print-image

Mindfulness; veel mensen zullen het maar zweverig vinden of zijn er helemaal niet mee bekend. Voor mij is mindfulness een belangrijk onderdeel van mijn dagelijkse leven geworden. Zo ook voor mijn diabetes. In deze blog vertel ik jullie hier meer over.

Mindfulness

Mindfulness; wat houdt dit eigenlijk in? Mindfulness betekent: ‘’leven met aandacht’’. Het is een stroming in de psychologie en het betekent dus eigenlijk dat je leeft in volle aandacht. Bij mindfulness leef je vooral in het heden. Vaak zijn we al bezig met wat we de volgende dag moeten doen. Bijvoorbeeld, morgen moet ik even die belangrijke mail beantwoorden en morgen moet ik echt even stofzuigen. Doordat je daar zo mee bezig bent, vergeet je te leven in het nu. Bij mindfulness probeer je jezelf dus te focussen op wat er op dat moment gebeurt. De dingen die voor later zijn, schrijf je op en zet je opzij.

Wat betekent het voor mij?

MindfulnessIk heb mindfulness inmiddels helemaal geïntegreerd in mijn leven, om meer rust te hebben. Ik hou een planner bij en maak lijstjes met wat ik nog moet doen, zodat het op dat moment even uit mijn hoofd is. Ook vind ik het fijn om een korte meditatie te doen of om gewoon even rustige muziek op te zetten en niks te doen. Ook wandelen helpt voor mij heel goed om even tot rust te komen. Mindfulness betekent voor mij ook het hebben van een positieve mindset. Ik probeer de dingen van de positieve kant te bekijken. Soms lukt dat natuurlijk even niet en dat is oké! Mindfulness leven betekent dus niet dat je jezelf nooit rot mag voelen. Ook dat is goed. Je mag je rot voelen en je er even aan overgeven, maar probeer daarna weer de lichtpuntjes te zien.

Mindfulness en diabetes

Nu denk je misschien: wat heeft diabetes met mindfulness te maken? Nou voor mij heel veel. Mij heeft het mindfulness leven heel erg geholpen bij het leven met mijn diabetes. Natuurlijk is het geen wondermiddel en is mijn diabetes niet genezen, maar toch heeft het mij geholpen bij het accepteren van de diabetes. En hierdoor zijn ook mijn waardes beter geworden. Ik stopte de diabetes namelijk altijd weg, zag het als iets negatiefs en wilde dat het er niet was. Toen ik startte met meer mindful leven, veranderde dit. Als eerste probeerde ik de positieve kanten te ontdekken van diabetes. Voor mij is dat vooral de online community en de vrienden die ik heb gemaakt. Verder besefte ik me dat ik er niks aan kon veranderen. Mijn diabetes zal nooit weg gaan en dat moet ik accepteren. Het leven zou dus een stuk makkelijker worden als ik gewoon accepteer dat het er is en dat het bij mij hoort. Op dat moment begon ik ook beter voor mijzelf en mijn diabetes te zorgen, waardoor ook mijn waardes beter werden.

Mijn reis

Ik wil jullie voortaan wat vaker meenemen in mijn reis in de wereld van mindfulness. Ik wil jullie graag tips geven en vertellen wat mij helpt. Mijn volgende blog gaat over wandelen. Een stukje over wandelen met diabetes, maar ook een stukje over waarom wandelen ook mindful is.

Ik hoop dat jullie er wat aan hebben en het een interessant onderwerp vinden. Ben jij bekend met mindfulness? En leef jij ook mindful? Laat het weten in de reacties. Ik ben benieuwd!

Meer lezen?

Devlin Klaauwer is 22 jaar jong en kreeg ruim 13 jaar geleden de diagnose diabetes type 1. Haar leven stond op dat moment op zijn kop. Nu 13 jaar later heeft ze leren leven met diabetes en haalt ze alles uit het leven wat erin zit! Ze blogt en vlogt over haar leven met diabetes en deelt elke dag wat op haar Instagram @thelifeofadiabetic.

Reageer