print-image

Kom met het hele gezin in bewegingBen je vaak te druk om te sporten en gaat iedereen binnen je gezin zijn eigen gang? Ga dan een gezamenlijke familie uitdaging aan zodat je samen aan een betere gezondheid kunt werken!

Bezig. Actief. Haastig. Druk. Hectisch. Klinkt dit bekend? Veel mensen hebben beperkt de tijd om samen met hun gezin door te brengen. Zeker als je werkt en er naast werk en school nog allerlei activiteiten zijn, schiet gezinstijd er vaak bij in. En als je al ‘familietijd’ samen hebt, bestaat die vrije tijd vaak uit tegelijkertijd in dezelfde ruimte aanwezig zijn, waarbij iedereen voor de televisie zit om een film of serie te kijken of op de mobiele telefoon, tablet of laptop zit.

Trashtag Challenge

Hoewel het verleidelijk is om aan het einde van een drukke dag lekker op de bank te ploffen, kan het juist heel leuk zijn om een gezamenlijke familie uitdaging aan te gaan. Hierbij kun je juist gebruik maken van sociale media. Als je de kinderen vraagt om je te helpen om de vuilnisbak op de hoek van de straat op te halen, dan krijg je waarschijnlijk een vrijblijvend schouderophalen. Maar als je de kinderen vraagt om je te helpen met een #trashtag uitdaging, dan kan het zomaar een groot succes worden. Het concept van de Trashtag Challenge is simpel. Ruim een stukje grond van deze wereld op en plaats een voor- en nafoto. Maak een post op je favoriete social media platform en voeg de hashtag #trashtag toe. De Trashtag Challenge verspreidt zich op dit moment als een lopend vuurtje. Er wordt massaal opgeruimd en gereageerd.

In plaats van je gezin te overtuigen van de voordelen van een actieve levensstijl en de mentale en fysieke voordelen van bewegen, kies je een gezinsuitdaging die iedereen binnen het gezin gegarandeerd in beweging brengt. Daarnaast kan het ook gewoon leuk zijn. Zoek een activiteit die past bij de levensstijl en het energieniveau van je gezin. Daag je familieleden uit, daag andere families uit en deel je resultaten online. Kijk of je je familie uitdaging viraal kunt maken. Hier zijn een paar ideeën om mee te starten. Maar stop hier niet – wees creatief en kom in beweging!

Familie Dans Uitdaging

Geef elk gezinslid 5 minuten om dansbewegingen voor een favoriet muzieknummer te bedenken. Maak een lijst met elk gezinslid en stem op de beste choreografie. Plaats de video van de winnaar online en wie weet inspireer je andere families om hetzelfde te doen. Gebruik als hashtag #familydance en kijk hoe anderen het doen.

Kies een goed doel

Het combineren van je gezondheidsdoelen met fondsenwerving voor een goed doel kan net dat juiste stapje zijn om jullie te motiveren. Overweeg om vrienden (online en persoonlijk) te vragen om te doneren op basis van het aantal stappen die je familie zet, het aantal kilometers dat je fietst of het aantal keren dat je touwtje kunt springen in twee minuten. Doneer het geld dat je inzamelt aan je favoriete diabetesorganisatie. Zo heb je een dubbele overwinning: je familie wordt actief en je zamelt geld in voor diabetes bewustzijn.

Familie Hindernisbaan

Bedenk en bouw samen een eigen hindernisbaan. Je kunt het zo ingewikkeld of simpel maken als je zelf wil. Gebruik het park in de buurt door een route te plannen over bankjes en glijbanen, gecombineerd met rondjes rond het speelveld of maak een doe-het-zelfbaan in je achtertuin. Noteer de tijd die elk gezinslid nodig heeft om de hindernisbaan te voltooien. Kijk welk gezinslid zijn / haar eigen tijd het meest kan verbeteren en leg het vast op beeld. Je weet maar nooit, je video’s kunnen beginnen als #FunnyFamily en eindigen als #NinjaWarrior.

Weinig tijd?

Als je nog kleine kinderen hebt of beperkte tijd, probeer dan een 2 minuten durende pick-up race voor het gezin. Kijk wie binnen twee minuten de meeste rommel kan verzamelen. Daag je familie uit om te zien hoe snel je een lokaal park of strand kunt opruimen. Zo combineer je gezinsfitness met het opruimen van je directe leefomgeving. Ook met deze uitdaging kun je voor- en nafoto’s op social media plaatsen met #trashtag!

Snelle fitness

Willen jullie je vaste tv-avond niet opgeven? Probeer dan deze simpele fitnessuitdagingen tijdens de reclameblokken. Wie kan de plankhouding het langst vasthouden? Welk familielid kan de meeste buikspieroefeningen doen tijdens de pauze? Andere ideeën zijn bijvoorbeeld ‘jumping jacks’ of de trap op- en aflopen. Als je versneld ademt wanneer je na het reclameblok terugkeert naar je stoel, ga je de goede kant op!

Ben je niet geïnteresseerd in berichten plaatsen op sociale media? Ga dan wel de familie uitdaging aan en sla de sociale media berichten over. Dit hoeft het fit worden als gezin niet in de weg te staan. Je kunt nog steeds een foto maken van de winnaar en onderling delen. Of gewoon plezier hebben en tegelijkertijd aan een betere gezondheid werken. De keuze is aan jullie!

Reageer