print-image

Vier jaar geleden kreeg Mandy Albers de diagnose diabetes type 2. Ze had eigenlijk nergens last van, maar bij een routinecontrole werd een afwijkende bloedglucosewaarde geconstateerd. Dat ze diabetes kreeg, kwam voor Mandy (33) niet als een verrassing. “In mijn familie hebben veel mensen diabetes. Ik heb altijd al wel gedacht dat ik het ook zou krijgen. Alleen niet zo jong! Ik was pas 29 jaar toen de diagnose gesteld werd.”

Ze startte met tabletten, maar daar kon ze niet goed tegen. Dus ging ze al snel over op insuline. “Ik baalde natuurlijk ontzettend dat ik diabetes had, en dat ik direct insuline moest spuiten. Maar inmiddels is het een ‘fact of life’. Het is nu eenmaal zo en ik probeer er zo goed mogelijk mee om te gaan. Ik weet wat ik moet doen en laten om mijn bloedglucosewaarde zo stabiel mogelijk te houden en hypo’s en hypers te voorkomen.”

mandy leven met diabetes patient

Digitaal diabetesdagboek met extra’s

Sinds een tijdje maakt Mandy daarbij gebruik van mySugr. Dat is een app die diabetesgegevens heel inzichtelijk maakt op de smartphone. De app functioneert als digitaal diabetesdagboek en voegt daar een aantal nuttige en leuke functies aan toe. Mandy: “de app geeft mij compleet inzicht in hoe het met mijn diabetes gaat. Het stimuleert me ook om er bewust en goed mee om te gaan. Er zitten bepaalde challenges in de app die me uitdagen. Als je die challenges haalt, dan krijg je een soort digitaal applaus. Dat is niet alleen grappig maar ook een extra aansporing.”

“Ik heb de app nu bijna een jaar en ik was er al heel snel vertrouwd mee. Het is heel overzichtelijk en logisch. Ik zie in één oogopslag wat er is gebeurd en hoe ik ervoor sta. Ik leg via Bluetooth de verbinding tussen mijn bloedglucosemeter en de app. Dan worden de meetresultaten geüpload en kan ik alle waarden, trends en ontwikkelingen zien. Ik zou ook extra gegevens kunnen toevoegen, uit fitness-apps zoals Apple Health en Google Fit. De gegevens zijn vervolgens makkelijk te exporteren als ik bijvoorbeeld mijn diabetesverpleegkundige inzicht wil geven in de resultaten.”

Bijna exact voorspellen

“Als je bloed prikt, is die waarde een momentopname. Dan weet je niet waar je vandaan komt of naartoe gaat. Zit je in een dalende trend of is dit een stip op een sterk stijgende lijn? Dankzij de app krijg je veel beter grip op hoe je lichaam reageert op voeding, beweging en omstandigheden. Wat voor mij ook interessant is, dat de app een inschatting maakt van de HbA1c-waarde. Die is behoorlijk accuraat. Vanmorgen was ik toevallig bij mijn diabetesverpleegkundige en ik kon bijna exact voorspellen wat zij aan HbA1c-waarde zou meten.”

“Het is heel prettig om dankzij deze app via mijn telefoon inzicht te hebben. Of ik daardoor meer bezig ben met mijn diabetes? Nou ja, ik ben er toch wel mee bezig en ook als ik geen diabetes zou hebben, zou ik regelmatig op mijn telefoon kijken. Bovendien is het niet verkeerd om op zo’n manier met je diabetes bezig te zijn. Het helpt mij om stabieler te worden en doelen te stellen om bloedwaarden nog beter onder controle te krijgen.”

mandy leven met diabetes my sugr app

Reageer