jullie dat aan? Ik ben erg benieuwd hoe jullie omgaan met sportblessures of met mindere periodes in jullie ‘diabetesmanagement’. Waar en van wie ervaren jullie steun en wie helpt jullie weer op het juiste pad?

Meer lezen?

Omgaan met blessures Ik ben Olaf Kerkhof (4-9-87). Ik woon samen met mijn vrouw Renate en onze kinderen Abel en Sep in Amersfoort. Ik werk op een kinderdagverblijf en in mijn vrije tijd sport ik graag. Hardlopen is mijn passie, waarbij ik mij nu focus op de marathon. Sinds 2001 heb ik diabetes type 1. Ik probeer mijn diabetes zo goed mogelijk te reguleren, maar zorg er wel voor dat ik mijn leven kan leiden zoals ik dat wil. Ik probeer mijn leven niet te laten leiden door mijn diabetes. Op Instagram ben ik vindbaar via @olaf.kerkhof.

 

Een reactie

  • Chris Tsao schreef:

    Beste Olaf,

    Waar ik kracht uit put is ook eigenlijk sport, maar ook voedingsleer. Dus goed kijken en me verdiepen in wat ik eet en/ of drink.

    Natuurlijk put ik ook kracht uit mijn werk en mensen om me heen, lees ook wel graag artikelen van andere diabetici (hun ervaringen) maar heb ook een oma gehad (zij werd 88 jaar). Zij heeft heel lang geleefd met een kunsthartklep. Misschien een vreemde vergelijking maar ze had hem al vrij jong. Van haar dieet (wisselen vis (vette) en koffie en cola light (klinkt misschien bijzonder) haar dieet heb ik wat dingen uit overgenomen (vaatziekten). Maar ook zuurbevattende producten zoals cranberry. Zoals je misschien weet is glucose basisch en zijn andere producten verzurend. Wellicht een verklaring voor bepaalde spierpijnen soms of, wellicht blessures. Ik ben wel eens flink verzuurd na het sporten (mijn bloedglucoses gemiddeld iets lager). Ik drink veel koffie en wissel dat af met bepaalde vetzuren die goed zijn voor bloedvaten. Ook neem ik veel bloedzuiverende dingen zoals karnemelk en rode bietensap of biet (soms). Ook gember heb ik wel baat bij. Dat was het ongeveer.

    Het lijkt te werken, natuurlijk heeft de sensor het nog verder verbeterd. Veel succes met de sport en blijf geloven dat een oplossing ook heel dichtbij is, zo heb is begrepen, wordt gewerkt gewerkt aan een vaccin als remedie tegen te verkeerde reactie van de leukocyten (afweersysteem) (die de insuline of insuline producerende cellen op een bepaalde manier beïnvloeden). Natuurlijk geeft dat ook hoop en steun.

Reageer