print-image

14 november was het Wereld Diabetes Dag. In de weken voorafgaand werden er, in het kader van diabetes awareness month, verschillende initiatieven gelanceerd om virtueel te ervaren hoe het is om te leven met diabetes type 1, zoals de diabeteschallenge en de #denkaandiabetes challenge.

Lees ook: Hoe de #denkaandiabetes Challenge ontstond…

Mijn man en broer gingen overstag en dat leverde amusante berichten en herkenbare dilemma’s op in onze familie-app.

Diabeteschallenge dag 1: dat valt nog niet mee

Diabeteschallenge_boterham hagelslagOm stipt 10 uur komt het eerste appje binnen: “Ik word nu al gek van die app!” Extra controle bloedglucose na ontbijt. “Als ik niet luister krijg ik iedere 15 minuten een reminder.” De échte diabeet weet natuurlijk dat niet luisteren geen optie is!

Rond lunchtijd een nieuw bericht: “Het zit me niet mee. Ik heb al gespoten en nu krijg ik net op het moment dat ik wil gaan eten, een telefoontje van mijn leidinggevende met een zeer urgente vraag die niet kan wachten.” Keuzes, keuzes, keuzes. Zo herkenbaar dat ik er stiekem om moet lachen.

‘Bliep bliep’: “Ik moest bij de lunch aangeven waar ik in de ochtend gespoten heb. Daar had ik natuurlijk helemaal niet over nagedacht.”

“Schat, hoeveel koolhydraten zitten er eigenlijk in een boterham? En in hagelslag? Dat weet ik helemaal niet!”

Diabeteschallenge_dag 116:00 uur: “Ik had net een hypo. Ik heb ervoor gekozen om chocola te eten.” Uhm… oké.

21:30 uur “Ik heb nog even gesport maar ik heb alleen mijn sleutels meegenomen, de rest paste niet in mijn hardloopbroekje.” “Moet je echt al die spullen (insuline, glucosemeter, snelle koolhydraten etc.) meenemen voor een rondje hardlopen?” “Ik hoop dat ik klaar ben voor vandaag.” Dat gevoel herken ik maar al te goed…! Helaas…

22:30 uur “Ik moet naar bed en niet vergeten mijn langwerkende insuline te spuiten.”  Vannacht worden we met rust gelaten zodat we morgen ook nog meedoen aan de diabeteschallenge(aldus de app).

Diabeteschallenge dag 2: diabetes heb je 24/7

Tijdens de ochtendspits op vrijdagochtend ben ik in onderhandeling met mijn dochters: jurk of broek? “Schat, ik blijf nog even liggen, ik heb een hypo!!!” Grapjas.

‘Bliep bliep’: “Ik heb een hypo bericht gemist aangezien mijn telefoon beneden ligt ’s nachts”

Later die ochtend appt mijn broer opnieuw: “Voor 10:00 uur al 5 ‘berichten’ gehad én een collega die gebak heeft meegebracht. Overslaan mag niet van de app dus ik moet alweer nadenken.”

Mijn man heeft alle ochtendberichten na de hypo dan weer gemist vanwege een belangrijke meeting op zijn werk. Lekker duo.

De laatste middag geeft iets meer rust en de app duurt maar twee dagen dus ze zijn er, gelukkig, weer vanaf. En een ervaring rijker.

Conclusie van beide heren: “Tsja, diabetes heb je 24/7. Dat maakt de app je wel duidelijk.”

Lees ook: Hoeveel keer per dag denk jij aan diabetes?

Ken jij ook mensen die de diabeteschallenge zijn aangegaan? Laat ons in de reacties weten hoe zij dit hebben ervaren.

Over Kim Kreuwels

Ik ben Kim (1985). Samen met Filip woon ik in het mooie dorpje Mheer en ben ik de trotse mama van onze dochters Saar en Fee. Op mijn 14e werd ik gediagnostiseerd met diabetes type 1. Mijn leven bestaat uit het onderhouden van mijn jonge gezin, werk, lieve familie, gezellige vrienden, veel leuke momenten, minder leuke momenten én diabetes. Ja, je leest het goed: diabetes, maar dan wel op het einde. Want ik ben gewoon Kim, ik leef mijn leven zoals ik dat wil. Diabetes is daar weliswaar 24/7 onlosmakelijk mee verbonden, maar het is niet leidend.

 

Reageer