Er zijn flink wat bloedglucosemeters op de markt in Nederland. Om de drie jaar mag je van je zorgverzekeraar een nieuwe bloedglucosemeter kiezen als je insuline gebruikt. Maar ik zie soms door alle bomen het bos ook niet meer. Waar moet je dan op letten als je een nieuwe meter uitzoekt? Er zijn er namelijk zo veel! Leven met diabetes brengt al genoeg uitdagingen met zich mee, dus je wilt een meter die het gewoon goed doet en waar je weinig tot geen problemen mee hebt. Toch? In deze blog deel ik op basis van mijn ervaringen 7 tips! Heb jij nog aanvullende tips voor mij en andere lezers met diabetes? Deel ze dan vooral in de reacties onderaan deze blog!
1. Gekoppeld aan een insulinepomp?
Sommige bloedglucosemeters communiceren met een insulinepomp. Zoals de Accu-Chek Aviva Insight bloedglucosemeter die communiceert en geleverd wordt met de Accu Chek Insight insulinepomp. Is dat bij jou niet het geval, bedenk dan goed of jij daar behoefte aan hebt! Vraag je diabetesverpleegkundige om advies en kies de optie waar jij je het beste bij voelt!
2. Is de meter accuraat?
Zijn de meetresultaten van de bloedglucosemeter echt betrouwbaar? Alle meters die in Europa op de markt zijn, moeten voldoen aan een EU-richtlijn voor medische hulpmiddelen. Deze bloedglucosemeters krijgen dan een CE-markering. De CE-markering is geen keurmerk. Voor verschillende medische hulpmiddelen, waaronder bloedglucosemeters, is dat wel nodig. Daar is de ISO (International Organization for Standardization) voor in het leven geroepen.* Lang verhaal kort: onbetrouwbare meters komen niet op de markt in Europa. Wel is het zo dat de ene meter nauwkeuriger zal zijn dan de andere. De Accu-Chek Instant is bijvoorbeeld een van de nauwkeurigste meters op de markt.
3. De teststrips
Bloedglucosemeters werken door testtrips of cassettes te gebruiken. Belangrijk is om na te gaan of de testtrips goed beschikbaar zijn en van een betrouwbare producent en leverancier komen. Kun je ze gemakkelijk online bestellen? Hebben de leverancier en producent in het verleden geen problemen gehad met de productie en levering? Heeft de fabrikant ook een vestiging in Nederland? Dit soort vragen kun je aan je diabetesverpleegkundige stellen.
4. Klantenservice
Het overkomt ons allemaal wel een keer: de bloedglucosemeter doet niet wat hij moet doen of je hebt een vraag die het internet niet voor je kan beantwoorden. Dan bel je de klantenservice. Kijk bij het kiezen van een nieuwe bloedglucosemeter ook naar de kwaliteit van de klantenservice. Kun je online positieve ervaringen vinden? Worden mensen goed en snel geholpen wanneer ze een vraag hebben over hun bloedglucosemeter?
In veel Facebookgroepen over diabetes zou je de leden van de groep om hun ervaringen kunnen vragen. Je diabetesverpleegkundige kan vast ook ervaringen met je delen!
5. Past de meter bij jouw levensstijl?
Alhoewel de kwaliteit van een meter erg belangrijk is, moet de meter ook passen bij jouw levensstijl. Wil je hem
makkelijk mee kunnen nemen als je op stap gaat waardoor hij wat kleiner moet zijn? Of maakt het niet uit als hij wat groter is? Ben je een watersport liefhebber, dan snap ik dat waterdichtheid voor jou belangrijk is. Denk goed na over wat voor soort meters passen bij jouw levensstijl!
6. Communiceert de meter met je mobiel?
Sommige meters kunnen gekoppeld worden aan apps op je mobiel. De Accu-Chek Mobile en Accu-Chek Instant communiceren bijvoorbeeld met de diabetesapp mySugr. De Contour Next One meter communiceert bijvoorbeeld met de app Contour Diabetes App.
7. Mijn laatste tip? Lees je goed in!
Er zijn ontzettend veel artikelen geschreven over bloedglucosemeters. Deze blog beschrijft lang nog niet alles. Lees bijvoorbeeld eens deze blog. van éénDiabetes over bloedglucosemeters. Check ook eens de online keuzehulp! Deze keuzehulp voor bloedglucosemeters houdt rekening met jouw behoeften en houdt rekening met vergoeding door je zorgverzekeraar.
Ik hoop dat deze tips jou een klein beetje op weg helpen. Zoals ik al zei, deel vooral je eigen tips en ervaringen in de reacties! Ik ben benieuwd.
Groetjes,
Myrthe
* ISO stelt samen met belanghebbenden uit het veld normen op waaraan het product moet voldoen. De norm voor de meetapparatuur is vastgelegd in de ISO15197. ‘In-vitro diagnostische beproevingssystemen – Eisen voor bloedglucose monitoringsystemen voor zelftesten ten behoeve van het reguleren van diabetes mellitus. De normen die in de NEN-EN-ISO 15197 zijn vastgelegd, geven invulling aan de Europese Richtlijnen voor medische hulpmiddelen.
Meer lezen?
Myrthe Heida (1996), kreeg op haar vijfde de diagnose diabetes type 1. Ze deelt haar dagelijkse leven op Instagram als @girl0ninsulin en vlogt sinds kort ook op haar eigen YouTube kanaal.