print-image

Diabetes is een ziekte die invloed heeft op je hele leven. En alles wat je doet heeft ook invloed op je diabetes. Elke kleine verandering in je leefpatroon kan al een verandering in je diabetes management betekenen. Dit vergt dus veel aanpassingen in de hoeveelheid insuline die je jezelf toedient. Hoe ga je om met deze veranderingen? In deze blog zal ik jullie meenemen in mijn diabetes zelfmanagement.

Insulinepomp

je eigen regisseur door zelfmanagementIk maak al bijna mijn hele leven met diabetes gebruik van een insulinepomp. De pompen zijn steeds geavanceerder geworden. Eerst had ik een pomp met een snoertje aangesloten op het infuussysteem. Ik weet nog goed dat ik deze moest inbrengen met een lange naald. Dit was voor mij echt geen pretje. Daarom stelde ik het verwisselen van de infusieset uit totdat de gehele ampul leeg was. Dit verdubbelde het aanbevolen gebruik van de infusieset, waardoor er vaak ontstekingen ontstonden. Je kan je wel voorstellen dat dit geen positief effect had op mijn bloedsuikerwaardes! Toch ervaarde ik het gebruik van de insulinepomp als een voordeel. Dit kwam doordat ik de insuline afgifte van mijn basale stand (dit is de hoeveelheid insuline per uur over de hele dag en nacht) elk uur kon aanpassen. Ook kon ik de insulinepomp tijdelijk afkoppelen. Dit gaf mij veel vrijheid en was uiteraard met sporten voor mij een ideale oplossing. Later kwam er nog een groot voordeel bij: de pomp die ik gebruikte, werd draadloos. En deze draadloze pomp gebruik ik nog steeds. Het apparaatje wat eruitziet als een smartphone heeft een aantal fijne features waaronder het uitstellen van een bolus, en makkelijk instel- en aanpasbare programma’s. Zo kan ik, wanneer ik een patroon in afwijkende bloedsuikerwaardes ontdek, zelf de basale insuline afgifte finetunen. Een mooi voorbeeld van zelfmanagement!

Denk terug en vooruit

Wanneer mijn bloedsuikerwaardes afwijken van mijn targetrange volgt er voor mij altijd een denk moment: hoe komt het dat de waardes afwijken? Wanneer ik hier geen korte termijn verklaring voor heb (zoals te veel koolhydraten gegeten of juist te weinig) moet ik verder terugdenken. Hierbij moet ik met mijn gehele leefpatroon rekening houden, maar ook de weersinvloed is een zeer belangrijk punt om hierbij mee te nemen. Wat kan er de afgelopen dagen gebeurd zijn waardoor mijn bloedsuikerwaardes buiten targetrange zijn gekomen? Is er een verandering in activiteiten geweest? Is mijn dieet veranderd? Heb ik stress? Ben ik niet helemaal fit? Heeft er een temperatuursverandering plaatsgevonden? Allemaal punten waarover ik terugdenk, en ook over vooruitdenk bij mijn zelfmanagement. Want deze veranderingen kunnen wel plaatsgevonden hebben, maar zet ik deze verandering door of was dit tijdelijk?

Kleine stapjes

je eigen regisseur door zelfmanagementAls ik een patroon heb gevonden in de verandering, weet ik ook of ik deze verandering door blijf voeren of niet en het dus wel of niet een nieuw leefpatroon oplevert. Op dit moment ben ik dus in staat om gericht aanpassingen aan te brengen in mijn insulineafgifte.  Ik ben altijd voorzichtig in de aanpassingen. Ik stel liever meerdere malen bij in plaats van dat ik over corrigeer. Aanpassen doe ik dan ook in kleine stapjes. Dan volgt er een periode van evalueren: was de aanpassing voldoende of moet ik nog wat bijstellen?

Overleg met de diabetesverpleegkundige

Eens in de 3 maanden heb ik een afspraak bij de diabetesverpleegkundige.  Hierin bespreken wij de afgelopen periode en het resultaat van mijn Hb1Ac. Ook bespreken we de aanpassingen die ik heb gemaakt in de basale stand van mijn insulinepomp. Ik ben dus zelf proactief in mijn diabetes zelfmanagement en overleg dit later met de diabetesverpleegkundige, zodat ook zij haar visie hierover kan delen. Zo nodig stuur ik na inzicht en advies van de diabetesverpleegkundige nog wat bij, maar meestal is dit niet nodig.

Regisseur van mijn leven met diabetes

Diabetes is een lastige ziekte. De tools en tips die de diabetesverpleegkundige en artsen geven zijn daarom zeer welkom en bruikbaar, maar je kent jezelf het beste. Wanneer je niet op tijd aanpassingen doet in je diabetesmanagement, zal je jezelf slechter voelen. Hier ben je dus zelf verantwoordelijk voor. Ik zie het altijd zo: ik ben regisseur van mijn leven met diabetes.

Hoe ga jij om zelfmanagement van jouw diabetes? Laat het weten in de reacties.

Over mij

Profielfoto-Olaf-300x300Ik ben Olaf Kerkhof (04-09-1987). Samen met mijn vrouw Renate en onze kinderen Abel en Sep woon ik in Amersfoort. Ik werk op een kinderdagverblijf en in mijn vrije tijd sport ik graag. Hardlopen is mijn passie en de focus ligt op de marathon. Sinds 2001 heb ik diabetes type 1. Ik probeer mijn diabetes zo goed mogelijk te reguleren, maar zorg er wel voor dat ik mijn leven kan leiden zoals ik dat wil. Ik probeer mijn leven niet te laten leiden door mijn diabetes. Op Instagram kun je me vinden via @olaf.kerkhof.

Reageer