print-image

“Mijn leven is er makkelijker en aangenamer door geworden. Waarom moet ik me aanpassen aan de technologie? Laat de technologie zich aan mij aanpassen!” Adrià Berrocal Forcada (27) kreeg in Nederland een nieuwe insulinepomp nadat hij al bijna vijf jaar gewend was aan zijn Accu-Chek® Combo insulinepomp. “Het voelde alsof ik met die andere pomp jaren terug ging in de tijd. Ik heb me eigenlijk nog nooit beperkt gevoeld door diabetes, maar toen wel.”

Accu-Chek Combo Adrià Berrocal Forcada is videoproducer en editor bij de innovatieve start-up Bynder in Amsterdam. Toen Adria 17 was en nog in Spanje woonde, moest hij naar het ziekenhuis voor een operatie aan zijn neus. Bij het vooronderzoek werd geconstateerd dat zijn bloedsuikerwaarde iets verhoogd was. Al snel kreeg hij de diagnose diabetes type 1. Niemand uit zijn omgeving wist wat dat betekende en hij zelf al helemaal niet. De eerste week na de diagnose kreeg hij uitleg en training en leerde hij omgaan met diabetes. “Het is zoals het is. Dus is het vooral een kwestie van je aanpassen aan de nieuwe realiteit. De dingen die je gewend bent te doen, moet je anders leren doen.”

‘Ik wilde geen cyborg worden’

“Ik was altijd een vrij zorgelijk type waar het mijn gezondheid betrof. Dat is sinds ik diabetes heb veranderd. Ik weet dat dít belangrijk is en dat ik ermee moet leren omgaan. Sindsdien is mijn houding veel meer: what doesn’t kill you, makes you stronger.” Adrià bleef echter wel moeite houden om zijn bloedsuikerwaardes onder controle te houden. Zijn Spaanse dokter stelde hem uiteindelijk voor om met een insulinepomp te beginnen. Adrià: “Dat leek me helemaal niks. Ik wilde geen cyborg worden!  Maar mijn dokter overtuigde me ervan de pomp toch eens te proberen. De eerste dag werd de Accu-Chek Combo geïnstalleerd en ingesteld. Na drie dagen voelde ik me al een stuk beter. Na een week wist ik: hier wil ik niet meer vanaf. Het was veel eenvoudiger dan ik dacht en mijn bloedglucosewaarde werd veel stabieler.”

Al klaar met hun voorgerecht

Accu-Chek Combo “Ik weet dat ik voor de rest van mijn leven diabetes heb en dat ik daarmee moet omgaan. Maar elke handeling en stap die ik kan overslaan in de dagelijkse routine maken een enorm verschil. Met de Accu-Chek Combo werd mijn leven weer een stuk makkelijker. Ik heb een apparaatje in mijn zak waarmee ik alles doe: meten, berekenen en bolussen. Ik hoef niet aan de pomp te zitten. Bovendien heeft de Combo een grote insulineampul, dus ik hoef die minder vaak te vervangen.

Als ik met vrienden in een restaurant eet, is er geen verschil. Eten wordt geserveerd, ik tel de koolhydraten, check mijn bloedglucosewaarden, bolus en that’s it. Automatisch en heel snel. Vroeger was ik zolang bezig met meten en spuiten dat mijn vrienden al klaar waren met hun voorgerecht als ik nog moest beginnen. Mijn vrienden maakten daar ook wel eens grapjes over. Bovendien had ik vroeger een heel pakket bij me met naalden en insuline. En er kon van alles misgaan, zoals naalden die breken. Met de pomp heb ik weer minder zaken om me zorgen over te maken.”

Er is verschil!

Maar dat veranderde toen zijn pomp vervangen moest worden. Adrià kreeg in Spanje in 2013 via zijn huisarts de Accu-Chek Combo. Vervolgens verhuisde hij naar Amsterdam om bij Bynder te gaan werken en in 2017 was zijn pomp aan vervanging toe. “Ik ging ervan uit dat alle pompen hetzelfde werken, dus ik besteedde weinig aandacht aan de keuze voor de nieuwe.” Toen hij zijn nieuwe pomp kreeg, merkte hij dat er wel degelijk grote verschillen zijn. “Bij de Accu-Chek Combo is alles supersimpel en superlogisch”, zegt Adria. “De afstandsbediening communiceert met de pomp. Maar dat is dus niet bij alle pompen zo.

Bij mijn nieuwe pomp moest ik met het ene apparaatje meten en dan bolussen via de pomp zelf. Dat lijkt misschien een klein punt, maar als je dat elke dag verschillende keren moet doen, maakt dat een groot verschil. Voor iemand met diabetes voelt het namelijk niet als behandeling, maar als dagelijkse routine. Ik poets mijn tanden, ik check mijn bloedglucose. Alle extra stappen in je routine, maken je dag heel anders.”

Hij weigerde een stap terug te doen

Adrià weigerde een stap terug te doen in gemak en regie over zijn leven met diabetes. Uiteindelijk lukte het hem om weer een nieuwe Accu-Chek Combo te krijgen. “Roche Diabetes Care heeft me daar goed bij geholpen. De technologie staat in dienst van iemand met diabetes. Ik merk dat bij Roche echt de mens centraal staat.”

Inmiddels woont Adrià weer in Spanje. Hij werkt in Barcelona voor Bynder. Voor zijn diabetes maakt de verhuizing niet uit. In Spanje zijn de Accu-Chek producten compatibel en makkelijk verkrijgbaar. Zijn conclusie: “De Accu-Chek Combo is technologie die echt iets voor me betekent. Daarbij gaat het niet eens zozeer om het product, maar vooral om het effect ervan op mijn manier van leven. En mijn leven is er dankzij deze insulinepomp makkelijker en aangenamer door geworden.”

2 Reacties

 • Johab schreef:

  Het lijkt in eerste instantie op het promoten van de AccuCheck pomp terwijl er bij goed Google ’n meer en nog betere zijn

  • Gert Schipper schreef:

   Beste Johab
   er is maar een pomp waar bij je alles met de meter/afstandsbediening doet en dat is de accu-chek pomp, je hebt ook nog de Omnipod van Ypsomed maar die krijg je alleen als je drie dagen met de insuline voorraad kan doen in de omnipod voor zo ver ik weet.
   mijn voorkeur voor de accu-chek is omdat je de pomp niet van onder je kleren hoeft te graaien als je een afwijkende bolus toe wil dienen. ik draag de pomp aan een elstiekenband rond mijn borst want ik ben bang dat ik als ik hem aan mijn broeksriem bevestig ik met het slangetje ergens achter blijf hangen tijdens mijn werk/bezigheden.
   een nadeel van de accu-chek insight is wel dat de software zo traag is dat het niet meer leuk is.

Reageer