print-image

Heb je diabetes en zoek je een nieuwe baan? Dan is solliciteren nóg spannender. Wat vertel je erover? Meld je het wel of niet? Verstop je je insulinepomp of niet? Ik schreef al eerder dat ik net ben afgestudeerd. Afgelopen maand besloot ik op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Ik moet dus solliciteren! Hoe ik dit aanpak? Je leest het in deze blog. Let op, dit zijn mijn ervaringen en ik kan niet voor anderen spreken.

Ik overweeg per sollicitatie of ik het meld

Melden dat je diabetes hebt tijdens een sollicitatiegesprek is niet verplicht. Toch meld ik het tijdens sommige gesprekken juist wel. Bij sommige functies is het namelijk mijn kracht! Zo solliciteerde ik voor mijn stage bij een communicatieafdeling van een ziekenhuis. Als communicatiemedewerker is het belangrijk de doelgroep goed te kennen. Wie kan zich nu beter in een patiënt verplaatsen dan iemand die zelf regelmatig op bezoek komt in het ziekenhuis! Ik vertelde tijdens het eerste sollicitatiegesprek over mijn diagnose. Daarbij vertelde ik waarom het bij deze stage een voordeel was om zelf patiënt te zijn in het ziekenhuis. Dit werd erg gewaardeerd. Tijdens mijn eerste stageweek mocht ik meteen de folder over diabetes redigeren.

Lees ook: Hoe ga je om met diabetes vooroordelen?

Waarom ik het soms niet meld tijdens een sollicitatiegesprek

Voor mij is de belangrijkste reden waarom ik het soms niet meld: het is niet verplicht. Mijn diagnose heeft geen invloed op mijn prestaties. Er is voor mij dus geen reden waarom ik het tijdens het eerste gesprek zou melden, tenzij het in mijn voordeel werkt. Voel jij je er wel beter bij om het te vertellen tijdens een sollicitatiegesprek? Dan moet je doen wat goed voelt. Mijn tip: vertel het op een positieve manier. Wat heb je bijvoorbeeld geleerd door te leven met diabetes? Ik ben er bijvoorbeeld een flinke doorzetter van geworden!

Informeer collega’s over jouw diabetes

Tijdens mijn studententijd werkte ik twee jaar in een sportwinkel. Toen ik daar solliciteerde, vertelde ik het niet. Nadat ik was aangenomen en met de nieuwe baan was begonnen, informeerde ik mijn baas en collega’s al snel. Ik merk namelijk dat het veel begrip creëert als ik open vertel over mijn diagnose. Als ik dan wel een keertje de werkvloer wil verlaten vanwege een lage bloedsuiker, dan reageert de leidinggevende meestal erg begripvol.

Lees ook: Diabetes bespreekbaar maken

Er is nog een reden waarom ik het mijn collega’s graag zo snel mogelijk vertel. Dan kan ik zelf het moment uitkiezen! Toen ik het bij mijn eerste bijbaantje niet gelijk vertelde, kwam het pas ter sprake toen ik een hypo had. Op dat moment kon ik niet goed alle vragen van mijn collega’s beantwoorden, zoals je vast begrijpt. Ik kies dus zelf een geschikt moment en beantwoord dan ook gelijk de vragen van collega’s.

Wat is jouw ervaring met solliciteren en diabetes? Vertel je het liever meteen of wacht je rustig af tot het een keer ter sprake komt? Laat het weten in de reacties onder deze blog! Ik ben benieuwd.

Liefs,
Myrthe

Meer lezen?

Profielfoto Myrthe BarcelonaMyrthe Heida (1996), kreeg op haar vijfde de diagnose diabetes type 1. Ze schrijft over haar leven met diabetes type 1 op www.girl0ninsulin.com en deelt haar leven met diabetes op Instagram en YouTube als @girl0ninsulin.

 

Reageer