print-image

De stad van de liefde! Slapen vlak naast de Eiffeltoren, een tocht door het Louvre en drie dagen lang met vrienden. Mensen die mij begrijpen en obstakels in mijn leven herkennen. Dat klinkt als een fantastisch uitje en dat was het ook! Laat mij je meenemen..

Nieuwe snelkoppeling.lnk Oh ja, laat ik mijzelf eerst even voorstellen. Mijn naam is Jasper Iking en ik ben bestuurslid van stichting ééndiabetes. Net als vorig jaar mocht ik met Roche mee naar de ATTD (http://www.attd2017.com/) waar alles over diabetes en technologie samenkomt. En dit keer was ik niet de enige Nederlander! Veerle Huigen en Anne Jacobs kwamen ook mee waardoor wij sterk vertegenwoordigd waren. Op dinsdag 14 februari (Valentijnsdag!) stonden wij, samen met Marianne van Gool van Roche Diabetes Care, dan ook op Rotterdam Centraal op de Thalys te wachten en dit vervoersmiddel was geen slechte keus. Goede stoelen, goed gezelschap en lekker eten maakten de 3 uur durende reis tot een kleinigheidje en voordat we het wisten stonden we in hartje Parijs.

Niet veel later stonden wij in ons  hotel. Even op bed liggen of snel naar de Eiffeltoren? Eerst maar eens gaan eten… In een gezellig klein eetcafé om de hoek proefden wij met z’n vieren van de Franse keuken en vertelden wij elkaar over ons leven met type 1 diabetes. Want, hoe werkt dat bijvoorbeeld nou eigenlijk als je in een restaurant zit en niet precies weet wat je eet? Dat is lastig en dus ging ik ‘s avonds na een rondje om de Eiffeltoren met een hoge bloedsuiker naar bed. Het is niet altijd rozengeur en maneschijn..

‘s Ochtends was mijn bloedsuiker gedaald en zaten we vroeg aan het ontbijt. Om negen uur werden we bij het hotel opgehaald ’om  ons te laten vervoeren naar de prachtige evenementlocatie van Roche. Een oud gebouw gecombineerd met moderne elementen en perfect voor een inspirerende dag. In de morgen was het de beurt aan journalisten en wetenschappers om op de hoogte gebracht te worden van alle nieuwe ontwikkelingen van Roche. Zo werd de nieuwe implementeerbare Eversense sensor besproken (https://www.accu-chek.nl/nl/producten/cgm/eversense.html), kwam de Accu-chek insight CGM voorbij (https://www.accu-chek.nl/nl/producten/cgm/index.html?product=insight-cgm) en werd er gesproken over het belang van de patiënt. Want dat is waar Roche zich de komende tijd op gaat richten. Lijkt mij prima zeg ik!

Na de lunch werd het druk met andere type 1 diabeten uit heel Europa. Mensen die ik ken van eerdere evenementen van Roche, vanuit de online community of nieuwe mensen. Maar allemaal met een gemene deler: type 1 diabetes. Het is elke keer weer een feest om ze te zien, omdat wij elkaar begrijpen. Je leert dingen van anderen, hoort hoe het er aan toe gaat in andere landen en vindt een luisterend oor bij elkaar. Niet voor niks nodigt Roche deze mensen dan ook elk jaar uit om mee te denken over hun producten tijdens het bloggersevent. Want uiteindelijk moeten wij ermee leven en de producten gebruiken. Na een middagje brainstormen (hoort erbij), kleien (prototypen voor een nieuw product, jazeker!) en een tocht door het Louvre (wat is dat mooi zeg..), zaten we ‘s avonds opnieuw in een mooi restaurant aan het diner. Nu met een veel grotere groep en ging het nog meer over diabetes. Want hoe gaat dat nou in Oostenrijk, Duitsland of Spanje?

Na een korte nacht – ook type 1 diabeten houden nu eenmaal van een drankje en een feestje – was het de laatste dag tijd om het congres zelf te bezoeken. Hier zijn alle organisaties aanwezig die iets te melden of te laten zien hebben op het gebied van diabetes technologie. Zo waren er de hele dag presentaties in een enorme zaal waar meer dan 1000 mensen konden luisteren naar de nieuwste ontwikkelingen. Veel werd er hier gesproken over de kunstmatige alvleesklier en de patiënten die elke dag met diabetes moeten leven. Hoe helpen analyse programma’s op de computer bijvoorbeeld om overzicht te creëren in je bloedsuiker management? Duidelijk was in ieder geval dat er van alles gebeurd en wij ons in een stroomversnelling bevinden. Dit bleek ook bij de ‘standjes’ met de nieuwste producten waar tussendoor tijd voor was om deze te bezoeken. Bij Roche was er bijvoorbeeld een live demonstratie van het inbrengen van de nieuwe Eversense sensor. Het gemak waarmee dit gebeurd en het kleine formaat van deze sensor zijn mij zeer positief opgevallen. Het is een veelbelovend product, dat is zeker!

Helaas was het aan het eind van de middag gedaan met de pret. We moesten weer terug naar Nederland (al is de treinreis een feest op zich!). De drie dagen in Parijs zaten vol met nieuwe vriendschappen, nieuwe ontwikkelingen en fantastisch mooie plekken. Nog steeds denk ik er vaak aan en hoop ik volgend jaar weer mee te kunnen. Dan in Wenen. Ik ga graag weer mee!

Een reactie

  • Lotte schreef:

    Mijn vader heeft ook diabetes, om zijn bloedcirculatie in tact te houden heeft hij diabetes sokken aangeschaft voor zichzelf en het help goed! Naast dat de diabetes sokken de bloedcirculatie in tact houd zitten ze ook heel lekker en houdt het de voeten op temperatuur. Mijn vader raadt dit handige hulpmiddel zeker aan :).

Reageer