print-image

Je bloedsuikers onder controle houden is een uitdaging als je diabetes hebt. Ik heb ondervonden dat het mij helpt om te letten op wat ik eet. Sommigen eten plantaardig en anderen eten koolhydraatarm, maar er zijn er ook genoeg die geen speciaal dieet volgen en simpelweg eten waar ze zin in hebben. Het is zo fijn dat iedereen daar zijn eigen weg in kan vinden. Want wat voor de één werkt, hoeft voor de ander helemaal niet te helpen. Ik eet al een tijdje veel plantaardige voeding. In deze blog leg ik je uit waarom ik hierop overgestapt ben en wat het effect is op mijn bloedsuikers.

Plantaardig eten: wat is het eigenlijk? 

Een plantaardig eetpatroon wordt ook wel een vegan dieet genoemd. Ik eet alleen voedsel dat gemaakt is van planten. Dierlijke producten zoals kaas, vlees, vis en melk eet of drink ik erg weinig. Waarom? Vorig jaar begon ik me in te lezen in het plantaardige voedingspatroon en keek ik naar verschillende documentaires. Ik realiseerde me dat ik met plantaardig eten mijn steentje bijdraag aan het milieu en dat een veganistisch dieet ook nog eens heel gezond is! Ik las dat je een lager risico op hart- en vaatziekten hebt bij een eetpatroon met minder vlees en meer plantaardige producten. In overleg en samenwerking met mijn diëtiste begon ik steeds meer plantaardig te eten.

Lees ook: Koolhydraten tellen

De invulling van mijn veganistisch dieet 

Plantaardig eten diabetesIn de ochtend eet ik vaak porridge. Ik warm havermout, chiazaad, sojamelk, bevroren frambozen, een snufje kaneel en een beetje agavesiroop op in een pannetje. Wanneer de sojamelk is opgenomen, schep ik het in een soepkom en strooi ik er toppings overheen, zoals kokosvlokken en plakjes banaan. Verder eet ik veel fruit en noten als tussendoortjes en salades boordevol groente als lunch. Mijn avondeten is heel gevarieerd. De ene dag eet ik taco’s (met een groentemix, veel bonen en avocado), de andere dag pasta (met zelfgemaakte saus zonder melk of dierlijk room) en weer een andere dag eet ik aardappels, vegetarisch vlees en groente.

Mijn bloedsuikers en een plantaardig dieet 

Toen ik begon met plantaardig eten, merkte ik meteen dat ik veel minder insuline nodig had dan wanneer ik wél vlees en zuivel at. Mijn basaal kon enorm omlaag en wanneer ik nu bolus voor eten, of een hogere bloedsuiker, werkt de insuline sneller. Dit komt omdat mijn lichaam gevoeliger werd voor insuline toen ik geen dierlijke eiwitten en vetten meer at. Omdat het voedingspatroon een enorme invloed heeft op je bloedsuiker en dit per persoon verschillend is, is het erg belangrijk om wisselingen in je voedingspatroon met een diëtist en je diabetesteam te bespreken.

Ook merk ik dat ik mijn bloedsuikers nu beter kan voorspellen, omdat ik beter weet hoe mijn lichaam reageert op het eten. Na het eten van vlees en zuivel had ik vaak een enorm opgezette buik en had ik een inkakmoment. Nu voel ik me na een flinke (plantaardige) maaltijd energiek en heb ik geen opgeblazen gevoel meer.

Lees ook: Top 3 diabetes ‘life hacks’

Meer informatie? 

Ben je nieuwsgierig naar een plantaardig voedingspatroon? Op deze plekken vond ik meer informatie:

  • Het voedingscentrum;
  • De documentaire ‘Game Changers’ op Netflix;
  • Mijn diëtiste: raadpleeg altijd een diëtist;
  • Het Instagramaccount van Robby Barbaro van ‘Mastering Diabetes’;
  • De hashtag #plantpowerdT1D op Instagram.

Volg jij een specifiek voedingspatroon, omdat je merkt dat het helpt je bloedsuikers te reguleren? Laat het me weten in de comments!

Liefs,

Myrthe

Meer lezen?

Profielfoto Myrthe BarcelonaMyrthe Heida (1996), kreeg op haar vijfde de diagnose diabetes type 1. Ze schrijft over haar leven met diabetes type 1 op www.girl0ninsulin.com en deelt haar leven met diabetes op Instagram en YouTube als @girl0ninsulin.

Reageer