print-image

Eversense CGM systeem“Voor mij was het direct duidelijk: ik wilde verder met de Eversense XL. Maar goed, ik kwam niet in aanmerking voor een vergoeding. Ik ben toen met mijn werkgever gaan praten en die was bereid mee te betalen. Als dat niet zo was geweest, was ik waarschijnlijk ook wel doorgegaan met de Eversense. Het zijn serieuze kosten, maar als ik zie wat ik ervoor terug krijg. Ik voel me veiliger en zekerder, kan hypo’s voor zijn en opvangen, ik kan beter sporten. Dat is voor mij heel waardevol, en dus ook voor mijn werkgever.”

Wilbert Lamers deed in 2018 mee aan La Vuelta a Sierra Nevada, een intensieve fietsweek als challenge van de Bas van de Goor Foundation (BvdGF). Onderdeel van deze challenge was een onderzoek naar bloedglucosesensoren. Daarvoor werden bij de deelnemers twee systemen aangebracht: de Eversense XL voor continue glucosemonitoring (CGM systeem) en de FreeStyle Libre voor ‘flash’ glucosemonitoring (FGM). De kennismaking met het Eversense CGM systeem beviel Wilbert erg goed.

Veel vertrouwen met sporten

“Het is erg prettig om niet alleen de glucosewaarde van het moment te weten, maar ook te kunnen zien waar je vandaan komt en wat de trends zijn. Dat geeft inzicht en vertrouwen en je leert de bewegingen en schommelingen te begrijpen. Dan weet je bijvoorbeeld: ik zit nu laag, maar als ik een half uurtje wacht, komt het wel goed. Het geeft me veel meer vertrouwen met sporten. Daardoor kun je ook je eigen grenzen verleggen. Angst voor een hypo belemmert je vaak, je wilt namelijk uit een bepaald waardegebied wegblijven. Dankzij de Eversense XL zie ik direct dat ik snel weer herstel en dat betekent dat ik – met beleid – door barrières heen kan.“

Wilbert is erg sportief. Hij fietst of loopt meerdere dagen per week en dat is nog buiten zijn activiteiten als docent lichamelijke opvoeding op het Montessori College in Nijmegen. Daarbij neemt hij geregeld deel aan grote sportevenementen. Zo doet hij in september mee aan de Ventoux Man, een halve triatlon op en rond de Mont Ventoux. De week ervoor gaat hij ook nog met 40 leerlingen naar die berg voor de sportieve actie ‘Groot verzet tegen kanker’.

“Voor mij is de Eversense XL echt ideaal”, vertelt Wilbert. “Vroeger checkte ik mijn bloedglucosewaarde voor en na het sporten. Nu kan ik het ook tijdens doen en vervolgens ingrijpen als het nodig is. Maar ook buiten het sporten: voor een klas, in een meeting, tijdens een presentatie. Je weet hoe je ervoor staat en je kunt direct handelen.” Door het inzicht dankzij de Eversense XL ontdekte hij ook dat zijn eerdere FGM-systeem veel minder nauwkeurig was. En hij kwam erachter dat hij tijdens het eten en vlak erna vaak pieken in zijn waarden had. Sinds kort is hij overgegaan op een andere insuline en die werkt goed voor Wilbert.

Mijn tip: overleg met je werkgever

Eversense CGM systeemDe Eversense XL die Wilbert vanwege het onderzoek bij de Vuelta kreeg, was voor een half jaar. “Maar ik wilde graag daarna door. Omdat de Eversense XL voor mij niet vergoed wordt, zou dat een kostenpost van toch een paar honderd euro per maand betekenen. Hoewel ik dat er – maar dat is nu makkelijk gezegd – waarschijnlijk wel voor over had. Ik ben toen met mijn werkgever gaan praten, of die een bijdrage wilde leveren.” Het Montessori College stemde toe en vergoedt een flink gedeelte van de kosten. Wilbert: ”Voor een werkgever is het natuurlijk ook waardevol als ik beter functioneer en minder verzuim. Dat is ook een optelsom. Werkgevers hebben natuurlijk altijd een budget voor ondersteuning van medewerkers. Dat zou ook mijn tip aan anderen zijn: vraag je werkgever om hulp. Die snapt heus wel dat het belangrijk is dat een medewerker zich prettig en gezond voelt.”

Veel gemak, inzicht en vertrouwen; dat zijn de belangrijkste voordelen van de Eversense XL, aldus Wilbert. “Ik heb minder uitschieters in hoog en laag. Ook heb ik het idee dat de weergegeven waarden heel accuraat zijn. Ik prik twee keer per dag om te kalibreren, maar die geprikte waarden wijken nauwelijks af van de waarden die de Eversense XL weergeeft. Voor mijn vrouw is het ook geruststellend. In het verleden moest ze me met enige regelmaat uit een hypo halen. Nu gebeurt dat nauwelijks nog. Ik heb mijn diabetes redelijk goed onder controle, ik heb er een goed gevoel bij. Een nadeel? Misschien dat ik zoveel op de Eversense XL vertrouw. Stel dat ik op een gegeven moment om wat voor reden dan ook terug moet op iets anders, dan zal ik dat echt als een grote achteruitgang ervaren.”

Reageer