print-image

sensor vergoedingDe Freestyle Libre (FGM), de Eversense, de Dexcom, de Elite sensor (allen CGM)… Stuk voor stuk zijn het glucosesensoren die het leven met diabetes een stukje makkelijker maken. Ik gebruik sinds ongeveer twee jaar Flash Glucose Monitoring (FGM). Deze sensor geeft geen alarmen, maar door de sensor te scannen weet ik:

 

  • Hoe hoog mijn glucosewaarde is;
  • Hoe het de afgelopen acht uur met mijn glucosewaarde ging;
  • En of mijn bloedsuiker omhoog of omlaag gaat óf stabiel is.

Dankzij dit fantastische apparaatje is mijn HbA1c gezakt van 68 mmol/mol (8.4%) naar 49 mmol/mol (6.6%). Wauw! Wat was ik intens blij, trots en gelukkig toen ik hoorde dat mijn HbA1c na jaren strijden eindelijk zakte. En niet te vergeten: wat voelde ik me goed!

Nog liever zou ik gebruikmaken van Continuous Glucose Monitoring (CGM). Deze sensoren geven namelijk ook een alarm als je bloedsuiker te hoog of te laag is. Maar ik krijg FGM & CGM niet vergoed en dus betaal ik zelf de goedkoopste optie: FGM. De technologie die mijn kwaliteit van leven met diabetes zo veel beter maakt, moet ik zelf betalen. Hoe zit dat? Waarom kom ik niet in aanmerking voor glucosesensor vergoeding?

Lees ook: Diabetes en de liefde: “Mijn vriend bolust voor mij”

Vergoeding FGM

Op dit moment wordt FGM (Flash Glucose Monitoring) voor vier indicatiegroepen vergoed.

  1. sensor vergoedingKinderen met diabetes type 1 (4 tot 18 jaar) – Was je 17 jaar of jonger toen je FGM vergoed kreeg? Dan mag je sinds oktober 2019 de sensor na je 18e verjaardag houden. Werd je vorig jaar 18 en moest je de sensor inleveren? Dan heb je pech. Helaas val ik net buiten de boot. Ik was 19 toen ik zelf de sensor ging betalen.
  2. Volwassenen met een slecht ingesteld diabetes type 1 – Zorginstituut Nederland omschrijft dit verder als: “Ondanks standaard controle blijvend hoog HbA1c (>8% of 64 mmol/mol).” Toen ik de sensor zelf ging betalen, was mijn HbA1c 8.4%. Nu is de waarde vrijwel altijd lager dan 7% en dus val ik ook hier buiten de boot.
  3. Zwangere vrouwen met diabetes type I en II (geen zwangerschapsdiabetes). 
  4. Vrouwen met diabetes types I en II die een zwangerschapswens hebben.

Natuurlijk is het al fijn dat bovenstaande indicatiegroepen de FGM-sensor vergoed krijgen. Zij hebben het namelijk hard nodig. Maar mijn reactie was: ‘en ik dan?’. Samen met mij zijn er nog heel veel volwassenen met diabetes die afhankelijk zijn van intensieve insulinetherapie, maar die geen sensor vergoed krijgen, omdat ze ‘te goed ingesteld’ zijn en geen zwangerschapswens hebben. Gelukkig doet Zorginstituut Nederland nu onderzoek naar een bredere vergoeding van FGM. Voor het einde van 2019 komen ze met hun standpunt ten opzichte van vergoeding van FGM voor een (veel) bredere groep dan bovenstaande genoemde indicatiegroepen. Ik heb hoop!

Vergoeding CGM

Dan is er nog CGM. CGM wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Het ziekenhuis waar je onder behandeling bent, stelt een budget beschikbaar voor de vergoeding van CGM. Ook hiervoor gelden dezelfde indicaties als voor FGM. Daarnaast kan een ziekenhuis je CGM vergoeden als je hypo’s niet aan voelt komen. Dankzij de fantastische inzet van Loes Heijmans – Beek en Orietta Koster van sensorvergoeding.nl gaat Zorginstituut Nederland nu ook onderzoek doen naar de vergoeding van CGM. Daarbij moeten ze gebruikmaken van onderzoek in het buitenland. Dat is positief, want in landen om ons heen, zoals Duitsland, Frankrijk, België en Zweden, wordt de CGM-sensor al wel vergoed!

Lees ook: Met diabetes type 1 door de douane: mijn ervaring

Een glucosesensor is geen gadget, maar bittere noodzaak!

In deze uitzending van Kassa vertelden Orietta, Loes en ik waarom glucosesensor vergoeding zo belangrijk is. Voor mij zijn er enorm veel redenen waarom een sensor met alarmen (CGM) mijn kwaliteit van leven zou verbeteren. Dan kan ik met een gerust hart gaan slapen omdat ik weet dat de alarmen mij wakker maken als het niet goed gaat. Ook kan ik relaxt een lange en vooral veilige autorit maken en kan ik die nare hoge bloedsuikers voorkomen, waardoor ik me minder vaak ziek voel. Daarbij hoef ik minder activiteiten af te zeggen, omdat ik me niet lekker voel door mijn schommelende bloedsuiker. En ga zo maar door.

Alles over glucosesensor vergoeding

Kortom, een glucosesensor is geen gadget, maar bittere noodzaak! Ben je benieuwd naar de stand van zaken rondom glucosesensor vergoeding? Of ben je nieuwsgierig of jij iets kan bijdragen aan de actie van Loes en Orietta om de vergoeding voor elkaar te krijgen? Ga dan naar sensorvergoeding.nl.

Meer lezen?

Profielfoto Myrthe BarcelonaMyrthe Heida (1996), kreeg op haar vijfde de diagnose diabetes type 1. Ze schrijft over haar leven met diabetes type 1 op www.girl0ninsulin.com en deelt haar leven met diabetes op Instagram en YouTube als @girl0ninsulin.

 

2 Reacties

Reageer