print-image

Onlangs kregen Nicole Wetzels, Gerrie Vogel en Bastiaan van den Berg de gelegenheid een sensorsysteem voor continue glucosemonitoring (CGM) in gebruik te nemen. Dit systeem is pas sinds kort in Nederland verkrijgbaar. Nicole, Gerrie en Bastiaan behoren dus bij de voorlopers in Nederland. Ze komen onafhankelijk van elkaar tot de conclusie dat ze dankzij dit CGM systeem meer inzicht en daardoor meer grip op hun diabetes hebben. In de woorden van Gerrie: “Ik gun het iedereen met diabetes!”

Dit systeem heeft een kleine revolutie teweeg gebracht in diabetestherapie. Het is de eerste sensor voor continue glucosemonitoring (CGM) die langere tijd onderhuids kan blijven zitten. Eerdere CGM-sensoren moesten wekelijks vervangen worden. Sinds dit jaar is in ons land ook de Eversense XL beschikbaar, die tot 6 maanden kan blijven zitten. De sensor meet continu de bloedglucosewaarde en geeft die door aan de app op je smartphone via de zender die op de onderhuidse sensor op de bovenarm is geplakt.

leven met diabetes gerrie vogel man met diabetes

‘Een fluitje van een cent’

Het onderhuids inbrengen is ‘een fluitje van een cent’, aldus Gerrie Vogel. In tien minuten is de ingreep achter de rug. Nicole Wetzels vertelt dat ze wel even aan het idee moest wennen dat ze na haar insulinepomp een nieuw apparaatje op haar lichaam kreeg. Nicole: “De sensor was eerst nog wat onwennig. Helemaal in het begin was het ook met de app nog wel even wennen. Je hebt zoveel informatie tot je beschikking, dat je niet precies weet waar je op moet inspelen. Maar dat leer je snel genoeg. En nu is het juist erg prettig dat je zoveel gegevens en inzichten hebt.”

Want dat is volgens alle drie het grote voordeel van dit CGM systeem: het inzicht in de trends en ontwikkelingen van je bloedglucosewaarden. Bastiaan van den Berg: “Ik vind het heel belangrijk om inzicht te hebben in mijn bloedglucosewaarden: wat zijn de pieken en dalen, welke invloed heeft wat ik eet, drink of doe, wat kan ik doen om zo stabiel mogelijk te zijn? Als je bloed prikt, heb je een paar keer per dag een momentopname. Je ziet op dat moment bijvoorbeeld niet waar je vandaan komt. Met continue glucosemonitoring wordt elke minuut gemeten. Je ziet duidelijke trends en je kunt je gedrag en voedingspatroon bijstellen als dat nodig is.”

‘Dat is pure winst!’

De bijbehorende app op de smartphone is heel gebruiksvriendelijk, volgens Bastiaan. “Het is allemaal heel overzichtelijk en logisch. Het is ook prettig dat je zelf de regie hebt over de instellingen. Je kunt alarmen instellen bij bepaalde bloedwaarden, zodat je gewaarschuwd wordt als je te hoog of te laag komt. Die grenswaarden geef je zelf aan. Dan krijg je een melding op je telefoon en trilt de sensor zelf ook. Dat is handig als ik slaap en mijn telefoon niet bij de hand heb.”

leven met diabetes behandeling diabetes medicatie
nicole wetzels leven met diabetes vrouw

Nicole vertelt dat ze door de informatie uit het CGM systeem haar gedrag en gewoontes heeft kunnen aanpassen. “Omdat de sensor continu meet, ontdekte ik bijvoorbeeld dat ik na het ontbijt weliswaar hoog zat, maar dat dat een korte snelle stijging was die daarna snel weer daalde. Toen ik nog bloed prikte, zag ik alleen die hoge waarde en reageerde ik daar op. Aan het eind van de maand heb ik een afspraak met mijn internist en ik hoop dat ook mijn HbAc1-waarde is gezakt omdat ik gerichter met mijn diabetes kan omgaan nu ik meer inzicht heb in de ontwikkelingen.”

“Ik kan me voorstellen”, besluit Gerrie, “dat sommige mensen nog wel eens het idee hebben dat ze teveel vastzitten aan de apparaten. Maar je zit natuurlijk vooral vast aan je diabetes. CGM is geen wondermiddel waardoor je niks meer hoeft te doen. Het betekent niet ineens dat diabetes leuker wordt. Het wordt wel een stuk makkelijker en inzichtelijker. En het geeft je meer inzichten en veel meer regie over je leven met diabetes. Dat is pure winst.”

2 Reacties

  • Chris Rossaert schreef:

    Ik test af en toe 1x per 14 dagen de waarde is in alle gevallen binnen de waarden 5-9.
    IK zie geen noodzaak tot het aanbrengen van CGM.

    • Marianne schreef:

      Hallo Chris, bij type 1 diabetes is het helaas niet mogelijk om maar 1x in de 14 dagen je bloedglucosewaarde te testen, omdat je je insulinehoeveelheid continu aan moet kunnen passen op je waarde van dat moment. Een CGM systeem kan dan heel prettig zijn, zeker als je geen hypo’s aan voelt komen.

Reageer