print-image

Op 14 november is het Wereld Diabetes Dag. Deze dag staat in het teken van, je raadt het al, diabetes! In november wordt er van alles georganiseerd om aandacht te vragen voor diabetes en om geld op te halen voor onderzoek. Fantastisch natuurlijk! Misschien vind je het fijn om het zelf van een afstandje te bekijken wat er allemaal gebeurt rond Wereld Diabetes Dag. Misschien vind je het ook fijn om juist zelf in actie te komen! Maar wat kan je doen?

Doe iets waar jij je goed bij voelt. In deze blog beschrijf ik een paar van mijn ideeën. Ik snap het ook als je liever op een andere manier aandacht vraagt voor Wereld Diabetes Dag. Ik ben zelfs heel benieuwd! Deel je het in de reacties? Het is ook helemaal oké als je liever niks doet. Nogmaals: doe waar jij je goed bij voelt. Hier is wat inspiratie van mij:

1. Bewustzijn creëren op social media

Ik plaatste vorig jaar op Wereld Diabetes Dag een post op Instagram over mijn leven met diabetes. Nu hoor ik je denken: dat doe je toch bijna elke dag op @girl0ninsulin? Ja, dat klopt! Maar deze keer maakte ik een post voor mijn privé account. Op dit account praat ik bijna nooit over mijn diabetes. Mensen bij wie ik ook op school zat, (oud)collega’s en vage kennissen volgen me op dit account. Zij weten vaak niet veel over diabetes. Mijn gedachte was: als ik ook maar één iemand uit mijn netwerk meer kan leren over diabetes, dan is dat al super!

Ik schreef een post over mijn dagelijks leven met diabetes. Over hoe leuk mijn leven is, maar ook over hoe ingewikkeld diabetes kan zijn. Het voelde heel kwetsbaar, maar ik kreeg zulke leuke reacties! Op deze manier heb ik toch weer een paar mensen geleerd dat ik wel suiker mag eten en dat een insulinepomp gebruiken niet betekent dat je ‘de erge variant’ van diabetes hebt.

Lees ook: De diabetes community op Instagram tijdens Diabetes Awareness Month

2. Zamel geld in voor een goed doel

Vraag bijvoorbeeld je vrienden en familie om een paar euro te doneren. Kies zelf je goede doel, bijvoorbeeld het Diabetes Fonds of Stichting DON, en stuur ze de link waar ze geld kunnen doneren!

Je kan het natuurlijk ook groter aanpakken. Zo fietst Sam van @diabetesmetsam in februari van Heerenveen naar Den Bosch om daarmee 10.000 euro op te halen!

Pak het zo groot of klein aan als je wilt, elke euro die je ophaalt is er weer één!

3. Vier een feestje met jezelf (en je huisgenoten)

Ik zeg altijd: het leven is een feestje, maar je moet zelf de slingers ophangen. Wereld Diabetes Dag is er speciaal voor mensen die leven met diabetes. Deze dag is er voor ons! En alhoewel deze dag in het leven is geroepen om aandacht te vragen voor deze (rot)ziekte in de hoop dat het ooit genezen kan worden, kan je het ook omdraaien. Wij staan in het zonnetje deze dag. Dus bak een taart, schenk een glas wijn in of doe een dansje. Je bent een topper! Leven met diabetes is absoluut niet makkelijk, maar je doet je best en je werkt hard. Reden genoeg voor een feestje!

Lees ook: Mijn 24e verjaardag: terugkijken op waardevolle diabeteslessen

Wat ga jij doen op Wereld Diabetes Dag?

Liefs,
Myrthe

Profielfoto Myrthe BarcelonaMeer lezen?

Myrthe Heida (1996), kreeg op haar vijfde de diagnose diabetes type 1. Ze schrijft over haar leven met diabetes type 1 op www.girl0ninsulin.com en deelt haar leven met diabetes op Instagram en YouTube als @girl0ninsulin.

Reageer