print-image

Myrthe, werkdag, afstuderen, diabetes“Diabetes heeft mij geholpen bij het afstuderen”, schreef ik afgelopen juni op levenmetdiabetes.nl. Wat was ik blij dat ik, na vier jaar hard werken, eindelijk klaar was met studeren. Mijn diploma was binnen, dus ik ging aan het werk! Mijn eerste fulltime baan met diabetes. Ik had er zin in!

Van het studentenleven naar een fulltimebaan

Voor iedereen is je eerste fulltimebaan na je afstuderen flink schakelen. Niet meer twee uurtjes in de collegebanken in de ochtend en ‘s middags lekker in het zonnetje op het terras. Nee, acht uur lang mag je hard aan het werk om vervolgens in de avonduren nog even van je vrije tijd te genieten. In ruil daarvoor ben je natuurlijk niet meer afhankelijk van ome Duo en/of je magere loon van je bijbaantje. Ik had al stagegelopen én werkte al langere tijd als parttime communicatiemedewerker. Een kantoorbaan met diabetes type 1 was ik dus wel gewend, dacht ik. Toch vergat ik op mijn eerste werkdag alles wat ik geleerd had over een lange werkdag op kantoor met diabetes. Oeps!

Hallo, hoge bloedsuikers! 

Ik was behoorlijk zenuwachtig voor mijn eerste dag op mijn nieuwe werk. Ik ging als communicatiemedewerker bij een zorgorganisatie aan de slag. Niet wetende hoe de dag zou verlopen en omdat ik echt geen zin had in een hypo op mijn eerste werkdag, boluste ik iets minder insuline voor mijn ontbijt. Was dat slim? Nee. Waar ik voorheen overdag erg actief was, zat ik nu het grootste deel van de dag achter mijn bureau… Hallo, hoge bloedsuikers!

Lekker wandelen tijdens je werkdag

Eerste werkdag na afstuderenTerwijl ik de hele ochtend tegen de hypers aan zat te bolussen, werd het bijna tijd voor de lunch. Om 12:30 uur zeiden de collega’s enthousiast: “Oh ja, wij eten ons broodje meestal achter ons bureau en gaan tijdens de pauze naar buiten voor een lunchwandeling! Ga je mee?” Oh oh. Met een flinke dosis actieve insuline in mijn lijf en een broekzak vol Dextro ging ik toch maar mee. Terwijl de eerste hypo van de dag op komst was, leerde ik mijn nieuwe collega’s beter kennen en had ik het ontzettend naar mijn zin. Na een half uurtje kwamen we terug van de wandeling en at ik maar snel mijn lunch op vanwege een hypo. Daar boluste ik minder voor, omdat ik na een wandeling meestal flink blijf zakken. Maar deze keer niet. Na een hele middag achter mijn bureau zitten, kreeg ik weer een hyper. Inmiddels was ik al behoorlijk moe van al die schommelingen en alle nieuwe informatie die ik te horen kreeg.

Twee belangrijke lessen

Aan het einde van de werkdag had ik al twee hele belangrijke lessen geleerd: als kantoormedewerker in plaats van student had ik toch wat meer insuline nodig én ik zou de volgende dag meteen vragen of er een lunchwandeling of andere activiteit op de planning stond. De rest van de week ging het steeds beter met mij en mijn bloedsuikers. Ik had het naar mijn zin op mijn werk, had leuke collega’s en leerde veel over het communicatievak. En het fijnste van allemaal: mijn collega’s waren oprecht geïnteresseerd in mijn leven met diabetes en hadden er onwijs veel begrip voor.

Hoe was jouw eerste werkdag met diabetes op je nieuwe werk? Was het net zo’n rollercoaster of had je de situatie toch iets beter ingeschat dan ik?

Groetjes,
Myrthe

Meer lezen?

Profielfoto Myrthe BarcelonaMyrthe Heida (1996), kreeg op haar vijfde de diagnose diabetes type 1. Ze schrijft over haar leven met diabetes type 1 op www.girl0ninsulin.com en deelt haar leven met diabetes op Instagram en YouTube als @girl0ninsulin.

 

Een reactie

  • John schreef:

    Hallo Myrthe even een tip ..geef aan je collega’s en BHV van het bedrijf door dat jij Diabetes Type1 insuline afhankelijk bent. Mocht er wat zijn weten zij wel hoe verder te handelen. Suc6 verder met je nieuwe baan.

Reageer