print-image

Ergens had ik na meer dan vijf jaar met diabetes wel verwacht dat ik alles inmiddels zou begrijpen. Je doet tenslotte dag in dag uit hetzelfde, waardoor het een vrij logische aanname is dat je het dan na een tijdje wel onder de knie hebt. En toch, is geen enkele dag hetzelfde. Er zijn nog steeds onbegrijpelijke factoren die effect hebben op mijn bloedglucose. Als ik iets heb geleerd in de afgelopen vijf jaar, dan is het wel dat het hebben van diabetes geen exacte wetenschap is. Ondanks dat het soms wel zo aanvoelt met alle getalletjes die erbij komen kijken.

Heel veel verschillende factoren

Er zijn tientallen, en misschien zelfs wel meer dan honderd, verschillende factoren die invloed kunnen hebben op mijn bloedglucosewaarden. Stress, beweging, temperatuur, slaap, etc. En van al deze verschillende factoren weet ik inmiddels more or less hoe ze werken. Van stress gaan mijn bloedglucosewaarden omhoog, van beweging gaan ze omlaag. Tenzij de inspanning heel erg stressvol is voor mijn lichaam, dan gaan ze juist weer omhoog. Maar er is ook een aantal onbegrijpelijke factoren waar voor mij geen pijl op te trekken is, en waar ik oprecht nog steeds niks van begrijp. Ook niet na vijf jaar.

Het effect van hormonen

Dat ik als vrouw een indrukwekkende hormoonhuishouding heb, weet ik. En als we dan kijken naar de effecten daarvan op mijn bloedglucosewaarden, dan valt daar tot op heden nog weinig zinnigs over te zeggen. Dit is ook meteen de reden waarom ik een paar maanden geleden besloten heb om te stoppen met hormonale anticonceptie en over ben gegaan op een koperspiraaltje. Ooit, op een dag, zou ik graag willen begrijpen hoe mijn hormoonhuishouding werkt. Hopelijk krijg ik dan ook meer inzicht in de effecten daarvan op mijn bloedglucosewaarden.

Het effect van vliegen

Het is soms lastig om het te geloven, maar het is toch echt zo. In 90% van de gevallen krijg ik tijdens het vliegen in een vliegtuig te maken met een hypo. In de periode dat ik voor mijn werk regelmatig op en neer vloog naar Girona (Spanje), kon ik de klok erop gelijkzetten dat ik zo’n 10 minuten voor de landing terecht zou komen in een hypo. Zonder aanleiding, zonder actieve insuline. Niks. Nada. Noppes. Of het te maken heeft met de luchtdruk? De excitement van het vliegen? Ik heb geen idee.

Lees ook: Met diabetes type 1 door de douane: mijn ervaring

Het effect van de seizoenen

Ik kan mij nog goed herinneren dat mij verteld is dat ik in de zomer minder insuline nodig zou moeten hebben. Doordat het warm is, verhoogt dat namelijk de insulinegevoeligheid. Het klinkt logisch, net zoals veel andere dingen, maar ook hier werkt het bij mij net weer wat anders. Het is namelijk twee jaar op rij voorgekomen dat ik in de zomer juist meer insuline nodig had; zelfs zoveel meer dat ik bezorgd bij mijn internist aan tafel zat omdat ik dat toch wel vreemd vond. Niks aan de hand natuurlijk: want ieder persoon is anders!

Lees ook: Mijn 5 tips voor stabielere bloedsuikers

Wat zijn de onbegrijpelijke factoren die effect hebben op jouw bloedglucose?

Over mij

Lauriëtte de RuiterLauriëtte de Ruiter werd op haar 24ste gediagnosticeerd met diabetes type 1. Op haar blog wishflower.nl schrijft ze over de leuke dingen in het leven, maar ook over een leven met diabetes en hoe zij daarmee omgaat.

Reageer