print-image

Hardlopen met diabetes: “Ik voel geen enkele beperking” 

“Ik kan prima leven met diabetes. Ik voel geen enkele beperking”, zegt Arie Maat (49). “Gelukkig heb ik ook vrij stabiele bloedsuikerwaarden. Dat is enerzijds geluk hebben, anderzijds ben ik veel in beweging. Ik schaats, skate en loop hard en dat helpt zeker om goed gereguleerd te blijven.” Arie gebruikt de Accu-Chek Mobile® om zijn bloedglucosewaarde te meten. “Ik voel goed aan hoe ik ervoor sta wat betreft bloedglucosewaarde. Met de Accu-Chek Mobile kan ik dat snel en vrij onopvallend controleren. Binnen een seconde weet ik wat de exacte glucoseglucosewaarde is.”

Arie Maat heeft sinds zijn derde diabetes type 1. Dat was voor het gezin destijds geen schok. De vader en oma van Arie hadden ook diabetes. “Net als mijn vader ben ik heel sportief. Mijn vader heeft nog wel eens in 20 uur het IJsselmeer rond geschaatst. Op mijn tiende schaatste ik ook al op vrij hoog niveau en ik ben altijd wel in beweging gebleven. Voor mij is sporten een belangrijk deel van mijn leven.” Inmiddels is het behalve zijn grootste hobby ook zijn werk. Arie werkt sinds een paar jaar als verkoper en adviseur bij Runnersworld bij het Utrechtse stadion Galgenwaard.

‘Minder stress helpt zeker’

“Hiervoor werkte ik als ict-consultant bij een grote organisatie. Dat was een drukke baan met vrij veel stress. En een baan waarbij ik grote delen van de dag achter mijn bureau zat. Ik trainde in mijn vrije tijd wel veel, maar op een gegeven moment heb ik er toch bewust voor gekozen om een radicale carrièreswitch te maken. Nu zit ik overdag minder, maar heb ik ook veel minder stress en veel meer lol. Het is fijn om mensen te helpen met een concreet product dat hun leven leuker en fijner kan maken. Ik verkoop plezier en dat voelt goed.”

Arie heeft een insulinepomp en meet zijn bloedglucosewaarde met de Accu-Chek Mobile. “Ik weet nog van vroeger dat je over een stripje moest plassen om je waarde te meten. De technologie heeft wel grote sprongen gemaakt.

Met de Accu-Chek Mobile heb ik nu niet eens aparte stripjes nodig. Dankzij de testcassette heb je helemaal geen gedoe meer met losse teststrips. Dat was voor mij ook de reden om voor de Accu-Chek Mobile te kiezen. Tijdens mijn werk en ook bij het hardlopen kan ik overal en altijd heel snel en onopvallend meten.”

‘Wees niet te bang’

“Ik ben ervan overtuigd dat je geestelijke gesteldheid invloed heeft op je diabetes. Hoe meer stress ik heb, des te onregelmatiger ik ben wat betreft bloedglucosewaarden. De keuze voor een andere baan heeft me zeker geholpen. Maar vooral het sporten heeft een dubbele functie voor mij. Ik ben fit en ik blijf ontspannen. Dat scheelt voor mij echt in de hoeveelheid insuline die ik nodig heb. De basale hoeveelheid van mijn pomp is nu aanzienlijk lager dan tijdens mijn vorige baan.”

Inmiddels weten veel mensen met diabetes die willen starten of verder gaan met hardlopen Arie te vinden in de winkel. “Er komen vaak mensen met diabetes speciaal voor mij naar de winkel. Soms voelen ze zich onzeker over het hardlopen met diabetes. Ik vertel over mijn ervaringen en geef ze graag advies. Het werkt niet voor iedereen hetzelfde natuurlijk. Je moet vooral uitvinden wat voor jou goed werkt. Mijn belangrijkste advies is: wees niet te bang om dingen uit te proberen. Kijk wat je kan en zie hoe je lichaam reageert. Ik had bijvoorbeeld in mijn hardloopgroep een jongen die ervan overtuigd was dat hij maximaal vijf kilometer kon lopen. We zijn de afstand langzaam gaan opvoeren en hielden goed in de gaten wat dat met zijn diabetes deed. Inmiddels loopt hij halve marathons.”

Hardlooptips van Arie

Een andere tip van Arie: plan tijdig. “Als je een langere afstand gaat lopen, zorg dan voor een buffer. Je kunt vooraf best iets meer insuline spuiten. Let ook op de temperatuur. Als het heel warm of juist heel koud is, heb je minder insuline nodig. Maar hou je hoofd er wel altijd bij. Ik heb wel eens een duurloop van 32 kilometer gedaan, met veel te weinig insuline. Toen ging ik bijna van mijn stokje. Dat was een goede les voor me. Inmiddels heb ik al vier keer een marathon gelopen, de laatste keer in 3:37 uur. Het belangrijkste is dat je goed uitzoekt wat bij je past. Sluit je aan bij een club, zorg dat je altijd dextro bij je hebt en wees open over je diabetes.”

Arie vertelt in deze video over de voordelen van de Accu-Chek Mobile in het dagelijkse leven en bij het hardlopen in het bijzonder.

Reageer