print-image

‘Hè, Myrthe?! Ga je nou een negatieve blogpost schrijven?’ Ik hoor het je denken. Het is inderdaad nieuw voor me. Als je mij in één woord moet omschrijven, dan heb je de kern al aardig te pakken met het woord ‘positief’. Maar ook ik ben weleens he-le-maal klaar met diabetes. Daarom bij deze ook een realistische blogpost. 5 dingen die ik enorm stom aan diabetes vind.

1. De onvoorspelbaarheid

Neem twee dagen waarop je precies hetzelfde doet en eet. Toch reageren je lichaam en diabetes soms anders. De ene keer schiet ik in een hypo door sporten, de andere keer krijg ik een hyper. De ene dag reageert mijn bloedsuiker goed op mijn ontbijt met havermout, een andere dag heb ik weer een dikke hyper.

Onderstaande Instagrampost legt het precies goed uit.

Lees ook: Deze Instagramberichten over diabetes moet je zien!

Daarbij wil ik wel zeggen dat je met handige tips en tricks wel invloed hebt op hoe (on)voorspelbaar je diabetes is. Ronnie’s Dosis schrijft daar leuke blogposts over!

2. Hypo’s en hypers

5 redenen waarom diabetes stom isDe hypo’s en hypers mogen natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Ik denk dat ik andere mensen met diabetes niet hoef uit te leggen waarom lage en hoge bloedsuikers stom zijn. Voor mensen die geen diabetes hebben: een hypo voelt voor mij alsof ik dronken ben, maar dan net wat anders/heftiger. Ik begin te trillen, zweten en ben enorm duizelig. Een hyper is als een kater, maar dan net wat anders/heftiger. Enorme dorst, spierpijn, misselijkheid en hoofdpijn zijn symptomen die ik heb als mijn bloedsuiker hoog is. Stom dus.

3. Tas meesjouwen

Ik neem dus altijd een grote tas mee. Waarom? Ik neem extra insuline mee, extra materialen voor als mijn pomp een error geeft, een insulinepen voor noodgevallen, mijn sensor scanner en extra naaldjes om een vingerprik te kunnen doen én dan ook nog de energy tabletten voor hypo’s. Een volle tas dus. Niet altijd fijn. Stom.

4. Spuit- en prikplekken

5 redenen waarom diabetes stom isIn mijn 18,5 jaar met diabetes heb ik heel veel moeten prikken, spuiten, infuussetjes en Pods moeten inschieten. Ook niet leuk, maar wat ik ook stom vind is het gevolg van die vele naalden in mijn lichaam. Op mijn vingers zit eelt van de vingerprikken en op mijn benen en buik zitten regelmatig blauwe plekken van de plekken waar mijn insuline wordt toegediend door mijn pomp.

5. Doktersafspraken

Het is natuurlijk heel fijn dat er in Nederland goede dokters, diabetesverpleegkundigen, diëtisten en psychologen zijn die je helpen met je diabetes. Maar heel eerlijk…. Ik vind het best stom dat ik een hele middag kwijt ben aan een doktersafspraak. Ik had heel veel andere leuke dingen kunnen doen in die tijd. Het kost me ook altijd vrij veel energie om open over mijn diabetes en mijn leven te praten tegen mijn behandelteam. Na zo’n diabetescontrole plof ik dan ook moe op de bank.

Ik zou Myrthe niet zijn als ik deze blogpost niet positief zou afsluiten. Want ja, diabetes is stom. Maar het leven is gelukkig veel meer dan alleen diabetes. Heb je een diabetes dip? Ben je er even helemaal klaar mee? Ik snap je. Het is helemaal logisch. Ga een potje janken of wees gerust even chagrijnig. Het hoort erbij. Maar probeer daarna ook weer leuke dingen te ondernemen, praat met je naasten en hang slingers op. Want… het leven is een feestje, maar je moet zelf de slingers ophangen! Na het schrijven van deze blogpost ga ik ook weer mijn slingers ophangen. Ik begin met het knuffelen van mijn lieve katten!

Lees ook: Leven met diabetes: een diabetes offday

Wat ga jij doen om de slingers op te hangen? Laat het ons weten!

Liefs,
Myrthe

Profielfoto Myrthe BarcelonaMeer lezen?

Myrthe Heida (1996), kreeg op haar vijfde de diagnose diabetes type 1. Ze schrijft over haar leven met diabetes type 1 op www.girl0ninsulin.com en deelt haar leven met diabetes op Instagram en YouTube als @girl0ninsulin.

Reageer