print-image

Verzorging tijdens het hardlopen bestaat niet alleen uit kleding en schoenen, maar ook uit blessurepreventie of voeding. Voeding meenemen tijdens het hardlopen, is voor mij essentieel. Sterker nog, ik kan niet zonder. Ik wil hiermee niet zeggen dat ik tijdens elke training eet, maar wel dat ik elke training voeding bij mij heb. In deze blog vertel ik welke voeding ik gebruik tijdens trainen en ook hoe ik dit allemaal meeneem.

Niet op weg zonder dextro 

Olaf, verzorging, hardlopen, diabetesIn de blog van collega blogger Lauriëtte: zo maak je hardlopen met diabetes minder stressvol vind je handige tips voor het hardlopen met diabetes. Tips die ik zelf ook aanraad en gebruik. In haar blog benoemt ze ook Dextro. Deze energietabletjes zijn voor mij een voorwaarde om te kunnen gaan trainen. Zonder ga ik niet de deur uit! Of het nou een 5km training of een 30km training is, Dextro heb ik bij me. Het pakje Dextro tabletten is mijn noodrantsoen en gebruik ik alleen bij een lage bloedsuiker. Door goed rekening te houden met de tips van Lauriëtte, kan je de kans op een hypo tijdens het trainen verkleinen. Dit wil niet zeggen dat ik nooit hypo’s krijg tijdens het hardlopen. Sterker nog, het komt regelmatig voor. Tijdens ongeveer 1 op de 5-wekelijkse trainingen heb ik te maken met een hypo of dreig ik een hypo te krijgen.

Goede verzorging nodig bij langer hardlopen

Zijn de trainingen langer zijn dan 60 minuten, dan breng ik niet alleen maar Dextro mee, maar ook drinken. Dit is niet alleen nodig om de vochtbalans op pijl te houden, maar zorgt er ook voor dat mijn bloedsuikerwaardes wat constanter blijven. Ik drink elke 20 tot 25 minuten. Bij een lange intervaltraining of baantraining neem ik altijd een bidonnetje mee; die pak ik er dan in de herstelmomenten bij. Ik neem dan sportdrank mee in plaats van water. Dit is specifiek voor het sporten bedoeld en heeft een combinatie van de juiste voedingsstoffen en koolhydraten. Voor mij persoonlijk werkt de voeding van Maurten erg goed. Dit is een speciale drank waarbij de koolhydraten gekapseld zitten in minuscule hydrogel waardoor het licht verteert en zorgt voor een snelle levering van energie.

Voor duurtrainingen rond de 2 uur of langer neem ik ook energierepen mee. Ik kies dan het liefst voor een notenreep. Tip: neem geen chocola, dit smelt erg snel en wordt een grote smeerboel.

Hoe neem je dat allemaal mee?

Olaf, diabetes, hardlopen, verzorgingNu is het best een heel pakket aan voeding wat ik meebreng tijdens het trainen. Daarbij komt dan ook nog mijn telefoon die ik nodig heb voor de verbinding van mijn Eversense XL.

Lees ook: Mijn eerste ervaringen met de continue glucosesensor Eversense XL

Er zijn meerdere mogelijkheden om voeding en andere spullen mee te nemen tijdens het hardlopen. Ik heb 2 opties gevonden die voor mij goed werken. De FlipBelt en een hardlooprugzak van Inov-8 de Race elitevest.

De flipbelt is een band waarbij je de voeding strak om je middel mee draagt. Dit is erg fijn, want zo schudt het niet alle kanten op tijdens het hardlopen. Deze band gebruik ik tijdens kortere trainingen.

De hardlooprugzak gebruik ik tijdens de langere duurtrainingen. Groot voordeel van de rugzak is dat er veel drinken mee kan in een drinkzak op je rug. De rugzak heeft veel opbergvakjes voor de voeding en de telefoon. Bij de flipbelt wordt het algauw een heel geprop om alles mee te krijgen en dan is het niet altijd even makkelijk bereikbaar.

Training technisch is het belangrijk om voldoende en de juiste voeding te nemen. Voor mij als diabeet is het nog net even wat belangrijker. Daarom neem ik het aspect voeding zeer serieus bij mijn hardlooptrainingen.

Graag hoor ik in de reacties of jij ook zo met de voeding en het sporten bezig bent en zorgt voor een goede verzorging tijdens het hardlopen. En als je vragen hebt beantwoord ik deze graag!

Over mij

Profielfoto-Olaf-300x300Ik ben Olaf Kerkhof (04-09-1987). Samen met mijn vrouw Renate en onze kinderen Abel en Sep woon ik in Amersfoort. Ik werk op een kinderdagverblijf en in mijn vrije tijd sport ik graag. Hardlopen is mijn passie en de focus ligt op de marathon. Sinds 2001 heb ik diabetes type 1. Ik probeer mijn diabetes zo goed mogelijk te reguleren, maar zorg er wel voor dat ik mijn leven kan leiden zoals ik dat wil. Ik probeer mijn leven niet te laten leiden door mijn diabetes. Op Instagram kun je me vinden via @olaf.kerkhof.

Reageer