print-image

Crisis bij CBR KimGoogle je ‘CBR’ of ‘verlengen rijbewijs’ dan kun je er niet omheen: het is crisis bij CBR. Chaos. Al lange tijd zijn er grote problemen met het toekennen van rijbewijzen. De wachttijden zijn enorm opgelopen door personeelsproblemen en nieuwe werkwijzen binnen de organisatie. Hoe krijg je op deze manier nog je rijbewijs verlengd, en al helemaal met diabetes?

Op tijd beginnen is het halve werk

‘Begin op tijd!’, luidt het advies. Minstens een half jaar voordat je rijbewijs verloopt. Ben je chronisch ziek of ouder? Dan liever negen maanden. Wat zou het dan handig zijn als RDW en CBR hun problemen met elkaar bespreken, werkwijzen op elkaar afstemmen en samenwerken. Vijf maanden voordat mijn rijbewijs verliep, ontving ik de kennisgeving van RDW. Actie! Al snel bleek dat wie ‘ja’ antwoordt op een van de vragen van het CBR over de gezondheid, in een sloomdraaiende molen terechtkomt.

26 weken verder…

Nadat ik mijn gezondheidsverklaring, vergezeld van het keuringsrapport van mijn internist, had ingediend, moest ik zestien weken wachten op een reactie. Die reactie hield in dat ik opnieuw naar mijn internist moest om hetzelfde formulier nogmaals in te laten vullen (?). Er was bovendien extra informatie van de oogarts gewenst. Verwerking van deze gegevens kon wederom wel tien weken duren. Help. Er werden fouten gemaakt. Bijvoorbeeld met mijn keuringsrapporten, die onmogelijk via mail aangeleverd mochten worden, vanwege privacy. Ze raakten tot twee keer toe verloren via de post. Maar ook medische formulieren die ‘opeens’ niet meer terug te vinden waren in ‘mijn CBR’-dossier en procedures die van vandaag op morgen veranderen. Niet in mijn voordeel.

En toen verliep mijn rijbewijs

Mede door de procedurele en onbeweeglijke houding van CBR, verliep op 1 juli mijn rijbewijs. Ik ben assertief en heb flink om me heen geslagen. Ik belde, in de weken voordat mijn rijbewijs verliep, iedere dag. “Hoe ga ik dit doen? Werk, opvang van mijn dochters, boodschappen en alle andere zaken waar ik mijn auto voor nodig heb.” “Is er een spoedprocedure?”, “Kan ik voorrang krijgen?” Ik werd gewoon op de grote stapel gelegd. Machteloos, omvergeslagen en ontsteld. Ik ben mijn rijbewijs uiteindelijk drie weken kwijt geweest.

En ik ben niet de enige. Vele chronisch zieken en 75+’ers zitten in dezelfde molen. Doorrijden is geen optie, want rijden met een verlopen rijbewijs is strafbaar. En bovendien keert de verzekering niet uit bij schade of letsel. De vragen blijven: “Hoe is dit mogelijk?”, “Wie doet hier iets aan? Maar vooral: “Waarom moet een stabiele chronisch zieke iedere vijf jaar gekeurd worden?”. Chronisch ziek ben je niet voor de lol. Je kunt er zelf niets aan doen. Soms vind ik het oneerlijk om te zien dat er wel een flinke boete op lijkt te staan.

Wat zijn jouw ervaringen met het aanvragen of verlengen van je rijbewijs?

Over Kim Spauwen Kreuwels

Kim KreuwelsIk ben Kim, 34 jaar jong. Samen met Filip woon ik in het mooie dorpje Mheer en ben ik de trotse mama van onze dochters Saar en Fee. Op mijn 14e werd ik gediagnostiseerd met diabetes type 1.

Mijn leven bestaat uit mijn jonge gezin, werk, lieve familie, gezellige vrienden, veel leuke momenten, minder leuke momenten én diabetes. Ja, je leest het goed: diabetes, maar dan wel op het einde. Want ik ben gewoon Kim, ik leef mijn leven zoals ik dat wil. Diabetes is daar weliswaar 24/7 onlosmakelijk mee verbonden, maar het is niet leidend.

2 Reacties

  • Kim schreef:

    Hallo, mijn naam is ook Kim.

    Ik heb sinds mijn 9 maanden diabetes type 1.
    In september 2018 begon ik met mijn rijbewijs. Ik had eerst mijn theorie gedaan en daarna begon ik met rijlessen. Door drukte bij de rijschool moest ik een aantal weken wachten. Eenmaal dat ik begonnen was met rijlessen moest ik mijn gezondheidsverklaring aanvragen. En wat een ellende dat het is geweest.
    Van december 2018 tot april 2019 heb ik moeten wachten voordat mijn gezondheidsverklaring inorde was. Ze waren onder andere mijn papieren kwijtgeraakt, ik ben nog eens speciaal naar de oogarts gemoeten. Ze hadden mijn papieren eerder een keer verloren waardoor ik nog een keer naar de oogarts moest. Ik zou een vergoeding krijgen en mijn dossier zou sneller verwerkt worden. Maar allles behalve is waar. Ik heb weken bijna dagelijks gebeld. Ik stond soms een uur in de wacht waarna ik gewoon eruit werd gegooid: ‘bel maar een andere keer terug’. Ik heb twee keer een mail gestuurd, hier heb ik ook nooit antwoord op gehad. Mijn gezondheidsverklaring was ondertussen inorde. Maar de vergoeding bleef een probleem. Uiteindelijk maar een klacht ingediend bij cbr. Toen schoten dingen eindelijk in gang.
    Doordat ik niet in orde was met mijn gezondheidsverklaring kon ik ook niet op voor mijn praktijkexamen. Ook al was ik rijklaar. Uiteindelijk heb ik in augustus praktijk gedaan. En ik was zo blij om te horen dat ik geslaagd was. Ik was zo klaar met het CBR na alle ellende.
    Ik zie nu al wel een beetje tegenop om over 5 jaar mijn rijbewijs te verlengen. Ik heb namelijk niet zo zin om weer door alle ellende te moeten gaan.
    Maar dat zijn zorgen voor over 4 jaar.
    Ik ben nu vooral blij dat ik mijn rijbewijs had voordat ik het nieuwe schooljaar startte op de hoge school. Ik moet namelijk wel een eindje rijden om op school te geraken. En openbaar vervoer is geen optie.

    Groeten
    Kim

  • Jettie schreef:

    Mijn ervaring hiermee is niet zo best..heb 2 maanden zonder rijbewijs gezeten. Was toen 23 en had de auto hard nodig voor mijn werk..waren dramatische dure maanden! Ik moest opnieuw naar de oogarts van het cbr. 2 maanden ervoor was ik er geweest toen geen bijzonderheden ontdekt. Op en neer naar Apeldoorn voor 3 vragen (nog geen 5 min gezeten) inclusief een bak geld. Alles bij elkaar heeft het me veel geld tijd en frustratie gekost..

Reageer