print-image

Het is tijd voor een Dilemma op dinsdag! Deze keer het dilemma: Altijd pepernoten kunnen eten zonder te bolussen of ga jij voor gourmetten zonder hypo’s en hypers? Lees snel verder!

Pepernoten zonder bolussen

dilemma op dinsdag_pepernoten etenZe liggen steeds vroeger in de winkel en stiekem vind ik dat niet erg. De pepernoten! Voordat ik deze blog schreef, moest ik nog even controleren hoeveel koolhydraten er nou in pepernoten/kruidnoten zitten. Op de website van het Diabetes Fonds staat 7g koolhydraten per 5 stuks (10 gram). Maar wees eerlijk, niemand eet vijf pepernoten en houdt het daarbij. Ik eet gerust een halve zak (glutenvrije) pepernoten op. En dan eet ik er vaak ook meer dan ik dacht dat ik zou eten. Ik blijf snoepen. En dan blijf ik maar extra bolussen. Het gevolg is vaak een dikke hypo omdat ik te veel bolus. Of ik vergeet te bolussen voor een aantal pepernoten die ik onbewust wegsnoep met een hyper als gevolg!

Een andere optie is mezelf weerhouden van het snoepen van extra pepernoten. Maar ook dat is niet leuk als je zo’n zin hebt in die pepernoten… Dus altijd pepernoten kunnen eten zonder te bolussen, lijkt mij zeker wel wat!

Lees ook: Moet je met diabetes niet gewoon elke dag hetzelfde eten?

Gourmetten zonder hypo’s en hypers

dilemma op dinsdag_gourmettenGourmetten en de decembermaand gaan hand in hand. Ik ben altijd al een grote fan geweest van gourmetten. De hele avond lekker tafelen met allerlei lekkere hapjes en gerechtjes op tafel en smullen maar! Zo gezellig! Maar goed, voor al dat lekkers is ook insuline nodig. En dat vind ik toch lastig! Van kleine pannenkoekjes tot de aardappelsalade; er zijn zo veel verschillende soorten koolhydraten te tellen! En dan moet je het ook nog goed bijhouden en er op het juiste moment voor bolussen.

Regelmatig gaat dat bij mij niet helemaal goed. Ik krijg of een dikke hypo en of mijn bloedsuiker schiet de lucht in. Vaak blijft het dan tot in de nacht schommelen. En of het nou een hypo of hyper is, in beide gevallen heb ik een dag later dan een flinke diabetes kater. En dat is dan toch een domper na een heerlijk avondje gourmetten. Onbezorgd kunnen gourmetten zonder aankomende hypers of hypo’s lijkt mij dus heerlijk!

Lees ook: 5 redenen waarom diabetes stom is

Mijn keuze

Alhoewel ik het liefst allebei zou willen kiezen, heeft gourmetten zonder hypo’s en hypers toch echt mijn voorkeur. De gezelligheid en het lekkere eten zijn de perfecte combinatie voor een leuke avond. Dan tel ik voortaan mijn pepernoten wel en leg ik daarna de zak weg. Ik heb het er voor over om zorgeloos te kunnen gourmetten!

Waar kies jij voor? Altijd pepernoten eten zonder te bolussen of gourmetten zonder hypo’s en hypers als gevolg? Laat het me weten in de comments!

Meer lezen?

Profielfoto Myrthe Barcelona Myrthe Heida (1996), kreeg op haar vijfde de diagnose diabetes type 1. Ze schrijft over haar leven met diabetes type 1 op www.girl0ninsulin.com en deelt haar leven met diabetes op Instagram en YouTube als @girl0ninsulin.

Reageer