print-image

Ik kreeg de diagnose diabetes type 1 toen ik 20 was. Meteen bij mijn diagnose werd me verteld dat ik het vooral aan moest geven als ik een zwangerschapswens had, want qua diabetes zou daar wel het een en ander bij komen kijken. Nou was ik op dat moment met van alles bezig, maar niet met of ik kinderen wilde, dus die opmerking legde ik snel naast me neer.

Zwangerschapswens aangeven bij diabetesteam

In de jaren erna kwam de opmerking bij bijna elke diabetescontrole wel voorbij: ‘denk erom het bij de arts aan te geven, mocht je een zwangerschapswens hebben’. In de ruim 10 jaar die voorbij gingen begon me dat een beetje te irriteren: nou wist ik het wel hoor! Al die opmerkingen door de jaren heen hebben er bij mij voor gezorgd dat ik er een beetje bang voor werd: kan zwanger worden met diabetes eigenlijk wel? En wat komt er eigenlijk bij kijken?

Drie jaar geleden was daar dan toch het moment dat ik mijn internist en diabetesverpleegkundige in ging lichten over mijn actieve zwangerschapswens. Hoe gek is dat? Dat je in een ziekenhuis een arts moet gaan vertellen dat je graag een kindje zou willen. Ik vond het super spannend.

Wachten op groen licht

Mijn toenmalige diabetesarts stuurde me door naar de internist op de verloskunde poli. Doordat ik al jaren behoorlijk goed ingesteld was, zou het groen licht krijgen niet zo’n probleem zijn. Groen licht betekent dat je in feite toestemming krijgt van je arts om zwanger te worden, op basis van je HbA1c (in principe moet deze onder de 53 zijn) en eventuele andere bloedwaarden. Dit klinkt hard, maar voor mij was het een geruststellend gevoel om qua diabetes zo gezond mogelijk aan een zwangerschap te beginnen.

Ik werd meteen op een CGM (continue glucose meter) gezet om te kijken hoe mijn bloedglucosewaarden zich gedurende de dag en nacht ontwikkelen. Mijn arts was redelijk tevreden, maar ik vond dat er nog wel wat winst te behalen viel. Ik ben me gaan verdiepen in de insulinepomp en vanwege de flexibiliteit die een pomp biedt, leek het me verstandig om de overstap te wagen.

Lees ook: De insulinepomp: mijn ervaringen met de overstap

Groen licht!

Nadat ik aan de pomp gewend was en mijn HbA1c netjes onder de 53 bleef, kreeg ik definitief groen licht: de internist had er alle vertrouwen in dat ik een gezonde zwangerschap zou kunnen beginnen. Vanaf dat moment ben ik extra op mijn suikers gaan letten. Ik zou immers zomaar zwanger kunnen zijn, en dan wilde ik wel dat mijn waarden goed zijn.

Toen begon het wachten

Op de een of andere manier dacht ik na het groene licht dat het wel zo gepiept zou zijn. Maar niets was minder waar. Toen we na een jaar nog met lege handen stonden, gaf ik bij mijn internist aan dat ik het behoorlijk pittig vond om steeds zo bovenop mijn glucosewaarden te zitten terwijl het zwanger worden niet lukte. Ze verwees me vrijwel direct door naar de fertiliteitspoli.  Daar bleek al snel dat het niet gek was dat het nog niet gelukt was en voor we het doorhadden rolden we de medische molen in. Een pittige tijd, vol emoties, teleurstellingen, behandelingen en hormonen. En ondertussen die altijd aanwezige diabetes.

Lees ook: We made a wish, and you came true!

Goede waarden, emoties en hormonen

Zwangerschapswens_als zwanger worden lang duurt met diabetesIk wilde koste wat kost voorkomen dat mijn waarden ontregeld raakten en daardoor ons traject stil kon komen te staan. Een fertiliteitstraject is op zichzelf al ontzettend pittig, maar in combinatie met diabetes is het extra zwaar. Emoties en hormonen hebben nou eenmaal effect op je bloedsuikers. Gelukkig is er vanuit mijn diabetesteam in het ziekenhuis enorm veel begrip: normaal gesproken zou ik vanwege de zwangerschapswens elke 6 weken op controle komen, maar na het eerste jaar begon me dat op te breken en gaven ze me de vrijheid om zelf aan te geven waar ik behoefte aan had. Gelukkig zijn mijn waarden al die tijd goed gebleven, heb ik mijn CGM inmiddels al bijna drie jaar en hopen mijn internist en diabetesverpleegkundige, samen met mij, op snel goed nieuws!

Heb jij een soortgelijke ervaring? Laat het mij weten in de reacties.

Meer lezen?

Leonneke van der Voort (1985), kreeg op haar twintigste de diagnose diabetes type 1. Ze deelt haar dagelijkse leven en passie voor eten op Instagram als @mysweetbalance en deelt gezonde recepten op haar eigen blog www.mysweetbalance.com.

Reageer