print-image

Diabetes is ingewikkeld. Ik denk dat iedereen het daarmee eens is. Ik kreeg de diagnose bijna 18 jaar geleden. Diabetes wordt niet makkelijker, wel vond ik steeds meer slimme maniertjes om diabetes net iets dragelijker te maken. Mijn diabetes life hacks, noem ik ze. Hoe weet je bijvoorbeeld zeker of je echt een Cola Light hebt gekregen, wat doe je als je soms vergeet te prikken en waarom is wandelen mijn life hack?

1. Is mijn drinken suikervrij of niet?
Diabetes life hacks van Myrthe

Gebruik je bloedsuikermeter om te meten of je drankje suikervrij is.

Je kent het misschien wel. Je eet buiten de deur en bestelt een Cola light. Vervolgens ontvang je de Cola in een glas of beker zonder het flesje. Je neemt een paar slokken en je denkt: ‘Is dit echt light?’.

Een aantal jaren geleden bestelde ik een Cola light bij een fastfoodketen. Een uur nadat ik de Cola op had, werd ik zo misselijk! Ik prikte en ja hoor, ik zat op 19.0. De Cola was niet light… Na een tijdje googelen vond ik al snel de gouden tip: meet je drankje voordat je het opdrinkt! Gebruik je bloedglucosemeter om te kijken of er suiker in je Cola zit. Maak je meter klaar zoals normaal, maar leg de strip vervolgens niet tegen een bloeddruppel aan. In plaats daarvan plaats je de strip even in de Cola. Zegt je meter ‘LO’? Dan is het Cola light. Zegt je meter dat je hoog zit? Dan heb je een gewone Cola voor je. Proost!

2. Apps op je telefoon

Gebruik apps als MySugr, Foodvisor en Albert Heijn.

Er zijn tegenwoordig zo veel handige apps die mij helpen bij het regelen van mijn diabetes. Bijvoorbeeld de MySugr app. In deze app kun je gemakkelijk je bloedsuikers, gegeten koolhydraten en beweging noteren. Vervolgens krijg je een super handig overzicht. Een andere app die ik gebruik is de Foodvisor app. Hiermee kun je foto’s maken van je gerecht of je scant de barcode van de verpakking en de app geeft je alle voedingswaarden, ook de koolhydraten! Let op: gebruik natuurlijk wel je verstand. Als de app normale rijst op je bord ziet liggen in plaats van bloemkoolrijst, dan kloppen de voedingswaarden natuurlijk niet helemaal. Daarnaast gebruik ik ook nog wel eens de Albert Heijn app als ik de verpakking van een product al heb weggegooid en ik weet het aantal koolhydraten niet. Zoek het product op in de app, scrol en stukje naar beneden en je vindt alle voedingswaarden.

3. Wandelen

Wandel 10.000 stappen per dag voor betere bloedsuikers.Myrthe geeft diabetes life hacks

Is je bloedglucose al langere tijd iets aan de hoge kant? Ga wandelen! Ik merk dat mijn suikers stabieler zijn als ik 10.000 stappen per dag zet. Dit verschilt natuurlijk per persoon (én per dag én per situatie), maar het kan geen kwaad om het te proberen. Wandelen helpt mij om mijn bloedsuiker stabiel te houden, het maakt mijn hoofd leeg en het is natuurlijk harstikke gezond! Als ik me beter voel, vind ik het ook makkelijker om gemotiveerd voor mezelf en mijn diabetes te zorgen.

Wat is jouw diabetes life hack? Deel hem hieronder in de reacties! Ik ben benieuwd.

Liefs,
Myrthe

Meer lezen?

Profielfoto Myrthe BarcelonaMyrthe Heida (1996), kreeg op haar vijfde de diagnose diabetes type 1. Ze schrijft over haar leven met diabetes type 1 op www.girl0ninsulin.com en deelt haar leven met diabetes op Instagram en YouTube als @girl0ninsulin.

Reageer