print-image

Op 3 juli blies ik 24 kaarsjes uit! Familie kwam me bezoeken, de vlaggetjes hingen in de woonkamer, mijn vriend maakte een heerlijk ontbijt voor ons klaar, we aten heerlijke worteltaart, gingen uiteten… Kortom, ik heb een fantastisch verjaardagsweekend gehad! Ik weet niet hoe met jou zit, maar ik word altijd een beetje sentimenteel van verjaardagen. Zo ook dit jaar. Terwijl ik een Instagrampost voor mijn verjaardag schreef, realiseerde ik mij hoeveel ik ben veranderd sinds bijvoorbeeld mijn 14e verjaardag. Maar goed ook, maar toch. Het was voor mij een mooi moment op terug te blikken. Ik keek terug op de meest waardevolle diabeteslessen die ik de afgelopen 24 jaar heb geleerd.

Lees ook: Feestelijke hapjes voor een borrel, verjaardag of high tea

Mijn drie meest waardevolle diabeteslessen:

1. Alles komt altijd goed

Myrthe viert haar 24ste verjaardagIk weet nog zo goed dat tijdens mijn tienerjaren mijn bloedsuikers op en neer gingen als een ware achtbaan. Toen dacht ik: “Dit komt nooit meer goed, hoe ga ik me ooit wat gezonder voelen, wanneer wordt mijn diabetes nou eens volwassen, hoe ga ik die volhouden?!” Inmiddels weet ik dat vertrouwen en doorzettingsvermogen ervoor zorgen dat het altijd goed komt met mij. Het leven loopt niet altijd zoals gepland, maar er komt altijd weer zonneschijn na de regen. Zonneschijn in de vorm van de slappe lach, genieten van het zonnetje, vlinders in mijn buik voelen, mijn hart een sprongetje voelen maken en oprecht gelukkig zijn. 16-jarige Myrthe zou heel blij zijn als ze zou zien hoe het met 24-jarige Myrthe gaat!

2. Ik kan alles met diabetes, maar ik hoef niet alles met diabetes

Ik schreeuwde het altijd van de daken: “Diabetes gaat mij niet stoppen, ik kan alles!!!”. En ik geloof nog steeds 100% dat je jouw dromen waar kan maken als je er hard voor werkt. Wel ben ik een tikkeltje realistischer geworden. Nee zeggen is namelijk ook oké. Soms voel ik me beroerd na een nacht met veel hypo’s of ben ik simpelweg moe door het constant in de gaten houden van mijn bloedsuiker. Nu zeg ik gerust eens een afspraak af, omdat ik rust nodig heb. Houdt diabetes me dan tegen? Zo zou je het kunnen bekijken. Aan de andere kant heeft iedereen, met of zonder diabetes, weleens rust nodig. Mijn lichaam heeft alleen soms iets meer hersteltijd nodig en dat is helemaal oké.

3. Het leven is een feestje, maar je moet zelf de slingers ophangen!

Myrthe viert haar 24ste verjaardagZo cliché, maar toch helemaal waar! Diabetes is soms bloedirritant, daar zijn we het vast allemaal over eens. Natuurlijk zouden we ook allemaal liever willen dat diabetes genezen kan worden. Maar dat betekent niet dat het leven geen feestje is! Hang de slingers op! Doe dingen die je blij maken. De slingers in mijn leven zijn mijn familie en vrienden, het zonnetje op mijn gezicht, wandelen in de natuur, mijn katten, een warm bad, fietsen, reizen en nog veel meer! Welke slingers hang jij op?

Ik waarschuwde je al van tevoren, verjaardagen maken me sentimenteel. Ik geniet ervan op terug te blikken. Deze lessen kon ik jullie natuurlijk niet onthouden. Misschien is het een blogpost vol clichés, maar ze zijn wel leerzaam!

Lees ook: Hiep, hiep, hoera, mijn diabetesverjaardag!

Blik jij op je verjaardag ook even terug? Heb jij nog wijze lessen om te delen met anderen? Laat het weten in de reacties!

 

Profielfoto Myrthe BarcelonaMeer lezen?

Myrthe Heida (1996), kreeg op haar vijfde de diagnose diabetes type 1. Ze schrijft over haar leven met diabetes type 1 op www.girl0ninsulin.com en deelt haar leven met diabetes op Instagram en YouTube als @girl0ninsulin.

Reageer