print-image

Een tijdje geleden las je in de blog van Lauriëtte al over onbegrijpelijke factoren die invloed hebben op je bloedglucose. Eén van de factoren die zij noemde was het effect van (vrouwelijke) hormonen. In deze blog deel ik graag mijn ervaringen rondom diabetes en hormonen.

Factoren die invloed hebben op mijn bloedglucosewaarden

Gedurende de eerste jaren na mijn diagnose dacht ik dat er maar drie factoren van invloed waren op mijn bloedglucosewaarden: de hoeveelheid koolhydraten, de hoeveelheid insuline en beweging. Dat was het wel zo’n beetje. En ik moet zeggen dat het in de eerste jaren als vanzelf best goed ging, zonder al teveel na te denken over andere factoren dan deze drie.

In de loop der jaren heb ik veel gelezen en natuurlijk zelf een heleboel diabeteservaring opgedaan. Zo ontdekte ik dat er nog veel meer factoren zijn die de bloedglucose beïnvloeden. Adam Brown & Kelly Close beschrijven in hun boek ‘Bright Spots & Landmines” maar liefst 42 factoren die de bloedglucose beïnvloeden. (leestip!)

Invloed menstruatiecyclus

En één van deze factoren is dus de menstruatiecyclus. Jarenlang heb ik een lichte anticonceptiepil geslikt en merkte ik een verschil in insulinegevoeligheid tussen de weken waarin ik de pil slikte en de stopweek. Ik heb daar toen nooit echt bij stilgestaan. En ik vond lagere suikers in de stopweek een prima excuus voor een extra stukje chocolade.

Drie jaar geleden stopte ik met de pil en na maanden puzzelen met instellingen op mijn insulinepomp begon ik een patroon te zien. Zouden mijn schommelende glucosewaarden en wisselende insulinegevoeligheid wellicht iets met mijn cyclus te maken hebben?

Leonneke_diabetes en hormonenIk ontdekte dat ik in de eerste helft van mijn cyclus (vanaf de menstruatie tot aan de eisprong) minder insuline nodig heb dan in de tweede helft (vanaf de eisprong tot aan de menstruatie). Sindsdien heb ik twee verschillende basaalprofielen in mijn insulinepomp. De basale hoeveelheden insuline zijn afhankelijk van het moment in mijn cyclus en hierdoor worden veel hypo’s en hypers voorkomen. Pieken en dalen door hormonen zijn helaas niet helemaal te voorkomen. De ene cyclus heb ik meer schommelingen dan de andere cyclus. Hormonen zijn eigenwijs, en daardoor de bloedsuikers ook.

Lees ook: Als zwanger worden lang duurt én je diabetes hebt

Effect van hormonen

Deze inzichten over de invloed van de menstruatiecyclus op diabetes maakte mij nieuwsgierig naar wat er nou eigenlijk in het vrouwelijk lichaam gebeurt. Het boek “De Cyclus Strategie” (of in het Engels: “Period Power”) van Maisie Hill vertelt hier heel uitgebreid over (nog een leestip!). Ondanks dat dit niet direct over diabetes gaat, maakt het wel duidelijk welke hormonen wanneer opspelen en wat het effect is van deze hormonen op je lichaam en je gemoedstoestand. Indirect kon ik dit ook weer linken aan diabetes. In bepaalde fases van de cyclus zijn veel vrouwen bijvoorbeeld onzekerder en negatiever. Niet gek dat dit ook de dagen zijn waarop ik meer moeite heb met het feit dat ik diabetes heb dan op andere dagen.

Overigens zijn er naast de hormonen van de menstruatiecyclus nog zoveel andere hormonen zijn die invloed kunnen hebben op de bloedglucosewaarden. Zo heb ik best weleens een langdurige hyper op een spannende dag of voor een spannende presentatie. En daarna vaak een hypo als de spanning weg is. Geen idee welk stresshormoon deze piek precies veroorzaakt, maar toeval is het niet lijkt me.

Inmiddels ben ik er ook achter dat het effect van de cyclus of van stress niet bij iedereen hetzelfde is. Bij sommigen is de insulinegevoeligheid precies andersom dan bij mij.

Heb jij weleens opgemerkt dat je cyclus of andere hormonen invloed hebben op je glucosewaarden? En hoe ga jij daarmee om?

Meer lezen?

Leonneke van der Voort (1985), kreeg op haar twintigste de diagnose diabetes type 1. Ze deelt haar dagelijkse leven en passie voor eten op Instagram als @mysweetbalance en deelt gezonde recepten op haar eigen blog www.mysweetbalance.com.

Reageer